Τι θα συμβεί με τα ρωσικά συστήματα που διαθέτουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις;- Κίνδυνος απαξίωσης λόγω της επιδείνωσης των σχέσεων με τη Μόσχα- Η ενημέρωση του υπ. Άμυνας από τα επιτελεία

 Τι θα συμβεί με τα ρωσικά συστήματα που διαθέτουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις;- Κίνδυνος απαξίωσης λόγω της επιδείνωσης των σχέσεων με τη Μόσχα- Η ενημέρωση του υπ. Άμυνας από τα επιτελεία

Τα ρωσικά OSA αποτελούν “πονοκέφαλο” για την Τουρκία

H ραγδαία επιδείνωση των ελληνορωσικών σχέσεων τις τελευταίες ημέρες, εξ αφορμής της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της στάσης που τήρησε η Ελλάδα, τασσόμενη πλήρως και χωρίς αστερίσκους στην πλευρά του ΝΑΤΟ, ίσως προκαλέσει “παράπλευρες απώλειες” στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, όπως εκτιμούν στρατιωτικοί αναλυτές αλλά και αξιωματικοί του Πενταγώνου που έχουν ενημερώσει σχετικά την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας.

Το γεγονός πως μετά τις απαράδεκτες αναρτήσεις και ανακοινώσεις της Ρωσικής πρεσβείας αλλά και την κατάταξη της Ελλάδας στις “μη φιλικές χώρες” για την Μόσχα επιβαρύνεται δραματικά το κλίμα στις διμερείς σχέσεις, μπορεί να δημιουργήσει, όπως αναφέρεται στην σχετική ενημέρωση, προβλήματα λειτουργίας και συντήρησης σε οπλικά συστήματα που έχει προμηθευτεί η χώρα μας από τη Ρωσία.

Παρότι δεν είναι ευρέως γνωστό οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν τέτοια ρωσικά συστήματα που μάλιστα είναι κομβικά ως προς την ανάπτυξη του αμυντικού δόγματος.

Συγκεκριμένα, όπως πληροφορείται το libre, τα συστήματα αυτά κινδυνεύουν να χάσουν πρόσβαση σε ανταλλακτικά και εξαρτήματα απαραίτητα για την λειτουργία τους.

Ο στρατός ξηράς, για παράδειγμα, διαθέτει ρωσικά πυραυλικά αντιαεροπορικά συστήματα πού είναι ταγμένα για την αντιαεροπορική κάλυψη όλων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και του Έβρου, OSA/AK και TOR M1 (εκτός από αντιαεροπορικό είναι και αντιβαλιστικο) αντίστοιχα, ολοι οι πύραυλοι για αυτα τα συστήματα, το καλύτερο αντιαρματικό οπλικό σύστημα που διαθέτει ο Στρατός με βεληνεκές Έξι χιλιομέτρων το Cornet, μία μεγάλη ποσότητα μικρών αντιαρματικών όπλων τα RPG, όλα τα ραντάρ Α/Α άμυνας του στρατού κ.α.

Τα OSA

Όπως σημειώνει και το defencenet, ο Ελληνικός Στρατός επιχειρεί 39 συστήματα Osa τα οποία παρά την προχωρημένη… ηλικία τους αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα της ελληνικής αεράμυνας στο Αιγαίο.

Οι Τούρκοι γνωρίζουν την χρησιμότητα των μεθόδων «ματαίωσης αποστολής» γι αυτό και πονοκεφαλιάζουν ιδιαίτερα για τα ελληνικά Osa.
Σε μία σημαντική αποκάλυψη προχώρησαν οι Ρώσοι αναφορικά με τις συχνές πτήσεις των τουρκικών Bayraktar κοντά στα ελληνικά νησιά.

Οι Ρώσοι τονίζουν πως τα τελευταία χρόνια, οι τουρκικές πτήσεις UAV έχουν γίνει πιο συχνές κατά μήκος των ακτών της Μικράς Ασίας καθώς οι Τούρκοι προσπαθούν να προσδιορίσουν τη θέση των ελληνικών αντιαεροπορικών συστημάτων και ιδίως των συστημάτων αεροπορικής άμυνας Osa-AKM, που βρίσκονται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Οι S-300

Για δε την πολεμική μας αεροπορία, πρόβλημα μπορεί να παρουσιαστεί με τους S-300, και ειδικότερα με τους πυραύλους τους πού βρίσκονται στην Κρήτη και καλύπτουν ένα μεγάλο τμήμα της ανατολικής Μεσογείου, τουλάχιστον μέχρι το Καστελόριζο. Αυτά λοιπόν τα συστήματα μέχρι τώρα η χώρα μας τα συντηρούσε με συμφωνίες -πλαίσιο με την ρωσική Rosoboronexport και προμηθεύομασταν ανταλλακτικά όπως και υπηρεσίες συντήρησης σε ετήσια βάση, έτσι ώστε να τα έχουμε πάντα σε ενέργεια και συγχρόνως να διατηρούμε το χρόνο λήξης των πυραύλων όλων αυτών των συστημάτων.

Το σύστημα SA-8B Mod-0/1 Gecko

Συμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, η ραχοκοκαλιά της αεράμυνας των νησιών του Αν. Αιγαίου είναι το ρωσικό σύστημα SA-8B Mod-0/1 Gecko (9K33M2 «OSA-AK»/9K33M3 «OSA-AKM») από τα οποία ο Ελληνικός Στρατός (Ε.Σ) διαθέτει 39. Το σύνολο των παραπάνω συστημάτων είναι ανεπτυγμένα στα κύρια μεγάλα νησιά του Αν Αιγαίου. Το ρωσικό σύστημα αποκτήθηκε από τα αποθέματα του Στρατού της Αν. Γερμανίας και από τη Ρωσία σε τρείς διαφορετικές παρτίδες στην δεκαετία του 1990 και σχεδόν εδώ και δύο δεκαετίες αποτελεί το πολυπληθέστερο αντιαεροπορικό σύστημα του Ε.Σ.

Rosoboronexport: Resetting the Military Technical Cooperation with Major  Manufacturers - RP Defense

Εφόσον, λοιπόν, η Ρωσία στο πλαίσιο των “αντιποίνων” για την στάση της Ελλάδας αποφασίσουν να διακόψουν αυτές τις συμφωνίες, τα συγκεκριμένα οπλικά συστήματα κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς την κατάλληλη συντήρηση και χωρίς ανταλλακτικά, κάτι που θα τα απαξιώσει επιχειρησιακά σε βάθος διετίας, όπως εκτιμούν ανώτεροι αξιωματικοί.

Την ίδια ώρα η συνεργασία της Τουρκίας με την Ρωσία στην προμήθεια παρόμοιων οπλικών συστημάτων -αλλά και πολύ πιο αναβαθμισμένων- συνεχίζεται.

Σχετικά Άρθρα