Το “χαρτί Αχτσιόγλου”- Ποιοί προωθούν σενάρια συμπροεδρίας εν αγνοία της

 Το “χαρτί Αχτσιόγλου”- Ποιοί προωθούν σενάρια συμπροεδρίας εν αγνοία της

Ποιό είναι το πρόσωπο με τα ισχυρότερα “αρχηγικά” χαρακτηριστικά στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκτός, φυσικά, από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ούτε κατά διάνοια μπορεί να αμφισβητηθεί από οιονδήποτε; Οι απόψεις όλων συγκλίνουν πως προοπτικά ίσως μόνο η Έφη Αχτσιόγλου θα μπορούσε να διεκδικήσει την ηγεσία. Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται φυσικά να συμβεί άμεσα, αν και το τελευταίο διάστημα κάποια στελέχη εμφανίζονται να αναφέρουν το όνομά της σε περίεργα σενάρια περί συμπροεδρίας. Φυσικά εν αγνοία της.

Θα μπορούσε αυτό να συμβεί στην διαδικασία της απευθείας εκλογής ηγεσίας από τα μέλη του κόμματος, η οποία, εφόσον περάσει -που θα περάσει- από το συνέδριο η πρόταση Τσίπρα, θα διεξαχθεί μάλλον εντός του πρώτου 15νθημέρου του Μαϊου (ίσως και να συμπέσει χρονικά με το συνέδριο της Ν.Δ που έχει προγραμματισθεί για τις 6-8 του μήνα); Αυτό αφήνουν να εννοηθεί κάποιοι εξ εκείνων που διαφωνούν με την πρόταση Τσίπρα.

Συγκεκριμένα, “σέρνουν” μια πρόταση για “συμπροεδρία”, κατά το μοντέλο των “Πρασίνων” και του SPD στη Γερμανία. Η Αναλένα Μπέρμποκ, για παράδειγμα, ηγήθηκε του κόμματος στις εκλογές και τώρα είναι υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σολτς. Είναι συμπρόεδρος του κόμματος Συμμαχία ’90/Οι Πράσινοι από το 2018 μαζί με τον Ρόμπερτ Χάμπεκ. Από τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2013 έχει εκλεγεί στην Ομοσπονδιακή Βουλή εκπροσωπώντας το Βρανδεμβούργο. Ήταν υποψήφια Καγκελάριος του κόμματος για τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2021.

Έφη Αχτσιόγλου: Έκλεψε τις εντυπώσεις με το μίνι φόρεμά της στο Ζάππειο...  | Πολιτική Ειδήσεις

Οι πληροφορίες λένε πως την σχετική πρόταση περιφέρει ο Πάνος Σκουρλέτης και πως δεν την απορρίπτουν αρκετά στελέχη της “Ομπρέλας”. Είναι γνωστό πως η ισχυρή τάση διαφώνησε με την πρόταση Τσίπρα, αν και φαίνεται πως επικεντρώνει την κριτική της περισσότερο στην διάσταση της απευθείας εκλογής της Κ.Ε (υπό το επιχείρημα ότι θα εκλεγούν οι προβεβλημένοι και αναγνωρίσιμοι και όχι τα κομματικά “μυρμήγκια”…) και λιγότερο του αρχηγού.

Το βέβαιο είναι πως η πληροφορία διακινείται προς δημοσιογράφους. Σχετικό παρασκήνιο δημοσίευσε το “Βήμα της Κυριακής”, ενώ πολιτικοί συντάκτες που ρωτούν στελέχη που αντιτίθενται στην πρόταση Τσίπρα για απευθείας εκλογή εισπράττουν αμφίσημες απαντήσεις, ενώ κάποιοι ομολογούν πως το θέμα είναι στο τραπέζι.

Εν αγνοία της

Η Έφη Αχτσιόγλου είναι ένα στέλεχος ευρείας αποδοχής και έχει, όπως λένε αρκετοί, όλα τα χαρακτηριστικά να ηγηθεί στην “μετά Τσίπρα εποχή”. Η οποία, όμως, δεν είναι μία ορατή προοπτική.

Γέννησε η Έφη Αχτσιόγλου | fthis.gr

Η ίδια δεν αφήνει λαβές ότι μετέχει στη σχετική σεναριολογία. Tουναντίον, είναι σαφές πως όχι μόνο δεν μετέχει αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει διαμηνύσει να μην την εμπλέκουν σε τέτοια σενάρια. Όσοι συνομιλούν μαζί της λένε πως αντιλαμβάνεται πλήρως την αξία του πολιτικού χρόνου και πως αναγνωρίζει απόλυτα πως οφείλει σε πολύ μεγάλο βαθμό την πολιτική της εξέλιξη στον Αλέξη Τσίπρα. Είναι αυτόφωτη και δυναμική πολιτική προσωπικότητα και έχει διαγράψει θετική πορεία, τόσο ως η υπουργός που διαπραγματεύτηκε σκληρά και μάλλον εποικοδομητικά τα εργασιακά με την τρόϊκα, όσο και για το γενικότερο αποτύπωμα που αφήνει ως τομεάρχης Οικονομίας. Διατηρεί εξαιρετική σχέση και με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος την έχει εμμέσως προτείνει σε ανύποπτο χρόνο, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη πριν τις εκλογές του 2019, λέγοντας πως εκπροσωπεί τη νέα γενιά. Αν και το δισυπόστατο που παρουσιαζόταν για ένα διάστημα στις ανακοινώσεις σχετικά με την οικονομία, μάλλον οφειλόταν σε μία τάση πατερναλισμού εκ μέρους του πρώην υπουργού Οικονομικών. Αυτό έχει σε μεγάλο βαθμό σταματήσει και η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ χειρίζεται πλέον με πολύ μεγάλο βαθμό ελευθερίας τα ζητήματα αυτά.

Σύμφωνα,δε, με μετρήσεις εμφανίζεται να είναι αποδεκτή ακόμα και μεταξύ των ψηφοφόρων της Ν.Δ και του ΚΙΝ.ΑΛ, διαθέτει, δηλαδή, αυτό που λέμε “πέρασμα” στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς και του κέντρου.

Δεν αποκλείεται να είναι το πρόσωπο που θα ακουστεί εντονότερα το επόμενο διάστημα στην πορεία προς το συνέδριο. Το εάν θα βρεθεί ως συνυποψήφια του Αλέξη Τσίπρα στην απευθείας εκλογή είναι κάτι που προσώρας μόνο στα “όνειρα συνεδριακής νυκτός” όσων την εμπλέκουν βρίσκεται.

Σχετικά Άρθρα