Σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο αποφασίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση – Έκτο πακέτο κυρώσεων

 Σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο αποφασίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση – Έκτο πακέτο κυρώσεων

Οι χώρες της ΕΕ είναι πιθανό να εγκρίνουν ένα σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ήδη από την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Δημοσίευμα των New York Times αναφέρει ότι οι ευρωπαίοι πρεσβευτές αναμένεται να δώσουν την έγκρισή τους σε μια οριστική πρόταση μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας μετά τη συνάντησή τους την Τετάρτη.

Σύμφωνα με τον Guardian, η εφημερίδα των ΗΠΑ επικαλείται αρκετούς αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διπλωμάτες που εμπλέκονται στη διαδικασία.

Το εμπάργκο πετρελαίου θα είναι το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό νέο βήμα στο έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ προς τη Ρωσία από την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Το πακέτο θα περιλαμβάνει επίσης κυρώσεις κατά της μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας, της Sberbank, καθώς και πρόσθετα μέτρα κατά Ρώσων ολιγαρχών, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Αναλυτικά, οι New York Times γράφουν:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει ένα σταδιακό εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου , ξεπερνώντας τις βαθιές διαφορές μεταξύ των μελών που εξαρτώνται από τη Ρωσία για τον ενεργειακό εφοδιασμό, στο τέλος μιας εβδομάδας που είδε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους να εμβαθύνουν τη δέσμευσή τους να υποστηρίξουν την ικανότητα της Ουκρανίας όχι μόνο να αμύνεται αλλά για να διώξει τη Ρωσία από το έδαφός της.

Το εμπάργκο είχε διαμορφωθεί ως σχέδιο εδώ και εβδομάδες και οι εντατικές συνομιλίες επρόκειτο να συνεχιστούν το Σαββατοκύριακο προτού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάλει μια οριστική πρόταση στα χαρτιά για να εγκρίνουν οι πρεσβευτές της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα, μαζί με άλλες νέες κυρώσεις που στοχεύουν τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας , Sberbank και Ρώσους ολιγάρχες και αξιωματούχους.

Η είδηση ​​του εμπάργκο έρχεται εν μέσω καταιγισμού δραστηριοτήτων για την παροχή στην Ουκρανία με περισσότερα όπλα και υποστήριξη και την ενίσχυση της άμυνας των χωρών του ΝΑΤΟ καθώς γίνεται σαφές ότι τόσο το Κρεμλίνο όσο και η Ουάσιγκτον προετοιμάζονται για έναν μακρύ αγώνα που κινδυνεύει να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του Ανατολική Ευρώπη.

Ο βρετανικός στρατός ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα αναπτύξει 8.000 στρατιώτες στην Ευρώπη για να συμμετάσχουν με δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες από χώρες του ΝΑΤΟ σε ασκήσεις που έχουν σκοπό να αποτρέψουν περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα. Μια μέρα νωρίτερα, ο πρόεδρος Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει 33 δισεκατομμύρια δολάρια για την ενίσχυση του οπλοστασίου και της οικονομίας της Ουκρανίας .

Αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Β. Πούτιν υπενθύμισε για άλλη μια φορά στον κόσμο το μέγεθος και τη δύναμη του πυρηνικού του οπλοστασίου. Όμως οι δυνάμεις της Ρωσίας φάνηκαν να υποφέρουν από κάποια από τα ίδια υλικοτεχνικά προβλήματα που οδήγησαν στην αποτυχία τους τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου. Σχεδόν δύο εβδομάδες αφότου η Μόσχα ανανέωσε την επίθεσή της στην ανατολική βιομηχανική καρδιά της Ουκρανίας, δεν έχει ακόμη σημειώσει σημαντικά στρατηγικά κέρδη, σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές.

Σχετικά Άρθρα