Ισπανία, Πορτογαλία κατάφεραν να λάβουν ειδική άδεια για τις τιμές ενέργειας – Τελεσίγραφο Σάντσεθ- Διχασμός Βορρά- Νότου

 Ισπανία, Πορτογαλία κατάφεραν να λάβουν ειδική άδεια για τις τιμές ενέργειας – Τελεσίγραφο Σάντσεθ- Διχασμός Βορρά- Νότου

Μία ακόμα παράταση για τον Μάιο έλαβαν οι αποφάσεις για τα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας των τιμών ενέργειας και ηλεκτρισμού στην ΕΕ. Παρά τη μαραθώνια δεύτερη μέρα της Συνόδου, οι 27 ηγέτες δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συγκεκριμένη συμφωνία. Ανέθεσαν στην Κομισιόν να ξεκινήσει να εξετάζει το ενδεχόμενο για την κοινή αγορά φυσικού αερίου και να επανέλθει με προτάσεις και συστάσεις για το πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού.

Οι «27» κατέληξαν σε συμβιβασμό καθώς τα αιτήματα που είχαν Ισπανία και Πορτογαλία παραλίγο να τινάξουν στον αέρα τη Σύνοδο Κορυφής. Οι ηγέτες της ΕΕ χορήγησαν στην Ισπανία και την Πορτογαλία ειδική άδεια να διαχειρίζονται τις δικές τους τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι αυτό ήταν εφικτό επειδή αυτές οι δύο χώρες έχουν σχετικά υψηλό μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό τους μείγμα και πολύ λίγες διασυνδέσεις με άλλα μέρη του δικτύου της ΕΕ. “Συμφωνήσαμε για μια ειδική μεταχείριση που είναι δυνατή για την Ιβηρική χερσόνησο, έτσι ώστε η Ιβηρική χερσόνησος να μπορεί να αντιμετωπίσει αυτήν την πολύ συγκεκριμένη κατάσταση στην οποία βρίσκεται και να διαχειριστεί τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος”, είπε η φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στο Βρυξέλλες.

  • Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές στις Βρυξέλλες οι εντάσεις ήταν διαρκείς και μάλιστα κάποια στιγμή ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ αποχώρησε οργισμένος από την αίθουσα για καθαρίσει όπως είπε το μυαλό του. «Πολύ ωραία! Πάω να πάρω λίγο αέρα και να καθαρίσει το μυαλό μου και αν έχετε κάτι καινούριο να μου πείτε, πείτε το», είπε απευθυνόμενος στους υπόλοιπους ηγέτες ο κ. Σάντσεθ.

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να είναι έτοιμη να προβεί σε επείγουσες αξιολογήσεις των μέτρων που έλαβαν τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του μετριασμού των επιπτώσεων των αυξήσεων των τιμών των ορυκτών καυσίμων στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.Σύμφωνα με το τελικό κείμενο της συνόδου κορυφής, η Επιτροπή θα διασφαλίσει ότι τα μέτρα για τη μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας δεν διαταράσσουν την αγορά για άλλους.

Θα λάβει επίσης υπόψη τον προσωρινό χαρακτήρα των μέτρων και τον βαθμό στον οποίο οι χώρες συνδέονται με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει την εντολή να προβαίνει σε κοινές αγορές ενέργειας, προκειμένου να επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει καλύτερο έλεγχο στον ενεργειακό εφοδιασμό της και στην αντιμετώπιση των τιμών της ενέργειας, ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Μακρόν είπε επίσης σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ότι υπάρχει ανάγκη να βελτιωθεί η αποσύνδεση μεταξύ της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου. Οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν ραγδαία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συζητήσει με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη επιλογές για να χαλαρώσει η κρίση στην αγορά ενέργειας που επιδεινώθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, συμπεριλαμβανομένης μιας πρότασης για επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές φυσικού αερίου.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συζητήσει με τα ενδιαφερόμενα μέρη, τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και ηλεκτρικής ενέργειας, εταιρείες διανομής και άλλους», είπε ο Ντράγκι σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι οι 27 συμφώνησαν ότι οποιαδήποτε απαίτηση από τη Ρωσία να λάβει πληρωμές σε ρούβλια για τις εξαγωγές φυσικού αερίου της θα αντιπροσωπεύει παραβίαση της σύμβασης.

Η Πολωνία θα παρουσιάσει ένα σχέδιο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας για να απομακρυνθεί γρήγορα η χώρα από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι χώρες όπως η Γερμανία χρειάζονται περισσότερη παρότρυνση για να απομακρυνθούν γρήγορα από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η συνεδρίαση θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από τις τρεις το μεσημέρι ώρα Ελλάδας, οι 27 συνέχιζαν να συζητούν σε κλίμα έντασης και η Σύνοδος Κορυφής ολοκληρώθηκε μετά τις εννέα το βράδυ.

Βέτο του Νότου

Όπως μάλιστα αποκάλυψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης οι χώρες του νότου έβαλαν ουσιαστικά βέτο, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα υπήρχε κείμενο συμπερασμάτων χωρίς ρητή αναφορά σε πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Και αυτό καθώς οι χώρες του βορρά δεν ήθελαν καμία παρέμβαση στη λειτουργία των αγορών.

Τελικώς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα συμπεράσματα του καλεί την Κομισιόν να εξετάσει και την επιλογή του πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου ως μία από τις επιλογές αντιμετώπισης των ανατιμήσεων.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συζητήσει με τα ενδιαφερόμενα μέρη, τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και ηλεκτρικής ενέργειας, εταιρείες διανομής και άλλους», ανέφερε σχετικά ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, σημειώνοντας ότι θα προτείνει και την επιβολή πλαφόν.