Το “όχι” Ανδρουλάκη στο Μαξίμου και τα σενάρια για κυβέρνηση συνεργασίας- “Μήνυμα” Βενιζέλου- Τι λένε στον ΣΥΡΙΖΑ

 Το “όχι” Ανδρουλάκη στο Μαξίμου και τα σενάρια για κυβέρνηση συνεργασίας- “Μήνυμα” Βενιζέλου- Τι λένε στον ΣΥΡΙΖΑ

Η τοποθέτηση του προέδρου του ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη στην έμμεση πρόσκληση-πρόκληση του πρωθυπουργού σχετικά με μία πιθανή συνεργασία μετά τις δεύτερες εκλογές (στο συνέδριο του Οικονομικού Ταχυδρόμου) δημιουργεί, αναμφίβολα, νέα δεδομένα. Ο κ. Ανδρουλάκης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και επί της ουσίας απάντησε αρνητικά, λέγοντας πως δεν θα προσφέρει σωσίβιο στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

“Ο λαός θα υποδείξει αν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα ή περισσότερα κόμματα. Η χώρα θα κυβερνηθεί είτε με τον ένα, είτε με τον άλλο τρόπο. Αυτό δεν είναι δική μας απόφαση”, είχε δηλώσει ειδικότερα ο κ.Μητσοτάκης, θέτοντας ως πρώτο στόχο τη σταθερότητα και όχι την αυτοδυναμία.

Αναφορά η οποία ερμηνεύθηκε αφενός ως παραδοχή για πρώτη φορά του κινδύνου η Νέα Δημοκρατία να μη λάβει ξανά αυτοδυναμία και αφετέρου ως μήνυμα προς το ΚΙΝΑΛ.

Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ υποστήριξε ότι: “Του κ. Μητσοτάκη δεν του βγαίνουν τα κουκιά και τώρα αλλάζει στρτατηγική, πρόκειται για τα προσωπικά του αδιέξοδα”. Χαρακτήρισε “οπορτουνισμό αυτή την αλλαγή στάσης και τόνισε: “Σωσίβιο σε κυβέρνηση που βυθίζεται, εγώ δεν πρόκειται να δώσω”.

Άφησε ανοιχτό πάντως το ενδεχόμενο συνεργασιών μετά τις δεύτερες εκλογές (που είναι δεδομένες αφού θα γίνουν πρώτα εκλογές με απλή αναλογική), λέγοντας ότι “εάν κάποιος πιστεύει στις προγραμματικές συνεργασίες όπως εμείς, θα το αποδείξει από την πρώτη Κυριακή – όλα τα υπόλοιπα είναι κοινοί τακτικισμοί”.

Ο κ.Ανδρουλάκης δήλωσε όμως επίσης ότι στόχος του ΚΙΝΑΛ είναι η συγκρότηση μιας σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης. Το Μαξίμου ερμήνευσε ως άρνηση την δήλωση αυτή για να επιστρέψει στη στρατηγική της αυτοδυναμίας, επισείοντας στους αντιΣΥΡΙΖΑ κεντρώους ψηφοφόρους την απειλή της επιστροφής του Αλέξη Τσίπρα στη διακυβέρνηση μέσω συγκυβέρνησης με ΚΙΝΑΛ. Εκ των πραγμάτων, ωστόσο, το αφήγημα περί αυτοδυναμίας έχει υποστεί πιθανώς ανεπανόρθωτο πλήγμα διότι, αφενός δεν προκύπτει δημοσκοπικά, αφετέρου θα παρουσιάζεται πλέον ως αδυναμία της Ν.Δ να βρει κυβερνητικούς εταίρους προς το κέντρο του πολιτικού φάσματος.

“Ο κ. Ανδρουλάκης απέκλεισε σήμερα ξεκάθαρα τη συνεργασία με όποιον δεν ασπάζεται την σοσιαλδημοκρατία. Η ΝΔ είναι γνωστό ότι δεν ανήκει σε αυτή την ομάδα. Είναι προφανές λοιπόν, ότι η δική του εκδοχή της αξιόπιστης απάντησης στις κρίσεις που ζούμε περνάει μέσα από τη συνεργασία με τον κ. Τσίπρα. Αν και απέχουμε περισσότερο από ένα χρόνο από τις εκλογές, το διακύβευμα είναι ξεκάθαρο. Φυσικά οι πολίτες θα αποφασίσουν στο τέλος της τετραετίας”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Το Μαξίμου ήδη από χθες το πρωί μετά το θόρυβο που προκάλεσε η αναφορά του κ.Μητσοτάκη πρώτη φορά σε ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας, είχε επιχειρήσει πάντως να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός μιλούσε θεσμικά και ότι στόχος της ΝΔ είναι πάντα η αυτοδυναμία, αλλά στις εκλογές είναι ο λαός που αποφασίζει.

Η απάντηση, ωστόσο, του κυβερνητικού εκπροσώπου δημιουργεί την εντύπωση πως το Μαξίμου θεωρεί πιθανή την συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ, κάτι που έμμεσα ενισχύει το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα περί προοδευτικής διακυβέρνησης, αν και είναι βέβαιο πως ο Νίκος Ανδρουλάκης θα αμφισβητεί κάτι τέτοιο για να μην επηρεάσει το σχέδιό του για πολιτική αυτονομία. Ιδιαίτερα όταν οι μετρήσεις δείχνουν πως εδραιώνεται σε ένα υψηλό ποσοστό μεταξύ 13 και 14%.

Εν τω μεταξύ και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο για αλλαγή στρατηγικής στο θέμα των συνεργασιών από τον κ.Μητσοτάκη, καλώντας όλα τα κόμματα, και το ΚΙΝΑΛ και το ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσουν στην πρόκληση.

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα ο κ.Βενιζέλος είχε εξαπολύσει σειρά επιθέσεων κατά της κυβέρνησης, την οποία στο Μαξίμου είχαν εκλάβει ως μήνυμα από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ.

Η Κουμουνδούρου

Στον ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισαν με συγκρατημένη αισιοδοξία τις δηλώσεις Ανδρουλάκη, καθώς διευκολύνει τα σενάρια περί προοδευτικής διακυβέρνησης, αν και αναγνωρίζουν πως κάτι τέτοιο δεν θα είναι εύκολο και πάντως θα κριθεί από τα αποτελέσματα στην κάλπη της απλής αναλογικής. Ωστόσο επισημαίνουν πως με το αφήγημα της αυτοδυναμίας να έχει ουσιαστικά ακυρωθεί -τουλάχιστον με τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα-, ο Αλέξης Τσίπρας αποκτά μεγαλύτερη ευχέρεια επικοινωνίας με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Κάτι που προφανώς δεν θα συμβεί αυτή την ώρα αλλά καλλιεργείται το έδαφος για συγκλίσεις στην πορεία προς τις εκλογές.

Αναλυτικά, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε:

” Νομίζω ότι χθες ήταν μία πολύ σημαντική ημέρα, χάρη και στο δικό σας βήμα, εδώ, του χρηματιστηρίου όπου έχουν χαθεί και κερδηθεί περιουσίες, είχαμε μία αλλαγή σελίδας πιστεύω στην εσωτερική πολιτική ζωή, διότι ο κύριος Μητσοτάκης ορθώς, κατά τη γνώμη μου, και γνωρίζοντας τι λέει, μετά λόγου γνώσεως, διέψευσε φήμες που κυρίως η κυβέρνηση διέδιδε. Δηλαδή ότι μπορεί να έχουμε γρήγορες εκλογές και ότι ενδεχομένως θα έχουμε ψήφιση νέου εκλογικού νόμου, πιο ενισχυμένης αναλογικής, με μεγαλύτερο bonus για το πρώτο κόμμα. Αυτά λοιπόν τα ανέτρεψε και τα διέψευσε.

Αναλαμβάνει, λοιπόν, πολύ σοβαρές πολιτικές υποχρεώσεις, τις οποίες εκτιμώ και υπογραμμίζω. Εκλογές στο τέλος της άνοιξης του 2023, πολύ κοντά στο τέλος της τετραετίας, χωρίς αλλαγή του εκλογικού νόμου. Αυτό συνιστά και μία πράξη σεβασμού του Συντάγματος, γιατί με την αναθεώρηση του 2001 που εισηγήθηκα ως γενικός εισηγητής, το Σύνταγμα θέλει να απαγορεύσει τις αιφνιδιαστικές και τυχοδιωκτικές αλλαγές του εκλογικού νόμου, θέλει να υπάρχει ασφάλεια Δικαίου και σεβασμός θεσμικός στη λειτουργία του πολιτεύματος. Ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι το καταλαβαίνει, το σέβεται και δεν θα παίξει με τον εκλογικό νόμο. Ψήφισε έναν εκλογικό νόμο, αυτός θα ισχύσει αναγκαστικά από τις μεθεπόμενες εκλογές. Βεβαίως θέλει να ακυρώσει τις πρώτες εκλογές με απλή αναλογική και λέει ότι από εκεί δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση, πάμε στις δεύτερες, αλλά αποκλείει τις τρίτες. Σου λέει ότι αν δεν προκύψει αυτοδύναμη, μονοκομματική πλειοψηφία από τις δεύτερες εκλογές με τον ψηφισμένο νόμο, θα αναγκαστούμε να αναζητήσουμε συνεργατικές λύσεις, συμμαχικές κυβερνήσεις. Αυτό είναι ριζική αλλαγή στρατηγικής για τον κύριο Μητσοτάκη που μετακινείται από τη λογική και τη ρητορική της αυτοδυναμίας οπωσδήποτε, στη λογική της σταθερότητας έστω με συμμαχικές κυβερνήσεις.”

Και συνέχισε: ” …αυτή η αλλαγή στρατηγικής που φαντάζομαι την έκανε μετά από μεγάλη περίσκεψη και ενσυνειδήτως, επηρεάζει αυτομάτως τη στρατηγική των άλλων κομμάτων, διότι και οι άλλοι δεν μπορούν να επαναπαύονται στο ότι η Νέα Δημοκρατία θα διεκδικήσει πάση δυνάμει αυτοδυναμία και μόνο αυτοδυναμία. Άρα η λέξη συνεργασία, συμμαχική κυβέρνηση, σημαίνει και για τους άλλους άλλες ευθύνες, διότι πρέπει να είναι σε θέση να δώσουν απαντήσεις έστω μετά τις δεύτερες εκλογές.”

Σχετικά Άρθρα