ΠΟΕΔΗΝ: Στις παθογένειες του ΕΣΥ οφείλεται το υψηλό ποσοστό θανάτων από νοσοκομειακές λοιμώξεις

 ΠΟΕΔΗΝ: Στις παθογένειες του ΕΣΥ οφείλεται το υψηλό ποσοστό θανάτων από νοσοκομειακές λοιμώξεις

«Για άλλη μία φορά, έρχονται στη δημοσιότητα οι Νοσοκομειακές Λοιμώξεις που  θερίζουν στα δημόσια νοσοκομεία και στοιχίζουν τη ζωή σε πάνω από 3.000 ασθενείς το χρόνο», δήλωσε χτες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), κ. Μιχάλης Γιαννάκος, με αφορμή τα σχετικά συμπεράσματα του 21ου Πανελληνίου Συνεδρίου Λοιμώξεων, που διοργανώνει Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων (5-8 Μαΐου), και αναμένεται να παρουσιάσει τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα στον τομέα των λοιμώξεων.  

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

«Ο μέσος όρος νοσηλευομένων ασθενών που προσβάλλεται από νοσοκομειακά μικρόβια στα νοσοκομεία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 5,5 % και στη χώρα μας ξεπερνάει το 15% και ίσως αγγίζει το 20% επί των νοσηλευόμενων ασθενών, ειδικά τώρα με τη πανδημία», επεσήμανε ο κ. Γιαννάκος, δίνοντας ένα θλιβερό στοιχείο πρωτιάς για την Ελλάδα.
«Πολλοί διασωληνωμένοι ασθενείς με κορονοϊό πεθαίνουν στις ΜΕΘ από νοσοκομειακές λοιμώξεις, μετά από πολυήμερη νοσηλεία στις ΜΕΘ, αν και είχαν αρνητικοποιηθεί από το κορονοϊό.

Για  αυτό το τραγικό αρνητικό ρεκόρ δεν ευθύνεται μόνο η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών, αλλά κυρίως η αποδιοργάνωση των νοσοκομείων: 

·         λάθη και παραλείψεις στη διαχείριση της πανδημίας,

·         χωρίς προσωπικό,
χωρίς μέσα ατομικής προστασίας,

·         χωρίς κατάλληλη καθαριότητα και απολύμανση των χώρων,

·         με ελλιπέστατο προσωπικό,

·         δύο νοσηλευτές για 40 ασθενείς,

·         με είδος προς εξαφάνιση το βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό που αναλαμβάνει την καθαριότητα των κρεβατιών, κομοδίνων κ.λ.π.

·         με ελλιπή μέτρα ατομικής προστασίας (γάντια, μάσκες, στολές υψηλής προστασίας)

·         με ελλείψεις προσωπικού καθαριότητας, ειδικά τώρα με την πανδημία που χρειάζονται συνεχείς απολυμάνσεις,

·         με αναμονή ασθενών για εισαγωγή σε ΜΕΘ.

Όταν η αναμονή διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ στην κορύφωση των κυμάτων της πανδημίας ήταν κατά μέσο όρο 5 ημέρες ήταν πιθανότατη η προσβολή από νοσοκομειακά μικρόβια και μάλιστα πολυανθεκτικά».

Όλα αυτά τα αρνητικά δεδομένα συμβάλλουν έτσι ώστε να «ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες επιβίωσης των ασθενών που προσβάλλονται από νοσοκομειακά μικρόβια», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο κ. Μ. Γιαννάκος.

Σχετικά Άρθρα