Politico- δημοσκόπηση σε 6 χώρες: Στην Ελλάδα τα μεγαλύτερα ποσοστά ανοχής στην ρωσική εισβολή (ολόκληρη η έρευνα)

 Politico- δημοσκόπηση σε 6 χώρες: Στην Ελλάδα τα μεγαλύτερα ποσοστά ανοχής στην ρωσική εισβολή (ολόκληρη η έρευνα)

Καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να απαντήσουν στην εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία , η Euroskopia (δείτε εδώ ολόκληρη την μέτρηση), μια ομάδα ευρωπαϊκών εταιρειών δημοσκοπήσεων, ρώτησε στο πλαίσιο μιας δημοσκόπησης τους ανθρώπους στην Ισπανία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ιταλία τι πιστεύουν για την επίθεση της Ρωσίας.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει ήδη δηλώσει ότι η Ουκρανία ανήκει στην ΕΕ , αν και δεν είναι στην εξουσία της να αποδεχθεί την Ουκρανία, ή ακόμη και να προτείνει τη χώρα ως υποψήφια για ένταξη. Τέτοιες αποφάσεις πρέπει να συμφωνηθούν και από τα 27 κράτη μέλη του μπλοκ — και έχουν διαφωνήσει έντονα τα τελευταία χρόνια σχετικά με τη διεύρυνση της ΕΕ.

Οι ηγέτες των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης τείνουν να είναι πιο ευνοϊκοί για την ένταξη της Ουκρανίας στο μπλοκ των “27”. Οι πρόεδροι της Βουλγαρίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Εσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας, της Σλοβακίας και της Σλοβενίας κάλεσαν την ΕΕ να παράσχει στην Ουκρανία την «υψηλότερη πολιτική υποστήριξη» και «να επιτρέψει στα θεσμικά όργανα της ΕΕ να προβούν σε ενέργειες για να χορηγήσουν άμεσα στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας χώρας και να ανοίξει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων“. Η δημοσκόπηση, η οποία διεξήχθη μεταξύ 8 και 11 Μαρτίου, εξέτασε τις απόψεις 1.000 ενηλίκων σε κάθε χώρα. Στην Ελλάδα, η μέτρηση διενεργήθηκε με συνεργαζόμενη εταιρεία την prorata.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, ενώ οι περισσότεροι ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση της Euroskopia έδειξαν συμπάθεια για την Ουκρανία, το 17% και στις έξι χώρες είπε ότι η εισβολή ήταν είτε «αποδεκτή» ή «απαράδεκτη αλλά κατανοητή». Ωστόσο, οι συμπεριφορές διέφεραν σημαντικά ανά χώρα, με περισσότερο από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων στην Ελλάδα να λένε ότι μπορούσαν να κατανοήσουν τις ενέργειες του Πούτιν, σε σύγκριση με μόλις 10 τοις εκατό στην Ολλανδία.

Το Αφηρημένο Blog: Politico: Europeans support Ukraine joining the EU — but  not yet
Politico Poll: 60% of Greeks support Ukraine - "No" to EU membership say 4  out of 10 - World Stock Market

Αναλυτικότερα, τα ποσοστά εκείνων που σε κάθε χώρα θεωρούν απαράδεκτη και καταδικαστέα τη ρωσική εισβολή είναι: Ελλάδα 60%, Ιταλία 71%, Γαλλία 78%, Γερμανία 82%, Ισπανία 86%, Ολλανδία 88%.

Είναι χαρακτηριστικό πώς, σύμφωνα με την έρευνα, το 34% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα θεωρούν την ρωσική εισβολή απαράδεκτη αλλά κατανοητή! Τα αντίστοιχα ποσοστά σε όλες τις άλλες χώρες που μετείχαν στην δημοσκόπηση ήταν κάτω από 19%.

Σχετικά με το εάν η Ε.Ε πρέπει να αποκτήσει τον δικό της (ευρω)στρατό, τα ποσοστά είναι μεγαλύτερα στην Ελλάδα (60%) και βαίνουν μειούμενα στις άλλες χώρες, με την Ολλανδία να διαθέτει το μικρότερο ποσοστό.

Πιο συγκεκριμένα, το 63% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα υποστήριξε την ιδέα, σε σύγκριση με μόλις 27% στην Ολλανδία. Υπήρξε επίσης ισχυρή υποστήριξη στη Γαλλία και την Ισπανία, η καθεμία με 51 τοις εκατό, αλλά μεγαλύτερη αντίθεση για ένα τέτοιο σχέδιο στη Γερμανία και την Ιταλία, με 36 και 35 τοις εκατό αντίστοιχα.

Αναλυτικά τα στοιχεία της μέτρησης:

Σε ερώτημα σχετικά με την εν συνόλω στήριξη για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, τα ποσοστά διαμορφώθηκαν ως εξής (ρωτήθηκαν 1.000 άτομα σε κάθε χώρα, μεταξύ 9-11 Μαρτίου):

  • Ισπανία: Το 53% δηλώνει πως η Ουκρανία πρέπει να μπει αμέσως στην ΕΕ, το 23% εκφράζει θετική γνώμη για μια ένταξη σε βάθος μερικών χρόνων, το 13% απαντά πως δεν γνωρίζει και το 11% λέει «όχι».
  • Γερμανία: Το 22% δηλώνει πως η Ουκρανία πρέπει να μπει αμέσως στην ΕΕ, το 41% εκφράζει θετική γνώμη για μια ένταξη σε βάθος μερικών χρόνων, το 13% απαντά πως δεν γνωρίζει και το 24% λέει «όχι».
  • Ελλάδα: Το 21% δηλώνει πως η Ουκρανία πρέπει να μπει αμέσως στην ΕΕ, το 33% εκφράζει θετική γνώμη για μια ένταξη σε βάθος μερικών χρόνων, το 7% απαντά πως δεν γνωρίζει και το 39% λέει «όχι».
  • Γαλλία: Το 25% δηλώνει πως η Ουκρανία πρέπει να μπει αμέσως στην ΕΕ, το 24% εκφράζει θετική γνώμη για μια ένταξη σε βάθος μερικών χρόνων, το 24% απαντά πως δεν γνωρίζει και το 27% λέει «όχι».
  • Ολλανδία: Το 12% δηλώνει πως η Ουκρανία πρέπει να μπει αμέσως στην ΕΕ, το 34% εκφράζει θετική γνώμη για μια ένταξη σε βάθος μερικών χρόνων, το 25% απαντά πως δεν γνωρίζει και το 29% λέει «όχι».
  • Ιταλία: Το 19% δηλώνει πως η Ουκρανία πρέπει να μπει αμέσως στην ΕΕ, το 26% εκφράζει θετική γνώμη για μια ένταξη σε βάθος μερικών χρόνων, το 27% απαντά πως δεν γνωρίζει και το 28% λέει «όχι».

Ενώ οι περισσότεροι ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση της Euroskopia εκφράζουν υποστήριξη για την Ουκρανία, ένα ποσοστό και στις έξι χώρες είπε ότι η εισβολή ήταν είτε «αποδεκτή» ή «απαράδεκτη, αλλά κατανοητή».

Οι ερωτηθέντες ήταν ξεκάθαροι ότι ο πόλεμος αποτελεί κίνδυνο για τις δικές τους χώρες, με το 57% από τις έξι χώρες που ερωτήθηκαν να δηλώνει ότι πιστεύει πως η χώρα του κινδυνεύει «πολύ» ή «κάπως». Στην Ιταλία και την Ολλανδία το ποσοστό αυτό ήταν 63% και 60%, αντίστοιχα.

Το ποσοστό των ερωτηθέντων που θεωρεί «απαράδεκτη» τη ρωσική επίθεση:

  • Ελλάδα: 60%
  • Ιταλία: 71%
  • Γαλλία: 78%
  • Γερμανία: 82%
  • Ισπανία: 86%
  • Ολλανδία: 88%

Το ποσοστό που θεωρεί ότι η επίθεση είναι «απαράδεκτη αλλά κατανοητή»:

  • Ελλάδα: 34%
  • Ιταλία: 19%
  • Γαλλία: 13%
  • Γερμανία: 11%
  • Ισπανία: 10%
  • Ολλανδία: 9%

Αποτελεί ο πόλεμος στην Ουκρανία κίνδυνο για άλλες χώρες;
Η πλειονότητα των ερωτηθέντων και στις έξι χώρες είπε ότι ο πόλεμος εγκυμονεί κινδύνους για τη χώρα τους, όταν ρωτήθηκαν «Πόσο αισθάνεστε ότι η χώρα σας κινδυνεύει λόγω του ρωσο-ουκρανικού πολέμου;»

Το ποσοστό των ερωτηθέντων που θεωρεί πως κινδυνεύει από τη ρωσική επίθεση:

  • Ιταλία: Το 9% θεωρεί πως κινδυνεύει πάρα πολύ, το 54% θεωρεί πως υπάρχει κίνδυνος, το 12% δεν γνωρίζει, το 21% δεν πιστεύει ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και το 4% δεν βλέπει πως προκύπτει κίνδυνος για τη χώρα του.
  • Ολλανδία: Το 8% θεωρεί πως κινδυνεύει πάρα πολύ, το 52% θεωρεί πως υπάρχει κίνδυνος, το 3% δεν γνωρίζει, το 32% δεν πιστεύει ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και το 5% δεν βλέπει πως προκύπτει κίνδυνος για τη χώρα του.
  • Γαλλία: Το 14% θεωρεί πως κινδυνεύει πάρα πολύ, το 45% θεωρεί πως υπάρχει κίνδυνος, το 7% δεν γνωρίζει, το 30% δεν πιστεύει ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και το 4% δεν βλέπει πως προκύπτει κίνδυνος για τη χώρα του.
  • Ισπανία: Το 11% θεωρεί πως κινδυνεύει πάρα πολύ, το 47% θεωρεί πως υπάρχει κίνδυνος, το 6% δεν γνωρίζει, το 33% δεν πιστεύει ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και το 3% δεν βλέπει πως προκύπτει κίνδυνος για τη χώρα του.
  • Ελλάδα: Το 13% θεωρεί πως κινδυνεύει πάρα πολύ, το 40% θεωρεί πως υπάρχει κίνδυνος, το 1% δεν γνωρίζει, το 38% δεν πιστεύει ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και το 8% δεν βλέπει πως προκύπτει κίνδυνος για τη χώρα του.
  • Γερμανία: Το 12% θεωρεί πως κινδυνεύει πάρα πολύ, το 41% θεωρεί πως υπάρχει κίνδυνος, το 8% δεν γνωρίζει, το 34% δεν πιστεύει ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και το 5% δεν βλέπει πως προκύπτει κίνδυνος για τη χώρα του.

Υπήρχε επίσης μεγάλη διαφωνία σχετικά με την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ενωση να δημιουργήσει τον δικό της στρατό, έτσι ώστε οι χώρες να μην εξαρτώνται από το ΝΑΤΟ.

Το 63% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα υποστήριξε την ιδέα, σε σύγκριση με μόλις 27% στην Ολλανδία. Υπήρξε επίσης ισχυρή υποστήριξη στη Γαλλία και την Ισπανία, η καθεμία με 51%, αλλά μεγαλύτερη διαφωνία στη Γερμανία και την Ιταλία, με 36% και 35%, αντίστοιχα.

Σχετικά Άρθρα