Στο Μαξίμου… “ετοιμάζονται” για εκλογές – Το άρθρο 41 του Συντάγματος και το βασικό αφήγημα για πρόωρες κάλπες

 Στο Μαξίμου… “ετοιμάζονται” για εκλογές  – Το άρθρο 41 του Συντάγματος και το βασικό αφήγημα για πρόωρες κάλπες

Η κρίση στην Ουκρανία δεν έχει προκαλέσει μόνον αναταράξεις στην ελληνική οικονομία αλλά φαίνεται πως έχει αναζωπυρώσει και τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών με φόντο κρίσιμο εθνικό θέμα. Στο κυβερνητικό επιτελείο «διαβάζουν» θετικά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, «το κλίμα αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί από τις διεθνείς εξελίξεις και το ενδεχόμενο η κρίση να ξεφύγει από τα σύνορα της Ουκρανίας» συσπειρώνει τους πολίτες γύρω από την κυβέρνηση.

Της Άννας Καραβοκύρη

Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν με νόημα ότι «μέχρι στιγμής τα νέα δεδομένα έχουν αυξήσει την συσπείρωση της ΝΔ πάνω από 2 μονάδες και θα υπάρχει και μεγαλύτερη αύξηση στο μέλλον».

Τονίζουν δε ότι όσο εντείνεται ο πόλεμος και το κλίμα αβεβαιότητας που δημιουργεί, τόσο η κυβέρνηση θα ευνοείται. Και μέσα σε αυτό το ρευστό σκηνικό, η σκληρή στάση της Τουρκίας ισχυροποιεί την κυβέρνηση.

  • «Αυτές τις κρίσιμες στιγμές, οι πολίτες θέλουν έναν ισχυρό και ικανό ηγέτη με ευρωπαικό προφιλ. Αυτός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεν θέλουν ακροβατισμούς και περιπέτειες» υπογραμμίζουν κυβερνητικά στελέχη.

Υπό αυτό το πρίσμα στο Μέγαρο Μαξίμου επανεκτιμούν το άρθρο 41 παρ.2 του Συντάγματος που προβλέπει ρητά ότι ” ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαλύει τη Bουλή με πρόταση της Kυβέρνησης που έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, για ανανέωση της λαϊκής εντολής προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας”.

Το δεύτερο βασικό επιχείρημα όσων εκτιμούν πως θα πρέπει να στηθούν πρόωρες κάλπες είναι η ακρίβεια.

Όπως σημειώνουν με νόημα συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη «η ακρίβεια δεν είναι ελληνικό φαινόμενο είναι εισαγόμενη» και φυσικά οι ανατιμήσεις στην αγορά συνδέονται με την κρίση στην Ουκρανία.

  • Συνεπώς, αν αποκλιμακωθεί η διεθνής κρίση αλλά παραμείνει η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις στην ελληνική αγορά, τότε το πλήγμα θα είναι ανυπολόγιστο για την κυβέρνηση.

Το τρίτο βασικό επιχείρημα είναι πως η κρίση ισχυροποίησε την ταύτιση της ΝΔ με την Ευρωπαϊκή Δύση. Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι η κρίση «εκτοπίζει» τα κόμματα της Αριστεράς που έχουν φιλορωσική γραμμή και «εκθέτει» τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς δεν έλαβε εξ αρχής ξεκάθαρη θέση απέναντι στις εξελίξεις.

Επίσης, η κυβέρνηση μπορεί να ευνοηθεί από την φιλορωσική στάση του Κυριάκου Βελόπουλου και να υπάρξουν διαρροές προς τη ΝΔ.

Σχετικά Άρθρα