“Επιχείρηση συσπείρωσης της βάσης” – Εκλογικό το 14ο Συνέδριο της ΝΔ – Οι τρεις στόχοι της προσυνεδριακής διαδικασίας

 “Επιχείρηση συσπείρωσης της βάσης” – Εκλογικό το 14ο Συνέδριο της ΝΔ – Οι τρεις στόχοι της προσυνεδριακής διαδικασίας

Το Μέγαρο Μαξίμου βάζει μπροστά την επιχείρηση συσπείρωσης της βάσης της ΝΔ  με όχημα το 14ο Συνέδριο του κόμματος και φόντο τις επόμενες εθνικές εκλογές. Στο Συνέδριο του Μαΐου, το οποίο πραγματοποιείται τρία χρόνια μετά τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εθνικές εκλογές και θα εκλεγεί η νέα Πολιτική Επιτροπή, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να επικαιροποιήσει στους συνέδρους τον οδικό κυβερνητικό χάρτη αλλά και να επιβεβαιώσει την κυριαρχία του κόμματος στο πολιτικό σκηνικό.

Της Άννας Καραβοκύρη

Και για αυτό το σκοπό, το επιτελείο του πρωθυπουργού εργάζεται με τριπλή κατεύθυνση:

  • την διεύρυνση προς το κέντρο,
  • την συσπείρωση της βάσης και
  • την ενίσχυση του ηγετικού προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη.  

Οι περίπου 2.000 «γαλάζιοι» σύνεδροι δίνουν ραντεβού με την ιστορία της παράταξης, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή τόσο για την χώρα εξαιτίας των διεθνών εξελίξεων όσο και για τη ΝΔ εξαιτίας της κυβερνητικής φθοράς μετά από τρια χρόνια διακυβέρνησης.  

Έτσι, από τον «σκληρό πυρήνα» των συνεργατών του πρωθυπουργού, το Συνέδριο αντιμετωπίζεται ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού. Ενδεικτική ήταν η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στα μέλη του Διαγραμματειακού Οργάνου της Νέας Δημοκρατίας.

  • «Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι λόγος επανάπαυσης διότι ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι η προετοιμασία για μια εκλογική αναμέτρηση πρέπει να είναι συνεχής. Και δεν θέλω να υπάρχουν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που να αισθάνονται ότι τους θυμόμαστε μόνο κάθε φορά που τους έχουμε ανάγκη και τους ζητάμε τη στήριξή τους κατά την διάρκεια της προεκλογικής διαδικασίας», τόνισε χαρακτηριστικά περιγράφοντας ξεκάθαρα τις προθέσεις και τους στόχους του Συνεδρίου.

Τα δύο πρώτα προσυνέδρια θα γίνουν σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη. Και σύμφωνα με πληροφορίες μόνο τυχαία δεν επιλέχθηκαν οι συγκεκριμένες τοποθεσίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο, στις επόμενες εθνικές εκλογές να θέσει υποψηφιότητα στην Ά’ Θεσσσαλονίκη και στο Ηράκλειο της Κρήτης. Συνεπώς, η διοργάνωση των δύο πρώτων προσυνεδρίων ευνοεί και ενισχύει το ηγετικό προφιλ του στις συγκεκριμένες περιοχές.

Επίσης, βασική επιδίωξη των κομματικών στελεχών είναι να εμφανιστεί η ΝΔ συμπαγής, ισχυρή και υπεύθυνη, απέναντι στα εσωκομματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ.

Τακτικοί συνομιλητές του πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται το πρόσφατο άνοιγμα της συζήτησης για μετεκλογικές συνεργασίες που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να εκθέσει τον Νίκο Ανδρουλάκη πως φλερτάρει με τον ΣΥΡΙΖΑ και πως βρίσκεται σε υπόγειες συνομιλίες με τον Αλέξη Τσίπρα. Κάτι τέτοιο προφανώς θα συμβάλλει όχι μόνο στην συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ αλλά θα φέρει πιο κοντά στη ΝΔ κεντρώους ψηφοφόρους που αναζητούν σταθερές και αυτοδύναμες κυβερνήσεις.

Στην επιχείρηση «συσπείρωση της κομματικής βάσης», σύμφωνα με πληροφορίες θα δοθεί έμφαση στην επιστροφή δεξιών ψηφοφόρων που λοξοκοιτάζουν δεξιότερα της ΝΔ. Ο Κυρ. Μητσοτάκης από το βήμα του Συνεδρίου θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στο δίλημμα των προσεχών εκλογών και θα προτάξει πως από τη μια πλευρά υπάρχουν οι δυνάμεις που δεν μπορούν να διαχειριστούν τις διεθνείς κρίσεις και από την άλλη υπάρχει η ΝΔ που κατάφερε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις μεγάλες δυσκολίες σε όλα τα επίπεδα.

  • Συνεπώς, ο πρωθυπουργός μέσα από την κορυφαία κομματική διαδικασία θα κάνει ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου και αξιολόγηση της κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στα πολλαπλά μέτωπα που είχε να αντιμετωπίσει η κυβέρνησή του.

Πριν από τη διεξαγωγή του 14ου Συνεδρίου, το οποίο είναι εκλογικό, καθώς θα αναδειχθούν τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, θα πραγματοποιηθεί σειρά προσυνεδρίων, με το πρώτο να είναι προγραμματισμένο για σήμερα Σάββατο 2 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη με θεματικές ενότητες την καθημερινότητα των πολιτών, τις μειώσεις φόρων, τις επενδύσεις και τις νέες δουλειές, αλλά και τα μεγάλα έργα υποδομών που αλλάζουν την εικόνα της χώρας.

Στη συνέχεια, το Σάββατο 16 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο προσυνέδριο, στο Ηράκλειο Κρήτης, με αντικείμενο τον τουρισμό και τη ναυτιλία, αλλά και τον πρωτογενή τομέα παραγωγής.

Σχετικά Άρθρα