Δίκη Λιγνάδη: “Τον είδα με ανήλικους, μου είπε πως έχει τέτοιες σχέσεις”, λέει πρώην σύντροφός του

 Δίκη Λιγνάδη: “Τον είδα με ανήλικους, μου είπε πως έχει τέτοιες σχέσεις”, λέει πρώην σύντροφός του

«Δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι αυτός ο άνθρωπος αγγίζει παιδιά, έχοντας μία άκρως χειριστική συμπεριφορά και καταστροφική για τη ζωή τους. Το έχω βιώσει και γνωρίζω». Με αυτά τα λόγια η γυναίκα που διατηρούσε επί πολλά χρόνια ερωτική και φιλική επαφή με τον Δημήτρη Λιγνάδη περιέγραψε τα συναισθήματα που βίωσε όταν ο ηθοποιός και σκηνοθέτης της παραδέχθηκε-όπως υποστηρίζει- πως διατηρούσε σχέσεις με ανήλικους. 

Η μάρτυρας περιέγραψε πως γνωρίστηκε με τον κατηγορούμενο το 2000, η σχέση τους εκτυλίχθηκε σε ερωτική σχέση το 2004 και σταμάτησαν να έχουν επαφές το 2016.

Η μάρτυρας αναφέρθηκε στην κατάθεση της σε ένα τηλεφώνημα που πραγματοποίησε η ίδια στον κατηγορούμενο το 2016 όταν είχα φτάσει στην ίδια φήμες πως εκείνος διατηρεί σχέσεις με ανηλίκους.

«Σε αυτό το τηλεφώνημα μου είπε ισχύει και ποιο είναι το πρόβλημα;» κατέθεσε η μάρτυρας.

«Τον γνώρισα τελείως τυχαία στην Πάτρα το 2000. Πήγαμε να δούμε μία παράσταση με φίλες μου και εκεί γνωριστήκαμε στα καμαρίνια. Βρεθήκαμε μία φορά το 2000 και μέχρι το 2003 δεν είχαμε επαφή» περιέγραψε η μάρτυρας, εξηγώντας στη συνέχεια πως εκτυλίχθηκε η σχέση τους.

Ο κατηγορούμενος με την μάρτυρα απέκτησαν ξανά επαφή όταν εκείνη έδινε εξετάσεις για την εισαγωγή της σε δραματική σχολή. «Εκεί που περίμενα έξω από το θέατρο,  ήρθε ο κατηγορούμενος, με είδε και με αναγνώρισε. Έδειξε χαρούμενος και ενθουσιασμένος, μου είπε δε θέλει να χαθούμε ξανά και μου έδωσε το τηλέφωνό του. Μετά αρχίσαμε να μιλάμε στο τηλέφωνο .Είχαμε καλή φιλική σχέση με ενθάρρυνε. Μέχρι Μάρτιο του 2004 είχαμε μία φιλική σχέση. Εγώ μετακόμισα και πολύ κοντά στο σπίτι του. Όμως τότε ανεπάντεχα σε συνάντηση στο σπίτι του, εκτυλίχθηκε σε ερωτική σχέση. Μετά σταμάτησε να είναι φιλικός. Είπε δε θέλει να συνεχιστεί αυτό. Το ξεπέρασα όμως αν και ερωτευμένη. Κατά το καλοκαίρι του 2004 , γύρισε και ήθελε να έχουμε επαφή. Ήρθε στην Πάρο, ο κατηγορούμενος και συνοδευόταν και από ένα αγόρι. Είχαμε μία διένεξη, σταμάτησε να έχουμε επαφή και μετά είχαμε επαφή. Εγώ πιεζόμουν από αυτό. Τις μισές φορές με ενθάρρυνε  και τις άλλες μου μιλούσε άσχημα» περιέγραψε η μάρτυρας, προσθέτοντας «ήταν μία κατάσταση που είχα εγκλωβιστεί και δεν μπορούσα να φύγω».

Μου ζήτησε να χωρίσω τον σύζυγό μου

Η μάρτυρας εξιστόρησε στην κατάθεση της πως από το 2008 μέχρι και το 2013 είχαν διακόψει επαφές με τον κατηγορούμενο. Τότε, βρέθηκαν πάλι ενώ εκείνη είχε ήδη παντρευτεί και αντιμετώπιζε ένα πρόβλημα υγείας. 

«Το 2013 είχαμε πάλι μία επαφή και τότε μου παρουσιάστηκε ότι μπορεί να με σώσει από την ασθένεια μου και μου ζήτησε να χωρίσω τον σύζυγο μου και να βρεθώ μαζί του. Αυτό κράτησε το καλοκαίρι 2016 για λίγους μήνες» ανέφερε η μάρτυρας, προσθέτοντας «μέχρι και 2016 είχαμε τηλεφωνική επαφή. Του είπα ότι ακούγονται για σένα κάποια πράγματα και συναναστρέφεσαι με νεαρά αγόρια».

Πρόεδρος: Πως τα ξέρατε αυτά;

Μάρτυρες : Δύο φορές είχε πέσει στην αντίληψη μου ότι υπήρχαν νεαρά αγόρια στο σπίτι και αντιλαμβανομουν πως δεν ήταν η σχέση δασκάλου- μαθητή. Το 2016 ακούγονταν έντονα οι φήμες για τις σχέσεις του με αγόρια. Εκεί μου είπε ισχύει και ποιο είναι το πρόβλημα; 

Πρόεδρος: Ποια ήταν περιστατικά;

Μάρτυρας: Το ένα ήταν στη Πάρο, το 2004. Είχε έρθει μαζί με ένα νεαρό. Δεν είχα δει ερωτική προσέγγιση και σχέση αλλά μου έκανε εντύπωση η διαφορά ηλικίας και πως μου το κρύψανε.

Και μετά το 2005, το χειμώνα, το ίδιο παιδί ήρθε ένα βράδυ στο σπίτι του κατηγορούμενου και έλεγε ότι δεν είναι καλά και θέλει να αυτοκτονήσει. Το τρίτο, στη Κυψέλη, στο σπίτι του, το 2007, ήμασταν δωμάτιο και είχαμε επαφή. Στο αγόρι υπήρχε δωμάτιο και περίμενε και όπως ξεκίνησε η επαφή μου είπε πως ήθελε να βρεθούμε μαζί. Μου φάνηκε νεαρός. 

Η μάρτυρας κατέθεσε πως έχει υποστεί λεκτική κακοποίηση από τον κατηγορούμενο και δύο φορές την χτύπησε χωρίς λόγος. 

Πρόεδρος: Πως ήρθατε εδώ;

«Μου είπε αν θέλω να πάω να τα πω στον εισαγγελέα»

Μάρτυρας: Είδα τη συνέντευξη του Βασίλη, Κ. Και όλο το κομμάτι της χειραγώγησης που ανέφερε, ήταν σαν να ακούω κασέτα. Του έστειλα μήνυμα και του είπα είμαι δίπλα σου, έχω ζήσει την ίδια συμπεριφορά. Και μου είπε αν θέλω να πάω να τα πω στον εισαγγελέα.

Πρόεδρος: Τι είδατε και ταυτιστήκατε;

Μάρτυρας: Το πως με προσέγγισε. Ίδια λόγια και τρόπος. Αυτά που έλεγε : Θέλω να είσαι δίπλα μου, παράτησε τα όλα και ασχολήσου με θέατρο, είσαι αγνή, δε θέλω να σε πλησιάσει άλλος εκτός από μένα. Μου έλεγε σ αγαπώ και θέλω να είσαι για μένα.

Πρόεδρος: Τι είπε και καταλάβατε ότι μιλάει για τον κατηγορούμενο αφού δεν ανέφερε το όνομα του;

Μάρτυρας: Αυτό που έλεγε «οτι δε θέλω να σε πλησιάζει άλλος εκτός από μένα». Και η προσέγγιση στα καμαρίνια.

Εισαγγελέας: Συνέβη κάποιο περίεργο περιστατικό με τρίτο πρόσωπο το 2016-2017;

Μάρτυρας: Υπήρχαν στιγμές που μιλούσα με κατηγορούμενο και έκλαιγα διότι δεν ήμουν καλά και έβαζε νεαρά άτομα να με παίρνουν τηλέφωνα να με βρίζουν. Για να κάνει πλάκα. 

Εισαγγελέας: Είχατε επικοινωνία μέσω αλληλογραφίας;

Πολύ παλιά το 2003.Κυρίως εγώ έγραφα. 

Απαντώντας σε ερωτήσεις της Μαρίας Κουρτέση, συνηγόρου  υποστήριξης της κατηγορίας η μάρτυρας είπε πως το 2017 είχε μιλήσει για τον κατηγορούμενο σε ψυχολόγο της αστυνομίας ωστόσο εκείνη της είπε πως στην περίπτωση της δεν υπάρχει κάποιο ποινικό αδίκημα ενώ πως δεν είχε κατατεθεί μήνυση σε βάρος του κατηγορουμένου για διάπραξη ποινικού αδικήματος σε βάρος ανηλίκου.

«Τώρα, κατανοώ τους ενδοιασμούς» 

Νωρίτερα, μία δήλωση του πρώτου καταγγέλλοντα στην υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη, προκάλεσε αντιδράσεις στη δίκη του ηθοποιού και σκηνοθέτη. 

Με τη δήλωση, την οποία ανέγνωσε ο δικηγόρος του καταγγέλλοντα, Γιάννης Βλάχος, ο εντολέας του απέδωσε στην πρόεδρο του δικαστηρίου αλλά και στο συνήγορο υπεράσπισης, Αλέξη Κούγια, αντιδικονομική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της εξέτασης του και κατέληξε πως πλέον λόγω αυτού κατανοεί τους ενδοιασμούς των θυμάτων.

«Από την πρώτη στιγμή δέχθηκα πληθώρα ερωτήσεων που αφορούν την προσωπική μου ζωή, άσχετες με την κατηγορία. Η διευθύνουσα τη διαδικασία επέτρεψε στον συνήγορο να με εξετάζει επί ώρες με εκφοβιστικό ύφος, επιβάλλοντας παρελκυστικές ερωτήσεις, για εισοδήματα, θέσεις εργασίας, για την οικογένεια μου και πλήθος παντελώς  άσχετων με την υπόθεση ερωτήσεων. Υπέστη πολύωρη, εξευτελιστική μεταχείριση, η πρόεδρος δήλωσε ότι η άρνηση μου να δώσω τη διεύθυνση μου στην Ελλάδα (για λόγους προστασίας μου), θα αξιολογηθεί από το δικαστήριο» ανέφερε ο καταγγέλλοντας στη δήλωση του.

Μετά την ανάγνωση της επίμαχης δήλωσης ο Αλέξης Κούγιας ζήτησε το λόγο και ανέφερε πως ο ίδιος και ο Δημήτρης Λιγνάδης μηνύουν τον καταγγέλλοντα για συκοφαντική δυσφήμιση, υποστηρίζοντας πως όλες οι ερωτήσεις του ήταν μέσα στη διαδικασία ενώ υπήρξε και λεκτική αντιπαράθεση με τον Γιάννη Βλάχο με τους δύο συνηγόρους να ανταλλάσσουν χαρακτηρισμούς εντός και εκτός δικαστικής αίθουσας περί…αγραμματοσύνης. 

«Ξαφνικά κάποιος θυμήθηκε ότι πρέπει να καταθέσει μία διαμαρτυρία για πράγματα που ο ίδιος επέτρεψε διότι ήταν παρών. Αυτό έχει σκοπό μόνο να θίξει  την αξιοπιστία του δικαστηρίου σε χρόνο άκαιρο. Θα προσφύγω στο ΔΣΑ κατά του συναδέλφου μου»τόνισε ο Αλέξης Κούγιας, με τον Γιάννη Βλάχο να τον καταγγέλλει για αντιδεοντολογική συμπεριφορά. 

Η έδρα του δικαστηρίου αποσύρθηκε για περίπου μιάμιση ώρα και στη συνέχεια, όταν επέστρεψε, η προέδρος ανακοίνωσε πως η δήλωση δε θα καταχωρηθεί στα πρακτικά καθώς δε σχετίζεται με την υπόθεση και δεν περιλαμβάνει κάποια πρόταση ή αίτημα.

Ο δικηγόρος του καταγγέλλοντα Γιάννης Βλάχος ανέφερε πως επιφυλάσσεται στην επόμενη δικάσιμο προκειμένου να το συνδέσει με κάποιο αίτημα.

Ερωτήσεις Κούγια

Κατά τη σημερινή δικάσιμο συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε και η κατάθεση του μάρτυρα ο οποίος κατέθεσε πως ήταν αυτόπτης μάρτυρας ενός εκ των καταγγελλομένων βιασμών. Συγκεκριμένα, ο μάρτυρας υποστήριξε στην προηγούμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου πως ήταν «παρών» στο βιασμό του 17χρονου αγοριού που φιλοξενούσε ο Δημήτρης Λιγνάδης το 2015 στο σπίτι του στο Μεταξουργείο.

Ο Αλέξης Κούγιας, απευθύνοντας ερωτήσεις στον μάρτυρα, αμφισβήτησε έντονα την αξιοπιστία του και εάν ήταν αυτόπτης μάρτυρας του καταγγελλόμενου συμβάντος.

Αλέξης Κούγιας: Έχετε κάποιο στοιχείο εκτός από μαρτυρίες, τη συνεννόηση μεταξύ σας, πως βρισκόσασταν εκεί;

Μάρτυρας: Δεν υπάρχει καμία συνεννόηση. Το περιστατικό είναι αυτό,  ήμουν παρών.

Αλέξης Κούγιας: Καταγγείλατε τον πρωτοφανέστερο βιασμό στον κόσμο…Εμείς υποπτευόμαστε ότι απλά έψαχναν να βρουν ένα φίλο…

Πρόεδρος: Έχετε άλλα στοιχεία ότι ήσασταν εκεί; 

Μάρτυρας: Την επόμενη ημέρα έστειλα μια φωτογραφία στο Π. Φ για να τον κάνω να μιλήσουμε.(…) Τα άλλα παιδιά που ήταν σπίτι δεν είχαν καταλάβει τίποτα…

Αλέξης Κούγιας πως εξηγείται ότι ούτε Σ..ουτε Τ… (σ.σ. δεύτερος μηνυτής και φίλος του) δεν αναφέρουν την παρουσία σας και δεν ανέφεραν ποτέ την ιστορία;

Μάρτυρας: Δε γνωρίζω

Αλέξης Κούγιας : Υπάρχουν δύο εξηγήσεις ή δεν έγινε ποτέ ή κατασκευάστηκε μετά στο γραφείο της Κουρτέση

Πρόεδρος : Αυτό είναι κρίση δεν μπορεί να απαντήσει… 

Ο κ. Κούγιας υπέβαλε επίμονες ερωτήσεις στο μάρτυρα σχετικά με το πως εντοπίστηκε και κατέθεσε για την υπόθεση.

Αλέξης Κούγιας: Πότε συζητήσατε με Π.Φ. (σς τέταρτο καταγγέλλοντα) για να έρθετε να καταθέσετε; 

Μάρτυρας : Δε συζήτησα με Π.Φ. , μου έστειλε ένα μήνυμα για να καταθέσω η Κουρτέση στο μέσαντζερ και είχε έρθει και ένα χαρτί από την ανακρίτρια σπίτι μου.

Αλέξης Κούγιας: Συναντήθηκατε με τη δικηγόρο του, Μαρία Κουρτέση πριν καταθέσετε;

Μάρτυρας: Όχι. 

Αλέξης Κούγιας: Ξέρετε ότι σας λέει ψέματα και δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον η ανακρίτρια για την κατάθεση σας;

Μάρτυρας: Ξέρω ότι είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον…

Αλέξης Κούγιας : Από ποιον;

Μάρτυρας : Από την κυρία Κουρτέση. Επικοινώνησα μαζί της τηλεφωνικά εάν όχι ίδια ημέρα, λίγες ημέρες μετά…

Αλέξης Κούγιας : Σας άκουσε ή σας γνώρισε; 

Μάρτυρας : Τηλεφωνικά δεν είχαμε μεγάλη επικοινωνία… Μία φορά μιλήσαμε 

Αλέξης Κούγιας: Τι συζητήσατε; 

Μάρτυρας: Γνώριζα περί τίνος πρόκειται. Δε συζητήσαμε κάτι ιδιαίτερο. 

Αλέξης Κούγιας: Τι γνωρίζετε για κατηγορούμενο σε σχέση Π.Φ.;

Μάρτυρας: Δε γνώριζα εάν έχει πάει δικαιοσύνη, ήμουν σίγουρος ότι θα έχει γίνει.

Αλέξης Κούγιας: Ο Π.Φ. έχει δώσει κατάθεση : 22/3 δεν αναφέρει όνομα σας, 10/5 δεν αναφέρει όνομα σας και 17/6 δεν αναφέρει το όνομα σας…Πως εκείνη την ημέρα κάτι αίτηση η κυρία Κουρτέση να εξεταστείτε ως μάρτυρας; Το μήνυμα έχει σταλεί 08/06. 

Μάρτυρας: Μετά από μήνυμα της Κουρτέση επικοινώνησα μαζί της. Με το Π.Φ. όχι. 

Η δίκη συνεχίζεται τη Δευτέρα 30 Μαΐου 2022.

Σχετικά Άρθρα