Θα στείλει η Ελλάδα S300 στην Ουκρανία;- Ποιές χώρες του ΝΑΤΟ τα διαθέτουν- CNN: Η Σλοβακία συμφώνησε να ενισχύσει με συστήματα αεράμυνας το Κίεβο

 Θα στείλει η Ελλάδα S300 στην Ουκρανία;- Ποιές χώρες του ΝΑΤΟ τα διαθέτουν- CNN: Η Σλοβακία συμφώνησε να ενισχύσει με συστήματα αεράμυνας το Κίεβο

Η Σλοβακία, όπως μετέδωσε το βράδυ της Πέμπτης το CNN, συμφώνησε να παράσχει το βασικό σύστημα αεράμυνας, τους ρωσικούς S-300, στην Ουκρανία, με σκοπό να βοηθηθεί η άμυνα της χώρας έναντι των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών.

Το αμερικανικό δίκτυο που επικαλείται τρεις πηγές με γνώση του ζητήματος επισημαίνει πως τόσο οι ΗΠΑ όσο και το ΝΑΤΟ συνεχίζουν να επιδιώκουν την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας.

Δύο από τις πηγές τόνισαν πως η Σλοβακία, ένας από τους τρεις συμμάχους του ΝΑΤΟ που έχουν στην κατοχή τους τα συγκεκριμένα αμυντικά συστήματα ζητά επιβεβαιώσεις σχετικά με το ότι τα συστήματα θα αντικατασταθούν αμέσως.

Σημειώνεται πως εάν μία χώρα παρείχε τους S-300 της, τότε η προμηθεύτρια χώρα είναι πιθανό να λάβει το αμερικανικό πυραυλικό σύστημα αεράμυνας Patriot για να συμπληρώσει την ικανότητα που θα εγκατέλειπε, ανέφεραν δύο άλλες πηγές που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις, όπως μετέδωσε το CNN.

Το αμερικανικό δίκτυο τέλος υπογραμμίζει πως Γερμανία και Ολλανδία έχουν ήδη ανακοινώσει δημοσίως ότι στέλνουν Patriot στη Σλοβακία. Όμως όπως προειδοποίησε μία πηγή η ενσωμάτωση ενός νέου, πολύπλοκου συστήματος αεράμυνας στην υπάρχουσα στρατιωτική αρχιτεκτονική μιας χώρας, καθώς και η εκπαίδευση των δυνάμεών της για τη χρήση του, μπορεί να πάρει χρόνο.

Το ρωσικό (σοβιετικό) σύστημα αεράμυνας, ωστόσο, διαθέτει και η Ελλάδα.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στις ΗΠΑ -με αρκετά μέλη του Κογκρέσου να πιέζουν ακόμα και για την αποστολή χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία- είναι ότι ο Αμερικανός απόστρατος στρατηγός Keith Kellogg ζητά την μεταφορά στην Ουκρανία και των ελληνικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-300. Ο απόστρατος στρατηγός που διετέλεσε σύμβουλος του πρώην αντιπροέδρου Μαίκ Πενς ανέφερε στο Fox Nesws ότι αφού δεν προχωρά η παράδοση στην Ουκρανία μαχητικών MiG-29 πρέπει να τις δοθούν αντιαεροπορικά ρωσικά πυραυλικά συστήματα από χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.

Ο στρατηγός ανέφερε ότι η Σλοβακία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα διαθέτουν πυραυλικά συστήματα S-300 και αυτά θα μπορούσαν να δοθούν στην Ουκρανία από τις τρεις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. “Θα ήταν ωραία ρωσικά μαχητικά να καταρρίπτονται με ρωσικούς πυραύλους”, είπε. Οι S-300 άρχισαν να αναπτύσσονται επί Σοβιετικής Ένωσης και θεωρούνται ένα ικανό αντιαεροπορικό/αντιβαλλιστικό σύστημα.

Το ίδιο σύστημα -και μάλιστα στην πιο προηγμένη μορφή του S400- διαθέτει και η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, επίσης, ωστόσο μέχρις ώρας δεν προκύπτει πως η Άγκυρα έχει πιεστεί προς αυτή την κατεύθυνση, ίσως επειδή ήδη συνεισφέρει στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις με τα μη επανδρωμένα Bayraktar.

Η πίεση για τους S-300 αυξήθηκε μετά και την ομιλία του Ουκρανού προέδρου στο Κογκρέσο. Ο βετεράνος βουλευτής των Ρεπουμπλικανών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Μάικλ Μακόλ άφησε να εννοηθεί δημόσια σήμερα ότι οι ΗΠΑ έχουν σημειώσει πρόοδο στα σχέδια για τη μεταφορά πρόσθετων S-300, που σύμφωνα με πηγές στο Κογκρέσο, το Κιεβο χρησιμοποιεί αποτελεσματικά κατά των Ρώσων.

Σύμφωνα με το CNN, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θέλει να εντοπίσει ποιες χώρες διαθέτουν S-300 και να δει πώς μπορούν να μεταφερθούν τα συστήματα στην Ουκρανία, καθώς άλλα σοβιετικού τύπου συστήματα, μεταξύ αυτών οι SA8, έχουν ήδη σταλεί στην Ουκρανία. Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν πρόκειται να ταξιδέψει στη Σλοβακία στα τέλη της εβδομάδας.

Το Euronews αναφέρει, επίσης, πως ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S300 βρίσκονται ήδη στο ουκρανικό έδαφος:

Το ερώτημα, ως εκ τούτου, που προκύπτει αφορά στο εάν έχει διατυπωθεί ήδη, ή θα διατυπωθεί τις επόμενες ημέρες αίτημα εκ μέρους του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ για αποστολή ελληνικών S300 στην Ουκρανία, ίσως με κάποια υπόσχεση για την αντικατάστασή τους από τα αμερικανικά συστήματα patriot. Η Ελλάδα διαθέτει, πάντως, αρκετά ρωσικά (σοβιετικά) συστήματα αεράμυνας , τα οποία είναι εγκαταστημένα κυρίως στα ελληνικά νησιά.

Σχετικά Άρθρα