Ματαρέλα για ουκρανική κρίση: Να μην ξαναρχίσει να φυσά ο άνεμος της σύγκρουσης στην Ευρώπη

 Ματαρέλα για ουκρανική κρίση: Να μην ξαναρχίσει να φυσά ο άνεμος της σύγκρουσης στην Ευρώπη

Μια αναφορά στις ρωσοουκρανικές εντάσεις περιλάμβανε η σημερινή ορκομωσία του Ιταλού προέδρου, Σέρτζιο Ματαρέλα, ενώπιον του κοινοβουλίου της χώρας για τη δεύτερη, συνεχή θητεία του.

“Εδώ και πολλές δεκαετίες η Ευρώπη ζει σε συνθήκες ειρήνης. Δεν μπορούμε να δεχθούμε να ξαναρχίσει να φυσά ο άνεμος της σύγκρουσης, σε μια ήπειρο η οποία γνώρισε τις τραγωδίες του Πρώτου και του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Η επίδειξη δύναμης πρέπει να δώσει τη θέση της στην αμοιβαία κατανόηση”, είπε ο Ιταλός πρόεδρος, αναφερόμενος στην στρατιωτική και πολιτική κρίση που χαρακτηρίζει το τελευταίο διάστημα τις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας από τη μια πλευρά και Δύσης και Ουκρανίας από την άλλη.

Ο Σέρτζιο Ματαρέλα, απευθυνόμενος επίσης στους Ιταλούς γερουσιαστές και βουλευτές, υπογράμμισε ότι “οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να στηρίξουν τις ειρηνευτικές διαδικασίες στην ταλανιζόμενη μεσογειακή και μεσανατολική πραγματικότητα”.

Στη 40λεπτη ομιλία του, θέλησε να δώσει μεγάλη έμφαση στον κοινωνικό ρόλο της πολιτικής δράσης: “η καταπολέμηση κάθε ανισότητας πρέπει να είναι ο κύριος στόχος της πολιτικής δράσης, υπέρ του δημοσίου συμφέροντος”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ζήτησε να προασπιστούν τα δικαιώματα και να τύχει σεβασμού η αξιοπρέπεια των γυναικών που δυσκολεύονται να εισέλθουν στον χώρο της εργασίας, των νέων “οι οποίοι, πολύ συχνά έχουν μια κακοπληρωμένη, επισφαλή δουλειά”, όπως και να προληφθούν οι θάνατοι στους χώρους εργασίας. “Είναι απαράδεκτο να χάνει τη ζωή του κάποιος κατά την εκτέλεση της εργασίας του” , είπε ο Ματαρέλα και τόνισε ότι “πρέπει να καταπολεμηθεί δυναμικά ο ρατσισμός και ο αντισημιτισμός”.

Τέλος, ο Σέρτζιο Ματαρέλα θέλησε να τιμήσει και τη μνήμη της Μόνικα Βίτι, της μεγάλης Ιταλίδας ηθοποιού η οποία έφυγε χθες από τη ζωή, χαρακτηρίζοντάς την “μια μεγάλη πρωταγωνίστρια του πολιτισμού και του κινηματογράφου της χώρας”, όπως και του εκλιπόντος προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι.

Σχετικά Άρθρα