Πανηγυρικό κλίμα στην κυβέρνηση για την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ – “Πετυχημένη σε όλα τα επίπεδα, σήκωσε την Ελλάδα στο ύψος που της αξίζει”

 Πανηγυρικό κλίμα στην κυβέρνηση για την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ – “Πετυχημένη σε όλα τα επίπεδα, σήκωσε την Ελλάδα στο ύψος που της αξίζει”

Aίσθημα τεράστιας ικανοποίησης και αυτοπεποίθησης επικρατεί στο κυβερνητικό κλιμάκιο που συνοδεύει τον πρωθυπουργό στην Αμερική. Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού κάνουν λόγο για «μια απολύτως επιτυχημένη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού σε όλα τα επίπεδα» και υπογραμμίζουν ότι «το επιτυχημένο ταξίδι του Πρωθυπουργού είναι κέρδος για την Ελλάδα και τους Έλληνες πολίτες».

Της Άννας Καραβοκύρη

Σχολιάζοντας την χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων αλλά “σήκωσε” την Ελλάδα στο ύψος που της αξίζει και τόνωσε την “εθνική υπερηφάνεια”.

Μάλιστα, επιχειρηματολογούν για την επιτυχία της ελληνικής πλευράς στην άλλη όχθη του Ατλαντικού παραπέμπτοντας στην «ενόχληση» της τουρκικής πλευράς.  Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν πως «τόσο η θερμή υποδοχή του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο όσο και η ιστορική ομιλία του στο Κογκρέσο προκάλεσε εντύπωση κι εκνευρισμό στους Τούρκους αξιωματούχους».

  • Υπογραμμίζουν ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός τόλμησε από το βήμα  του Αμερικανικού Κογκρέσου να στείλει αυστηρό μήνυμα στην τουρκική πλευρά για τις εναέριες παραβιάσεις και την προκλητικότητα και να επαναλάβει σε αυστηρό τόνο πως “καμία λύση δύο κρατών δεν θα γίνει αποδεκτή” για το Κυπριακό και επανακτώντας έτσι την ηγετική δύναμη της χώρας.

“Ο πρωθυπουργός μίλησε για περίπου 40 λεπτά της ώρας και στο διάστημα αυτό ήταν έκδηλος ο ενθουσιασμός των γερουσιαστών. Σχεδόν κάθε πέντε λεπτά διέκοπταν την ομιλία του πρωθυπουργού για να τον χειροκροτήσουν όρθιοι” τονίζουν απο το κυβερνητικό επιτελείο επισημαίνοντας τον ενθουσιασμό και το πανηγυρικό κλίμα που επικρατούσε στην αίθουσα.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, κάλεσε μέσω twitter τον κόσμο να παρακολουθήσει την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού.

Μάλιστα, μετά το τέλος της ομιλίας του πρωθυπουργού η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η κ. Πέλοζι πλησίασε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και του είπε πως η ομιλία του ήταν «μοναδικής έμπνευσης»  συμπλήρωσε δε πως « έχω ακούσει πολλές ομιλίες στην Κοινή Σύνοδο του Κογκρέσου. Όλες τους ιστορικής σημασίας, ενδιαφέρουσες και εξαιρετικές. Μία από αυτές, όμως, μου έχει μείνει στο μυαλό εδώ και δεκαετίες. Αναφέρομαι σε μια ομιλία του  Václav Havel με θέμα τη δημοκρατία, πριν από 30 χρόνια. Η σημερινή ομιλία είναι αυτής της κατηγορίας. Τόσο αξιόλογη, τόσο επίκαιρη”.

Η ίδια σχολίασε μάλιστα πως “ όταν αναφέρθηκε στους ανθρώπους λέγοντας πως πρέπει να απολαμβάνουν τα οφέλη της δημοκρατίας, το μήνυμα αυτό ήταν τόσο εμψυχωτικό για όλους μας. Υπάρχει ένα ποίημα, δεν το έχω μαζί μου εδώ, αλλά το ποίημα αυτό λέει πως «ο καθένας μας είναι η σοδειά του άλλου. Στην Αμερική θερίζουμε τα οφέλη της δημοκρατίας που γεννήθηκε στην Ελλάδα, τα μαθήματα, τα αρχαία διδάγματα της δημοκρατίας. Και στη συνέχεια, στην Ελλάδα θερίζουν τα πλεονεκτήματα της δικής μας δημοκρατίας. Επομένως, κατά κάποιον τρόπο, όλοι μας είμαστε η σοδειά του άλλου. Για το λόγο αυτό, οι δημοκρατίες μας έχουν μια πολύ στενή σχέση. Με αυτά, θα ήθελα να χαιρετίσουμε τον Πρωθυπουργό, να κάνουμε μια πρόποση για αυτόν. Να τον ευχαριστήσουμε για την ηγετική στάση που έχει επιδείξει, την έμπνευση, το θάρρος του, και όλα όσα έχει κάνει. Να τον ευχαριστήσουμε που μας τίμησε με την παρουσία του, που μοιράστηκε μαζί μας τη σοφία του. Τον ευχαριστούμε που είναι ένας  καλός φίλος των ΗΠΑ”. 

Ως επιβεβαίωση της απόλυτα επιτυχημένης ελληνικής αποστολής αναφέρουν και το εξαιρετικά καλό κλίμα που επικράτησε στην κρίσιμη για την σημασία των στρατηγικών σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ, συνάντηση που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον  Αμερικανικό ομόλογό του ‘Αντονι Μπλίνκεν

  • «Είχαμε μια γόνιμη συνάντηση και εποικοδομητική συζήτηση για την κατάσταση στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή και τις εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο, Κυπριακό και Δ. Βαλκάνια» ανέφερε ο Ν. Δένδιας.

Σχετικά Άρθρα