Τζεντιλόνι: Σε φάση μεγάλης οικονομικής αβεβαιότητας η Ε.Ε λόγω Ουκρανικής κρίσης

 Τζεντιλόνι: Σε φάση μεγάλης οικονομικής αβεβαιότητας η Ε.Ε λόγω Ουκρανικής κρίσης

Η αναγνώριση των αποσχισθεισών περιοχών της Ουκρανίας από τη Ρωσία θα αυξήσει «έντονα» την οικονομική αβεβαιότητα για την ΕΕ, δήλωσε την Τρίτη ο Επίτροπος Οικονομίας της ένωσης, Πάολο Τζεντιλόνι.

«Η αβεβαιότητα παραμένει γύρω μας. Και η παραβίαση του διεθνούς δικαίου μέσω της ρωσικής αναγνώρισης δύο αποσχισθεισών περιοχών στην Ουκρανία θα αυξήσει έντονα αυτή την αβεβαιότητα», δήλωσε ο Τζεντιλόνι.

Ο Τζεντιλόνι μιλούσε καθώς οι ηγέτες της ΕΕ συναντήθηκαν για να συμφωνήσουν σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την αναγνώριση μια ημέρα νωρίτερα δύο αυτονομιστικών περιοχών στην Ουκρανία που υποστηρίζονται στρατιωτικά από τη Μόσχα τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε στρατεύματα σε αυτές τις αυτονομιστικές περιοχές, παραβιάζοντας τις διεθνείς συμφωνίες που είχε υπογράψει. Παρουσίασε την εισβολή ως «ειρηνευτική» αποστολή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμενόταν να παρουσιάσει στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις – τόσο σε περίπτωση που η Ρωσία εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία όσο και λόγω του πλήγματος που θα δέχονταν και η ίδια από τις τομεακές κυρώσεις.

Η Ρωσία προμηθεύει περισσότερο από το ένα τρίτο των προμηθειών φυσικού αερίου της ΕΕ και οι τιμές της ενέργειας έχουν ήδη εκτοξευθεί για τους Ευρωπαίους καταναλωτές και τις κυβερνήσεις.

Ο Τζεντιλόνι, μιλώντας σε συνέδριο της ΕΕ για την οικονομική κατάσταση της ένωσης, σημείωσε ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη φέτος είχαν ήδη αναθεωρηθεί προς τα κάτω νωρίτερα αυτόν τον μήνα σε 4,0% και προς τα πάνω σε 2,8% για το επόμενο έτος.

Η σύγκρουση ή οι σκληρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα μπορούσαν να επηρεάσουν ακόμα περισσότερο την οικονομία της ΕΕ που έχει ήδη πληγεί από την κρίση Covid.

Σχετικά Άρθρα