Ρεπορτάζ libre: Απίστευτη ταλαιπωρία στους ασθενείς από τον ΕΟΠΥΥ μετά την ξαφνική απόφαση για το οξυγόνο

 Ρεπορτάζ libre: Απίστευτη ταλαιπωρία στους ασθενείς από τον ΕΟΠΥΥ μετά την ξαφνική απόφαση για το οξυγόνο

Αδικαιολόγητη ταλαιπωρία προκάλεσε στους ασθενείς που χρειάζονται οξυγόνο μία ξαφνική –και για πολλούς ανεξήγητη- απόφαση του ΕΟΠΥΥ περικοπής της κάλυψης, που ανακοινώθηκε με ΚΥΑ στις αρχές Φεβρουαρίου. Το αποτέλεσμα, εκτός της εύλογης απορίας, της ανασφάλειας, της ταλαιπωρίας και της αγανάκτησης των ασθενών, ήταν και ένας συνεχής αγώνας για το δικαίωμά τους στην κάλυψη του τόσο απαραίτητου για τη ζωή τους οξυγόνου.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη 

Η διαδικασία χορήγησης ρευστού οξυγόνου, προς πάσχοντες -χρονίως ή μη- που το έχουν ανάγκη, άλλαξε στις αρχές Φεβρουαρίου, όταν τέθηκε αιφνιδιαστικά σε ισχύ η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ – ΦΕΚ 302 Β/31.1.2022), σύμφωνα με την οποία η δαπάνη προμήθειας του οξυγόνου δε θα καλύπτεται πλέον από τον ΕΟΠΥΥ.

Έως τότε, ο ΕΟΠΥΥ κάλυπτε εξολοκλήρου τη δαπάνη για την παροχή οξυγόνου, ενώ η συνταγογράφησή του -που ήταν περιοδική- γινόταν από τον γιατρό του ασθενούς.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το μέτρο αυτό αφορά όλους τους χρόνιους ή μη πάσχοντες (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, καρκινοπαθείς κ.ά.), οι οποίοι αδυνατούν να αναπνεύσουν χωρίς τη χορήγηση του οξυγόνου. Η καθημερινή και συνεχής λήψη του είναι ζωτικής σημασίας για τους ίδιους, ωστόσο η προμήθειά του καθίσταται απαγορευτική αν δεν καλυφθεί από το ταμείο ασφάλιασης, αφού η ελάχιστη επιβάρυνση υπολογίζεται ότι ανέρχεται στο ποσό των 800 ευρώ ανά μήνα.

«Το υγρό οξυγόνο ήταν μία παροχή προς τους συνασθενείς, την οποία ξαφνικά έπαψε να καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ, εξαναγκάζοντας όποιον χρειάζεται υγρό οξυγόνο να το πληρώνει από την τσέπη του», επισημαίνει στο libre, η πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Ασθενών με Πνευμονική Υπέρταση Ιωάννα Αλυσανδράτου. «Ποτέ δεν κατανοήσαμε γιατί άλλαξε η διαδικασία χορήγησης ρευστού οξυγόνου… Όπως είναι φυσικό, αντιδράσαμε έντονα ως σύλλογος ασθενών. Αρχικά, ζητήσαμε διευκρινιστική έκδοση της  παραγράφου 3 του Τεύχους 2 του ΦΕΚ 302 / 31 Ιανουαρίου 2022, σχετικά με το αν έχει εκ παραδρομής ξεχαστεί η αναφορά στο υγρό και αέριο οξυγόνο, όπως γραφόταν στο προηγούμενο ΦΕΚ 889/ 14-03-2019 ή έχει αλλάξει κάτι σχετικά με τη χορήγησή τους. Στην περίπτωση της αλλαγής του σημερινού καθεστώτος αιτηθήκαμε την άμεση ενημέρωσή μας, αφού υπάρχουν ασθενείς μας που κάνουν χρήση υγρού οξυγόνου και η παροχή αυτού δεν μπορεί να διακοπεί.

Ο ΕΟΠΥΥ υπαναχώρησε και προέβη στην πρώτη διευκρινιστική ανακοίνωση στις 10.2.2022, η οποία ανέφερε: “Στις περιπτώσεις που ο ασφαλισμένος έχει ανάγκη οξυγονοθεραπείας με αέριο ή υγρό οξυγόνο, δύναται να υποβάλλει ατομικό αίτημα στην περιφερειακή διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ του τόπου κατοικίας του, όπως ορίζεται στο άρθρο 62 του ΕΚΠΥ”».

Να σημειώσουμε ότι το άρθρο 62 του ΕΚΠΥ αφορά στην αποζημίωση παροχών εκτός ΕΚΠΥ, για παροχές κατ’ εξαίρεση.

Για το θέμα έγινε συζήτηση στη Βουλή και κατατέθηκε ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό Υγείας στις 11-2-2022.
Ο ΕΟΠΥΥ επανήλθε με δεύτερη ανακοίνωση, στις 13.2.2022, στην οποία διευκρινίζει ότι “ο ΕΟΠΥΥ αναγνωρίζοντας ότι για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών με ειδικότερες παθήσεις, ενδεχομένως να κρίνεται από τους ιατρούς τους αναγκαία η χορήγηση αερίου ή υγρού οξυγόνου και όχι συμπυκνωτή οξυγόνου, προέβλεψε τη δυνατότητα της συνέχισης της παροχής υγρού ή αερίου οξυγόνου, εφόσον αυτή εγκριθεί από το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο (ΑΥΣ), κατόπιν αιτήματος του θεράποντος ιατρού … Σε κάθε περίπτωση, ο θεράπων ιατρός συνταγογραφεί ηλεκτρονικά την αναγκαία παροχή οξυγονοθεραπείας, με μόνη διαφορά ότι για την παροχή του αερίου ή υγρού οξυγόνου απαιτείται προηγούμενη έγκριση του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου”.

«Το αίτημα για έγκριση της χορήγησης οξυγόνου από το ΑΥΣ δεν γνωρίζει να το κάνει οποιοσδήποτε γιατρός», εξηγεί η πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Ασθενών με Πνευμονική Υπέρταση.

«Πολλοί συνασθενείς μας αναφέρουν ότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι πνευμονολόγοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη διαδικασία που χρειάζεται για υποβληθεί αίτηση στο ΑΥΣ, καθώς χρειάζεται ο κωδικός ταξινόμησης ICD-10, χρειάζεται να προστεθούν references, κλπ. Δεν είναι απλή διαδικασία για κάποιον που δεν την έχει ξανακάνει και αν το αίτημα δεν είναι σωστά συμπληρωμένο και τεκμηριωμένο θα απορριφθεί από το ΑΥΣ. Έτσι, χάνεται χρόνος και αυτοί οι ασθενείς μένουν στον αέρα».  

Οι καρδιολόγοι εκτός της δυνατότητας συνταγογράφησης της οξυγονοθεραπείας

«Θεωρώντας υψίστης σημασίας την ένταξη των ιατρών που ασχολούνται με την Πνευμονική Υπέρταση στις ειδικότητες που μπορούν να συνταγογραφήσουν για τους ασθενείς μας την οξυγονοθεραπεία τους, ζητήσαμε την ένταξη των Καρδιολόγων μας -που κατά πλειοψηφία ασχολούνται με την Πνευμονική Υπέρταση- αφού οι Εντατικολόγοι και οι Πνευμονολόγοι, που έχουν το δικαίωμα συνταγογράφησης, αποτελούν μειονότητα», μας είπε η κα Αλυσανδράτου.

Σε όλο αυτό το χάος, στο οποίο οι ασθενείς προσπαθούν να κερδίσουν το οξυγόνο τους, τελικά προστέθηκαν στις ειδικότητες με δικαίωμα συνταγογράφησης οι Καρδιολόγοι αλλά «για να συνταγογραφούν για την καρδιακή ανεπάρκεια και εμείς ζητήσαμε να μπορούν να συνταγογραφούν και για την πνευμονική καρδία που αφορά την πνευμονική υπέρταση», τονίζει η κα Αλυσανδράτου.

Γιατί αποφασίστηκε εξαρχής η δαπάνη προμήθειας του οξυγόνου να μην καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ;

Η περιττή αναστάτωση ξεκίνησε από την αρχική απόφαση περικοπής της κάλυψης του αέριου ή υγρού οξυγόνου που οδήγησε στον αιφνιδιασμό ασθενών και γιατρών. Στις εύλογες απορίες, των ξαφνιασμένων ασθενών, η απάντηση ήταν ότι τη σχετική απόφαση την έλαβε ο ΕΟΠΥΥ και την υπέγραψε ο υπουργός Υγείας. «Για αυτό και ως σύλλογος κινηθήκαμε διαμαρτυρόμενοι κατά της απόφασης του ΕΟΠΥΥ», λέει η κα Αλυσανδράτου και προσθέτει:­­ «Ωστόσο, δεν είναι άνευ σημασίας ότι ο υπουργός υπέγραψε μία τέτοια απόφαση…».

Οι διαμαρτυρίες πολλών ασθενών από όλη τη χώρα στους κατά τόπους ΕΟΠΥΥ, τηλεφωνικά, απέδωσαν διαφορετικές διευκρινιστικές απαντήσεις, όπως ότι ήταν σύμφωνη η Πνευμονολογική Εταιρεία να περικοπεί η δαπάνη προμήθειας του οξυγόνου υγρής μορφής. Αυτό αναφέρεται και σε διευκρινιστική ανακοίνωση του Οργανισμού: “…ο ΕΟΠΥΥ, με πλήρη διαφάνεια και μετά από μακρά διαβούλευση με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία αλλά και τους θεσμικούς φορείς των προμηθευτών οξυγόνου, αποφάσισε να καλύπτει σε όλους τους ασθενείς ασφαλισμένους του που χρήζουν οξυγονοθεραπείας τη δαπάνη για την χορήγηση συμπυκνωτή οξυγόνου. Αυτό αποφασίστηκε αποκλειστικά βάσει επιστημονικών κριτηρίων, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς η χορήγηση αερίου ή υγρού οξυγόνου σε ασθενείς είναι παρωχημένη θεραπευτική επιλογή…”.

«Δεν μπορεί να αλλάζει η θεραπευτική επιλογή του ασθενή κατά το δοκούν του κάθε αρμόδιου που αποφασίζει κατά καιρούς περικοπές! Ο θεράπων ιατρός είναι εκείνος που αποφασίζει. Υπάρχουν κάποιες ομάδες ασθενών, όπως είναι οι θρομβοεμβολικοί ασθενείς, για τους οποίους παίζει πολύ σημαντικό ρόλο το υγρό οξυγόνο. Η παροχή δεν μπορεί να περικόπτεται έτσι ξαφνικά και οριζόντια για όλους», δηλώνει η πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Ασθενών με Πνευμονική Υπέρταση.

«Για τους ασθενείς που για πρώτη φορά θα συνταγογραφηθεί οξυγόνο έχει νόημα να υποβληθεί αίτημα για έγκριση της χορήγησης οξυγόνου από το ΑΥΣ. Για τους παλιούς ασθενείς που έχουν ήδη την παροχή αυτό δεν έχει νόημα, όπως δεν έχει νόημα να τους λες ξαφνικά “πλήρωσε το κόστος”, που δεν είναι μικρό, από την τσέπη σου… Υπάρχουν ασθενείς των οποίων η σύνταξη είναι 300 ή 500 ευρώ και το κόστος είναι τεράστιο για αυτούς. Τέλος, θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι αιτούμαστε η έγκριση του ΑΥΣ (Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου) για τα υγρά οξυγόνα να είναι τουλάχιστον ετήσια, διότι οι ασθενείς μας που μπαίνουν στο οξυγόνο δε βγαίνουν ποτέ επειδή η βλάβη της νόσου είναι μη αναστρέψιμη!», τόνισε η κα Αλυσανδράτου, εκφράζοντας την αγωνία και την αβεβαιότητα εκατοντάδων συνασθενών της που πάσχουν από Πνευμονική Υπέρταση. 

Σχετικά Άρθρα