Τι είναι το Dumfries House που θα χρησιμοποιηθεί ως μοντέλο για το Τατόϊ- Στη Σκωτία ο Μητσοτάκης για περιήγηση από τον Κάρολο

 Τι είναι το Dumfries House που θα χρησιμοποιηθεί ως μοντέλο για το Τατόϊ- Στη Σκωτία ο Μητσοτάκης για περιήγηση από τον Κάρολο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί αύριο στη Σκωτία, κατόπιν πρόσκλησης του Πρίγκιπα της Ουαλίας, Καρόλου, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού.

Ο πρωθυπουργός θα ξεναγηθεί και θα φιλοξενηθεί στο ιστορικό κτήμα και τα κτίρια του 18ου αιώνα του Dumfries House, που διαχειρίζεται το Ίδρυμα του Πρίγκιπα της Ουαλίας με τη μορφή κοινωνικής προσφοράς.

Κατά τη συνάντηση με τον Διάδοχο του Βρετανικού Θρόνου θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, η δυνατότητα άντλησης ιδεών από τον τρόπο ανάπτυξης του Dumfries House για την μελλοντική αξιοποίηση του κτήματος Τατοΐου. Για το θέμα αυτό ο Πρίγκιπας της Ουαλίας είχε εκφράσει προσωπικό ενδιαφέρον όταν είχε επισκεφθεί την Ελλάδα για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου στις 25 Μαρτίου 2021.

Dumfries House (Cumnock, Σκωτία) - Κριτικές - Tripadvisor

Τι είναι το Dumfries House

Το Dumfries House είναι μια εξοχική κατοικία Palladian στο Ayrshire της Σκωτίας. Βρίσκεται σε ένα μεγάλο κτήμα, περίπου δύο μίλια (3 χλμ.) δυτικά του Cumnock . Eίναι ένα από τα λίγα τέτοια σπίτια με πολλά από τα αυθεντικά του έπιπλα του 18ου αιώνα, συμπεριλαμβανομένων των κομματιών του Thomas Chippendale που έχουν παραγγελθεί ειδικά , το σπίτι και το κτήμα ανήκουν πλέον στο The Prince’s Foundation , μια φιλανθρωπική οργάνωση που το διατηρεί ως πόλο έλξης επισκεπτών και χώρος φιλοξενίας και γάμου. Τόσο το σπίτι όσο και οι κήποι αναφέρονται ως σημαντικές πτυχές της σκωτσέζικης κληρονομιάς.

Dumfries House
Prince Charles wins approval for adventure playground at Dumfries House |  Scotland | The Times

Το κτήμα και ένα παλαιότερο σπίτι ονομαζόταν αρχικά Lefnoreis ή Lochnorris , που ανήκε σε ένα υποκατάστημα των Craufurds of Loudoun . Το σημερινό σπίτι χτίστηκε τη δεκαετία του 1750 για τον William Dalrymple , τον 5ο κόμη του Dumfries , από τους John Adam και Robert Adam . Έχοντας κληρονομηθεί από τον 2ο Μαρκήσιο του Μπουτ το 1814, παρέμεινε στην οικογένειά του μέχρι το 2007 όταν ο 7ος Μαρκήσιος το πούλησε στο έθνος για 45 εκατομμύρια λίρες λόγω του κόστους συντήρησης.

Το Dumfries House βρίσκεται στο East Ayrshire
East Ayrshire

Λόγω της σημασίας του και του κινδύνου διανομής και δημοπρασίας της συλλογής επίπλων, μετά από τρία χρόνια αβεβαιότητας, το 2007 το κτήμα και ολόκληρο το περιεχόμενό του αγοράστηκε για £45 εκατομμύρια για τη χώρα από μια κοινοπραξία με επικεφαλής τον Charles, Πρίγκιπα της Ουαλίας , συμπεριλαμβανομένου δάνειο 20 εκατομμυρίων λιρών από το φιλανθρωπικό καταπίστευμα του Πρίγκιπα. Η πρόθεση ήταν να ανακαινιστεί το κτήμα για να γίνει αυτάρκες, τόσο για να διατηρηθεί όσο και να αναγεννηθεί η τοπική οικονομία. Εκτός από τους χορηγούς και τη χορηγία, η χρηματοδότηση προοριζόταν επίσης να προέλθει από την κατασκευή της κοντινής οικιστικής ανάπτυξης του Knockroon , μιας προγραμματισμένης κοινότητας σύμφωνα με το παρόμοιο εγχείρημα του Πρίγκιπα, το Poundbury στο Dorset.

Το σπίτι άνοιξε δεόντως το 2008, εξοπλισμένο για δημόσιες περιηγήσεις. Έκτοτε, διάφορα άλλα μέρη του κτήματος άνοιξαν ξανά για διάφορες χρήσεις, για την παροχή εκπαίδευσης και απασχόλησης, καθώς και για τη χρηματοδότηση των λειτουργικών εξόδων του καταπιστεύματος.

Σχετικά Άρθρα