Στο “στόχαστρο” της Ε.Ε. οι Big Tech – Νέα αντιμονοπωλιακή νομοθεσία σε ισχύ από τον Οκτώβριο

 Στο “στόχαστρο” της Ε.Ε. οι Big Tech – Νέα αντιμονοπωλιακή νομοθεσία σε ισχύ από τον Οκτώβριο

Σε νέους αντιμονοπωλιακούς κανονισμούς συμφώνησε η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), οι οποίοι θα μπορούσαν να αναδιαμορφώσουν δραματικά τα επιχειρηματικά μοντέλα των τεχνολογικών κολοσσών Meta, Apple, Amazon και Google. Οι κανόνες αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από τον Οκτώβριο, αναφέρει το CNBC.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της Ε.Ε. κατέληξαν την Πέμπτη (24/3) σε μια ιστορική συμφωνία σχετικά με τον Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές, ένα σαρωτικό σύνολο κανόνων που στοχεύει στον περιορισμό της ισχύος των εταιρειών που ασκούν ασφυκτικό έλεγχο στην οικονομία του Διαδικτύου.

Οι κανόνες θα ισχύουν για τους λεγόμενους «gatekeepers», εταιρείες τεχνολογίας με κεφαλαιοποίηση τουλάχιστον 75 δισ. ευρώ ή ετήσια έσοδα στην ΕΕ τουλάχιστον 7,5 δισ. ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια. Πρέπει επίσης να έχουν τουλάχιστον 45 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες ή 10.000 επιχειρηματικούς χρήστες στο έδαφος της ΕΕ.

Η νομοθεσία δεν πέρασε τελεσίδικα. Μια οριστική έκδοση δεν έχει ακόμη εγκριθεί επίσημα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις 27 χώρες που απαρτίζουν την ΕΕ.

Η Μ. Βεστάγκερ, επικεφαλής ανταγωνισμού της Ε.Ε., είπε ότι αναμένει οι κανόνες να τεθούν σε ισχύ «κάποια στιγμή τον Οκτώβριο, ενώ τους συνέκρινε με ιστορικές αντιμονοπωλιακές μεταρρυθμίσεις στους κλάδους των τραπεζών, της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών.

«Αυτό που μάθαμε όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι σε κάποιες περιπτώσεις μπορούμε να διορθώσουμε, και σε κάποιες περιπτώσεις, να τιμωρήσουμε την παράνομη συμπεριφορά», ανέφερε η Βεστάγκερ σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή.

«Αλλά όταν τα πράγματα γίνονται συστημικά, τότε χρειαζόμαστε επίσης ρύθμιση γιατί, εάν υπάρχει συστημικά κακή συμπεριφορά, εάν υπάρχουν παγιωμένες θέσεις, τότε χρειαζόμαστε ρύθμιση για να μπούμε».

«Για τις εταιρείες που παίζουν το ρόλο των gatekeepers, ο νόμος για τις ψηφιακές αγορές θα θέσει τους κανόνες του παιχνιδιού», πρόσθεσε.

Βασικός στόχος των μεταρρυθμίσεων είναι να αποτραπεί η κατάχρηση της θέσης τους στην αγορά από τους τεχνολογικούς γίγαντες για να βλάψουν μικρότερους ανταγωνιστές. Οι μεγάλες εταιρείες του Διαδικτύου συχνά επικρίνονται για τη λειτουργία κλειστών συστημάτων που καθιστούν πιο δύσκολο για έναν χρήστη να αφήσει έναν πάροχο για έναν άλλο.

Σχετικά Άρθρα