Ανάλυση Stratfor: Μέχρι πού μπορεί να απλώσει τα σύνορα ο Πούτιν

 Ανάλυση Stratfor: Μέχρι πού μπορεί να απλώσει τα σύνορα ο Πούτιν

Τα συντάγματα των δυο Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, προβλέπουν ως διοικητικά σύνορα το σύνολο των ομώνυμων περιοχών και δεν περιορίζονται στα εδάφη που βρίσκονται υπό τον πλήρη έλεγχό τους. Ο Πούτιν αναγνωρίζει τα σύνορα που είχαν ως περιοχές της Ουκρανίας.

«Τους έχουμε αναγνωρίσει, πράγμα που σημαίνει ότι αναγνωρίζουμε τα βασικά τους έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων των συνταγμάτων τους. Αυτά τα συντάγματα θέτουν τα όρια των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ από τη στιγμή που ήταν μέρος της Ουκρανίας» είπε ο Πούτιν σε δημοσιογράφους.

Επίσης, σε ανάλυσή του για το θέμα των συνόρων, το Stratfor, τονίζει πως οι συνθήκες που υπογράφτηκαν μεταξύ Μόσχας και Λαϊκών Δημοκρατιών, δεν δηλώνουν συγκεκριμένα ποια σύνορα αναγνωρίζει η Ρωσία, αφήνοντας ασαφή την ακριβή θέση της Μόσχας σχετικά με τα εδάφη που διεκδικούν οι αυτονομιστές. Ωστόσο, ο Πούτιν μάλλον ξεκαθαρίζει τα πράγματα.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως η Μόσχα αναγνωρίζει την ανεξαρτησία των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονιέτσκ και Λουχάνσκ «στα σύνορα που οι ίδιες έχουν ανακηρύξει».

«Σ’ εκείνα τα σύνορα, στα οποία ήδη υπήρχαν και είχαν ανακηρύξει την αυτονομία τους», διευκρίνισε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ.

Πάντως, οι ΛΔ του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ δεν καλύπτουν γεωγραφικά το σύνολο της έκτασης των ομώνυμων ουκρανικών περιφερειών. Οι δυνάμεις των αυτονομιστών ελέγχουν σχεδόν το ένα τρίτο των αυτοανακηρυχθεισών -ως αυτόνομων- περιοχών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, αλλά τα υπόλοιπα δύο τρίτα τελούν ακόμη υπό ουκρανικό έλεγχο.

Το θέμα έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς εγείρεται το ερώτημα αν τελικά τα ρωσικά στρατεύματα θα αναπτυχθούν εντός των σημερινών συνόρων ή θα κινηθούν δυτικότερα της γραμμής επαφής, μέσα σε Ουκρανικό δηλαδή έδαφος.

Το συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) ενέκρινε το αίτημα του Ρώσου προέδρου να αναπτύξει τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στο εξωτερικό σε σχέση με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Ντονμπάς. Η απόφαση ψηφίσθηκε ομόφωνα σήμερα κατά την διάρκεια της έκτακτης ολομέλειας του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 153 γερουσιαστές.

«Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας αποφασίζει να δώσει στον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας την έγκριση του να αναπτύξει τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας στο εξωτερικό στη βάση των κοινώς αποδεκτών αρχών και κανόνων του διεθνούς δικαίου. Ο συνολικός αριθμός των μονάδων των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι περιοχές δράσης τους, οι στόχοι που τίθενται ενώπιον τους, το χρονικό διάστημα παραμονής τους στο εξωτερικό, καθορίζονται από τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας σύμφωνα με το σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας» αναφέρεται στην απόφαση της Άνω Βουλής, η οποία τίθεται σε ισχύ από τη στιγμή της έγκρισης της.

Νωρίτερα, η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Βαλεντίνα Μαβιένκο, είχε δηλώσει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ζητήσει την έγκριση του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας να μπορεί η Ρωσία να αναπτύσσει στρατό στο εξωτερικό, μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο ανατολικών περιοχών της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με ανάλυση του Stratfor, δύο είναι τα κύρια ενδεχόμενα:

  • Με τα ρωσικά στρατεύματα, η Μόσχα θα μπορούσε να επιδιώξει περιορισμό των αυτονομιστών, αποτρέποντάς τους από το να παρασύρουν και τη Μόσχα σε μια στρατιωτική ενέργεια που θα έθετε σε κίνδυνο το νέο status quo ή θα δημιουργούσε προϋποθέσεις για σκληρότερες δυτικές κυρώσεις.
  • Το δεύτερο ενδεχόμενο, κάτι που φοβάται και η Δύση, είναι η τοποθέτηση των ρωσικών στρατευμάτων να οδηγήσει σε στρατιωτική δράση κατά της Ουκρανίας, για μεγαλύτερο έλεγχο εδαφών.

Επίσης, σημειώνεται πως η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις που εξακολουθούν να συγκεντρώνονται γύρω από τα σύνορα της Ουκρανίας για μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση κατά του Κιέβου ή να λάβει μέτρα στρατιωτικής-τεχνικής απάντησης, όπως ανάπτυξη στρατευμάτων και πυραύλων για να καταστήσει αυτή την απειλή μοχλό νέας πίεσης στο Κίεβο και στη Δύση.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, πιθανότατα η Ρωσία θα αναπτύξει τη δύναμή της σε έναν αποκαλούμενο «ειρηνευτικό» ρόλο κατά μήκος της γραμμής επαφής στο Ντονμπάς.

Σχετικά Άρθρα