Ο Διεθνής Τύπος για τον πόλεμο στην Ουκρανία

 Ο Διεθνής Τύπος για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο Τύπος σε Ευρώπη και ΗΠΑ ασχολείται αποκλειστικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στις ΗΠΑ, η Washington Post γράφει: «Η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία». Η αντοχή του Πούτιν στον κίνδυνο πιάνει εξαπίνης τη Δύση. Παράλληλα, στρατεύματα προσεγγίζουν το Κίεβο, ενώ εκρήξεις πλήττουν άλλες μεγάλες πόλεις. Στη Wall Street Journal διαβάζουμε:

«Οι Ρώσοι πλησιάζουν την ουκρανική πρωτεύουσα». Ο Πούτιν λέει ότι στοχεύει να διώξει την ηγεσία του Κιέβου καθώς η επίθεση προκαλεί την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση. Οι New York Times κυκλοφορούν με πηχυαίο τίτλο: «Πόλεμος στην Ουκρανία». Οι Ρώσοι προχωρούν μέχρι τα περίχωρα της πρωτεύουσας καθώς οι θάνατοι πληθαίνουν και χιλιάδες διαφεύγουν στη Δύση. Τέλος, οι Financial Times: «Οι δυνάμεις του Πούτιν εισβάλουν στην Ουκρανία». Η Δύση καταδικάζει την μεγαλύτερη πρόκληση στην ευρωπαϊκή ειρήνη εδώ και 80 χρόνια. Δεκάδες απώλειες αναφέρονται σε σκληρές μάχες σε όλη τη χώρα. Ο Μπάιντεν κατηγορεί το ρώσο πρόεδρο ότι προσπαθεί να επανασυστήσει τη Σοβιετική Ένωση.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Μια μαύρη μέρα για την Ευρώπη». Οι ρωσικές δυνάμεις πολιορκούν το Κίεβο μετά από αστραπιαία επίθεση. Ο ουκρανός πρόεδρος προειδοποιεί για ένα νέο σιδηρούν παραπέτασμα. Στο Guardian διαβάζουμε: «Ο Πούτιν εισβάλει». Εκατοντάδες νεκροί και τραυματίες καθώς η Ουκρανία πλήττεται από μια τεράστια ρωσική επίθεση. Η Δύση απαντά με μια σειρά κυρώσεων εν μέσω διχασμού για την ισχύ της ανταπόκρισης. Ο Independent κυκλοφορεί με τίτλο: «Η αιματοχυσία ξεκινά». Δεκάδες νεκροί και τραυματίες καθώς ο Πούτιν δίνει εντολή για επίθεση στην Ουκρανία. Απελπισμένοι Ουκρανοί εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα εν μέσω εκρήξεων. Ρωσικές δυνάμεις έχουν πάρει τον έλεγχο του εργοστασίου του Τσερνομπίλ. Τέλος, η Daily Telegraph: «Νέος ψυχρός πόλεμος καθώς ο Πούτιν χτυπά». Γρήγορη ανάπτυξη καθώς τα στρατεύματα πλησιάζουν την ουκρανική πρωτεύουσα. Οι δυτικές δυνάμεις καταδικάζουν τον “παρία” ρώσο πρόεδρο. Οι οικονομίες υποφέρουν καθώς οι παγκόσμιες αγορές καταρρέουν και οι τιμές του πετρελαίου απογειώνονται.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Η Μόσχα κάνει τη χειρότερη επιλογή». Δίνοντας εντολή για ολοκληρωτική εισβολή στην Ουκρανία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε να αψηφήσει τον κόσμο. Μέχρι πού μπορεί να φτάσει αυτός ο πόλεμος ενάντια σε ένα κυρίαρχο κράτος, αναρωτιέται η εφημερίδα. Στη Libération διαβάζουμε: «Το αδιανόητο». Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία την Πέμπτη, προσπαθώντας να κατακτήσει το Κίεβο και το εργοστάσιο στο Τσερνομπίλ. Ανίσχυρη η διεθνής κοινότητα απάντησε με οικονομικές κυρώσεις. Στη Γαλλία, η εισβολή βάζει στο περιθώριο την προεκλογική καμπάνια. Η Le Monde έχει τίτλο: «Η Ρωσία επιτίθεται στην Ουκρανία σε πολλαπλά μέτωπα». Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την Πέμπτη την έναρξη μιας “ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης” στην Ουκρανία. Αεροπορικά χτυπήματα αναφέρθηκαν σε όλη τη χώρα, στρατεύματα και άρματα εισέβαλαν σε πέντε περιοχές, λέει το Κίεβο. Στη Δύση καταδικάζεται η εισβολή και επιβάλλονται κυρώσεις ενώ ο Πούτιν απειλεί με “συνέπειες δίχως προηγούμενο”. Τέλος, η Le Figaro: «Ο πόλεμος στην Ευρώπη». Η Ρωσία εξαπέλυσε την αυγή της Πέμπτης μια γενική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, χτυπώντας από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Η διεθνής κοινότητα ξεσηκώνεται και υπόσχεται σκληρές κυρώσεις.

Στη Γερμανία, η γράφει Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία». Πολλοί νεκροί σε μια επίθεση που γίνεται από τρεις πλευρές. Ο Πούτιν απειλεί να πάρει το Κίεβο. Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί αμυντικά σχέδια. Η Δύση συμφωνεί σε σκληρά τιμωρητικά μέτρα. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Πόλεμος στην Ευρώπη». Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν εκτεταμένες επιθέσεις στην Ουκρανία. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στο Κίεβο παγκοσμίως. Η Γερμανία και η ΕΕ αποφασίζουν για σκληρές κυρώσεις. Τέλος, η Die Welt: «Όλοι έχουμε δει πού οδηγεί μια τέτοια τρέλα», όπως έγραψε ο Κουρτ Τουχόλσκι το 1919. Και τώρα ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν εξαπέλυσε επίθεση στην Ουκρανία. Ξεκίνησε τον πόλεμο του.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ο Πούτιν εξαπολύει μαζική επίθεση στην Ουκρανία». Η εφημερίδα κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη σύγκρουση στην Ευρώπη εδώ και ογδόντα χρόνια. Η Ρωσία εισβάλει στη χώρα από ξηρά, θάλασσα και αέρα, ενώ τα στρατεύματά της προελαύνουν προς το Κίεβο. Και η El Mundo: «Η Ευρώπη σε πόλεμο». Ο Πούτιν αψηφά τη Δύση με την μαζική επίθεσή του στην Ουκρανία. Η επίθεση του ρωσικού στρατού σε διαφορετικά μέτωπα αφήνει δεκάδες νεκρούς. Τα ρωσικά στρατεύματα καταλαμβάνουν το Τσερνομπίλ και απειλούν το Κίεβο.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Ο πόλεμος του Πούτιν». Εισβολή στην Ουκρανία με έναν ελιγμό περικύκλωσης. Έχουν εκτοξευτεί 300 πύραυλοι εναντίον 70 στόχων. Δεκάδες νεκροί. Οι ρωσικές δυνάμεις πολιορκούν το Κίεβο. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Ο βρώμικος πόλεμος». Η επίθεση του Πούτιν αφήνει δεκάδες νεκρούς και τραυματίες άμαχους. Η Il Messaggero έχει τίτλο: «Ο πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης». Οι ρώσοι στρατιώτες εισβάλουν στην Ουκρανία, το Κίεβο είναι υπό απειλή ενώ μάχες έλαβαν χώρα στο Τσερνομπίλ. Νεκροί και καταστροφές σε όλη τη χώρα. Τέλος, η Corriere della Sera: «Ο Πούτιν εξαπολύει τον πόλεμο». Η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, βόμβες και θύματα. Το Κίεβο υπό πολιορκία. “Καταστρεπτικές κυρώσεις” από τις χώρες G7.

Πηγή: documentonews.gr

Σχετικά Άρθρα