Ανάλυση Daily Mail – Ο Πούτιν φοβάται μην έχει το τέλος του Καντάφι

 Ανάλυση Daily Mail – Ο Πούτιν φοβάται μην έχει το τέλος του Καντάφι

Η Daily Mail δημοσίευσε μια λεπτομερΉ ανάλυση, για τον τρόπου που μπορεί να χάσει την εξουσία ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, με αφορμή την εσωτερική αμφισβήτηση για τις αποφάσεις του.

Ο Edward Lucas υπογράφει το άρθρο της dailymail.co.uk και ξεκαθαρίζει από την πρώτη κι όλας παράγραφο, ότι «όσοι γνωρίζουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν λένε ότι τον στοιχειώνει μία σκηνή φρίκης από την πρόσφατη παγκόσμια ιστορία.

Ποιος είναι ο άνθρωπος με το μαύρο καπέλο που μετέχει στις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας

 Τον Οκτώβριο του 2011, ο Λίβυος δικτάτορας Μουαμάρ Καντάφι κρυβόταν σαν “αρουραίος” στη χώρα του ήταν οι τελευταίες ημέρες του εμφυλίου πολέμου.

Ο Καντάφι ικέτευε για τη ζωή του προτού τον λιντσάρουν οι Λίβυοι σέρνοντάς τον από τα μαλλιά στους δρόμους της πατρίδας του. Ο Πούτιν γνωρίζει επίσης ότι, ο τελευταίος Ρώσος τσάρος και η οικογένειά του πυροβολήθηκαν σαν τα σκυλιά από μπολσεβίκους επαναστάτες το 1917».

Παράλληλα, τονίζει ότι «ο Πούτιν μπορεί να φοβάται ότι θα έχει έναν παρόμοιο θάνατο με αυτόν του Μουαμάρ Καντάφι βλέποντας εικόνες από Ρώσους διαδηλωτές να κατακλύζουν τους δρόμους της χώρας του ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ρώσος πρόεδρος ζει σε μια «φούσκα» υψηλής ασφάλειας και «η παράνοιά του αποδεικνύεται από το κωμικά μακρύ τραπέζι όπου έγιναν οι συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο».

Το πρώτο σενάριο ανατροπής

Ο αρθρογράφος Edward Lucas αναφέρει δύο σενάρια για την ανατροπή του Πούτιν.

«Φανταστείτε, ότι τις επόμενες εβδομάδες ξεκινά στη Μόσχα μια καθημερινή καθιστική διαμαρτυρία από τις “Μητέρες των Στρατιωτών”, ένα κίνημα που ιδρύθηκε το 1989 ως διαμαρτυρία κατά της βίαιης μεταχείρισης όσων πολεμούν. Κι αυτές οι διαμαρτυρίες σύντομα να εξαπλώνονται και σε άλλες πόλεις. Οι περιφερειακοί ηγέτες περιφερειάρχες και δήμαρχοι– αρχίζουν να αλλάζουν στρατόπεδο… Στη Μόσχα, πλήθη συρρέουν στην Κόκκινη Πλατεία, με τον Πούτιν – ανήσυχος ότι θα έχει την τύχη του Καντάφι – να βρίσκει καταφύγιο στην εξορία: αρχικά στη Λευκορωσία και ίσως αργότερα στην Κίνα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, προσθέτει ότι «κι αν δεν ήταν ο όχλος που θα εισέβαλε στο Παλάτι του στο Κρεμλίνο , θα μπορούσαν ακόμη και μέλη του καθεστώτος του να τον ανατρέψουν. Αν και η κοινή γνώμη στρεφόταν κατά του Ρώσου προέδρου, πολλοί από τους συντρόφους του θα τον δολοφονούσαν χωρίς δισταγμό για να σώσουν το δικό τους τομάρι. Ο Πούτιν τα ξέρει όλα αυτά».

Το δεύτερο σενάριο

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον Edward Lucas, το τέλος του Πούτιν θα ήταν μια ανησυχητική προοπτική.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι είναι πάρα πολύ δύσκολη η ανατροπή ενός καθεστώτος που βρίσκεται στην εξουσία δύο συνεχόμενες δεκαετίες. Έτσι, είτε υπάρξει εξωτερική παρέμβαση, είτε εσωτερική αναταραχή και ο Πούτιν ανατραπεί, δεν σημαίνει ότι όλα θα φτιάξουν. Αντιθέτως, μπορεί η κατάσταση να γίνει χειρότερη, τόσο για την Ρωσία, όσο και για τους γείτονες της.

Επίσης, φέρνει ως παράδειγμα το γεγονός ότι η Ρωσία έχει το μεγαλύτερο απόθεμα πυρηνικών όπλων στο κόσμο και αναφέρει ότι «η πτώση του Ρώσου προέδρου, μπορεί να οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο, με απρόβλεπτες συνέπειες».

Μάλιστα, κλείνει την ανάλυση καταλήγοντας στο συμπέρασμα, ότι «ακόμα κι αν αυτό το σενάριο καταστροφής μπορούσε να αποφευχθεί, όποιος ακολουθήσει τον Πούτιν μπορεί να μην είναι καλύτερος από αυτό το κακό που γνωρίζουμε τόσο καλά».

Σχετικά Άρθρα