Ο Πούτιν θέτει σε επιφυλακή τα πυρηνικά της Ρωσίας- Συναγερμός στο ΝΑΤΟ- Πως ερμηνεύουν την κίνηση στην Ουάσιγκτον

 Ο Πούτιν θέτει σε επιφυλακή τα πυρηνικά της Ρωσίας- Συναγερμός στο ΝΑΤΟ- Πως ερμηνεύουν την κίνηση στην Ουάσιγκτον

Φωτο Αρχείου

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τη στρατιωτική διοίκηση να θέσει τις δυνάμεις πυρηνικής αποτροπής σε κατάσταση υψηλού συναγερμού μετά τις επιθετικές δηλώσεις των χωρών του ΝΑΤΟ.

Την είδηση μετέδωσε και ο ανταποκριτής του OPEN στη Ρωσία Θανάσης Αυγερινός.

Η εντολή αυτή έρχεται έπειτα από «τα επιθετικά σχόλια του ΝΑΤΟ», σύμφωνα με το Κρεμλίνο, όπως μεταδίδει το Reuters αλλά και το Ria Novosti.

Στόλτενμπεργκ: “Επικίνδυνη η ρητορική του Πούτιν”

Συνέντευξη στο CNN παραχωρεί αυτή την ώρα ο Γενς Στόλτενμπεργκ, σε μία πρώτη επίσημη απάντηση του ΝΑΤΟ στην κίνηση του Πούτιν να θέσει σε ετοιμότητα τις πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας. “Είναι επικίνδυνη ρητορική”, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Τι αναφέρουν αναλυτές

Ο Πούτιν απάντησε στις κυρώσεις της Δύσης και τη γενικότερη συσπείρωση στο πλευρό της Ουκρανίας με συναγερμό και ετοιμότητα του πυρηνικού του οπλοστασίου. Η πρώτη αντίδραση του ΝΑΤΟ ήταν να καταδικάσει την ενέργεια του Ρώσου προέδρου κάνοντας λόγο για κλιμάκωση και επικίνδυνη ρητορική.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, Φρανκ Γκάρντνερ, η κίνηση του Πούτιν, εκτός από κλιμάκωση, φέρνει και ένα δείγμα της ρητορικής του προς τη Δύση. “Η προειδοποίηση με πυρηνικά είναι αυτό ακριβώς που φοβόταν το ΝΑΤΟ”, γράφει ο Γκάρντνερ, υποστηρίζοντας πως αυτή η εξέλιξη “επιβεβαιώνει και τον λόγο για τον οποίο οι ΗΠΑ δεν έστειλαν στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία”.

“Η Ρωσία δεν απειλήθηκε ποτέ από το ΝΑΤΟ”

“Σε καμία περίπτωση η Ρωσία δεν έχει απειληθεί από το ΝΑΤΟ”, είπε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, ως απάντηση στον Πούτιν που έθεσε τις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις σε επιφυλακή.”Τον έχουμε δει να το κάνει αυτό επανειλημμένως. Ποτέ η Ρωσία δεν απειλήθηκε από το ΝΑΤΟ, ούτε από την Ουκρανία”, συμπλήρωσε.

Πώς εκλαμβάνεται η “πυρηνική απάντηση” του Πούτιν στο ΝΑΤΟ

Ο Πούτιν απάντησε στις κυρώσεις της Δύσης και τη γενικότερη συσπείρωση στο πλευρό της Ουκρανίας με συναγερμό και ετοιμότητα του πυρηνικού του οπλοστασίου. Η πρώτη αντίδραση του ΝΑΤΟ ήταν να καταδικάσει την ενέργεια του Ρώσου προέδρου κάνοντας λόγο για κλιμάκωση και επικίνδυνη ρητορική.Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, Φρανκ Γκάρντνερ, η κίνηση του Πούτιν, εκτός από κλιμάκωση, φέρνει και ένα δείγμα της ρητορικής του προς τη Δύση. “Η προειδοποίηση με πυρηνικά είναι αυτό ακριβώς που φοβόταν το ΝΑΤΟ”, γράφει ο Γκάρντνερ, υποστηρίζοντας πως αυτή η εξέλιξη “επιβεβαιώνει και τον λόγο για τον οποίο οι ΗΠΑ δεν έστειλαν στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία”.

Σχετικά Άρθρα