Canale di Tenno: Απόδραση σε ένα από τα πιό όμορφα χωριά της Ιταλίας- Κοντά στην λίμνη Γκάρντα

 Canale di Tenno: Απόδραση σε ένα από τα πιό όμορφα χωριά της Ιταλίας- Κοντά στην λίμνη Γκάρντα

Tο Canale di Tenno (ή Villa Canale ) είναι ένα από τα τέσσερα χωριά που αποτελούν το Ville del Monte, το μεγαλύτερο τμήμα του δήμου Tenno στο Trentino . Εκτός από το Canale, στο Ville del Monte ανήκουν οι όχι μακρινές Villa Sant’Antonio, Villa Pastoedo και Villa Calvola.

Το Canale di Tenno είναι ένα μεσαιωνικό χωριό που υψώνεται 600 μέτρα στους λόφους με θέα στην πλευρά του Trentino της λίμνης Garda , μεταξύ της Riva del Garda και του οροπεδίου Fiavé , στο δρόμο που συνδέει τη λίμνη με το Giudicarie

Eγγεγραμμένο στο σωματείο « Τα πιο όμορφα χωριά της Ιταλίας », το πρώτο έγγραφο που πιστοποιεί την ύπαρξή του χρονολογείται από το έτος 1211 . Σήμερα το Canale di Tenno διατηρεί ανέπαφη την αρχική αστική διάταξη, που αποτελείται από τέσσερις δρόμους που συγκλίνουν στην πλατεία, έναν μεγάλο αριθμό πέτρινων σπιτιών και τους χαρακτηριστικούς δρόμους, που συνδέουν τα σπίτια μεταξύ τους. Ορισμένα από αυτά τα σπίτια είναι διακοσμημένα με τοιχογραφίες, κυρίως σύγχρονες, η πιο πολύτιμη από τις οποίες είναι έργο του ζωγράφου Gianni Longinotti και διακοσμεί την πρόσοψη του σπιτιού του.

Μερικώς εγκαταλειμμένη μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και ως συνέπεια της βιομηχανικής ανάπτυξης της πεδιάδας γύρω από τη Ρίβα ντελ Γκάρντα και την Άρκο , η οποία προσέλκυσε μέρος του πληθυσμού στη λίμνη, η Villa Canale αναγεννήθηκε σιγά-σιγά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο γεννημένος στο Τορίνο ζωγράφος Giacomo Vittone ερωτεύτηκε έντονα αυτό το χωριό , ο οποίος πέρασε πολλά χρόνια της ζωής του στη λίμνη Garda στο Trentino και απαθανάτισε το Canale σε πολλά από τα έργα του. Το χωριό Canale di Tenno δεν έπαψε ποτέ να μαγεύει άλλους καλλιτέχνες, όπως τον ίδιο τον Gianni Longinotti, αλλά και ξένους ταξιδιώτες και τουρίστες που σιγά σιγά το ξανάδωσαν στη ζωή αγοράζοντας κάποια σπίτια και ανακαίνοντάς τα.

Το Canale di Tenno έχει τώρα περίπου 50 κατοίκους και βιώνει μια εποχή ανάκαμψης χάρη στον τουρισμό, που προσελκύεται από την κοντινή λίμνη Tenno και από την πολιτιστική προσφορά.

Mercatino di Natale di Canale di Tenno • Garda Trentino
Χριστούγεννα στο Canale ti Tenno

Μουσεία, τέχνη και εκδηλώσεις

Στο Canale υπάρχει ένα μικρό αλλά πλούσιο μουσείο που συλλέγει τα εργαλεία της αγροτικής ζωής και το Casa degli Artisti, αφιερωμένο στον υιοθετημένο ζωγράφο του Canale, τον προαναφερθέντα Giacomo Vittone. Σήμερα είναι ένα κέντρο καλλιτεχνικής παραγωγής που φιλοξενεί μαθήματα, εκθέσεις, συναυλίες κ.λπ., αλλά είναι και κατοικία καλλιτεχνών.

Το Canale di Tenno είναι επίσης διάσημο για ορισμένες εκδηλώσεις όπως το “Rustico Medioevo”, το οποίο αναφέρεται στις αρχαίες καταβολές του χωριού. Είναι ένα φεστιβάλ διαφόρων τεχνών που πραγματοποιείται κάθε χρόνο τις δύο πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου και δείχνει κάποιες στιγμές της μεσαιωνικής ζωής του χωριού. Το χειμώνα, όμως, όλα τα Σαββατοκύριακα του Δεκεμβρίου που προηγούνται των Χριστουγέννων, τα σοκάκια του χωριού φιλοξενούν τις παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες αγορές .

Λίγο έξω από το Canale, στο δρόμο προς τη Villa Calvola, ένα μεγάλο μνημείο που αναπαράγει τέσσερις άντρες που μιλούν, που ονομάζεται «Le vicinie», θυμίζει τη διαχείριση του «κοινού πράγματος» μέσω των τοπικών «κανόνων» που έχουν θεσπιστεί από τους αρχηγούς της οικογένειας.

Weihnachtsmarkt von Canale di Tenno • Garda Trentino
Canale di Tenno, il borgo medievale in Trentino

Σχετικά Άρθρα