Ανάλυση/ Μαξίμου: Με μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά των…δημοσκοπήσεων

 Ανάλυση/ Μαξίμου: Με μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά των…δημοσκοπήσεων

Μπορεί οι χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού να αναζωπύρωσαν τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, κάτι τέτοιο, όμως, δεν είναι (απαραίτητα) ακριβές. Ιδιαίτερα όταν μόλις προχθές από την Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέψευσε και πάλι κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο και, επίσης, επειδή τόσο η πανδημία (με 100 νεκρούς κάθε μέρα), όσο και ο εκρηκτικός συνδασμός πληθωρισμού, ενεργειακής ακρίβειας και ανατιμήσεων δεν δημιουργεί το κατάλληλο εκλογικό περιβάλλον.

του Σεραφείμ Κοτρώτσου

Σύμφωνα με πληροφορίες του Libre, η μείωση του ΕΝΦΙΑ ήρθε σχεδόν προγραμματισμένα (επρόκειτο, λέγεται, να ανακοινωθεί ούτως ή άλλως) στο πλαίσιο μιας γενικότερης προσπάθειας αλλαγής της βαριάς ατζέντας και του αρνητικού κλίματος για την κυβέρνηση που φαίνεται να παγιώνεται στις δημοσκοπήσεις. Κάτι που αυξήθηκε ως παράγοντας πολιτικού κινδύνου για την κυβέρνηση μετά την διαχείριση-φιάσκο στην περίπτωση της πρόσφατης κακοκαιρίας και έπληξε το επιχειρησιακό προφίλ της.

Και πρέπει να συνδυάζεται με προηγούμενες ανακοινώσεις, όπως για την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαϊου -και μάλιστα μεγαλύτερη απ΄ ότι είχε αρχικώς ειπωθεί-, την χρονική μετάθεση καταβολής των επιστρεπτέων προκαταβολών που δεν αποκλείεται να μεταβληθούν σε “μη επιστρεπτέες”, και άλλες εξαγγελίες που θα γίνουν το επόμενο διάστημα. Αυτό που δρομολογεί το Μέγαρο Μαξίμου είναι η παρουσίαση μιας φιλολαϊκής ατζέντας που έχει ως στόχο: πρώτον, να ανακόψει την ραγδαία δημοσκοπική φθορά της κυβέρνησης, δεύτερον, να απαντήσει στις πιέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μάλιστα στο πεδίο του κοινωνικού προφίλ όπου υπερτερεί σημαντικά ο Αλέξης Τσίπρας, και,τρίτον, να ανακόψει τις διαρροές κεντρώων ψηφοφόρων προς το ΚΙΝ.ΑΛ.

Ουσιαστικά οι εξαγγελίες αποτελούν μία προσπάθεια του πρωθυπουργού να μην έχει περαιτέρω απώλειες στον χώρο του Κέντρου, όπου η τελευταία μέτρηση της Pulse (Σκάϊ) έδειξε πως ο κ. Μητσοτάκης αισθάνεται πιά την ανάσα των κ. Τσίπρα και Ανδρουλάκη, με τον δεύτερο, μάλιστα, να τον πλησιάζει επικίνδυνα.

Συνομιλητής του πρωθυπουργού εξηγούσε στο Libre πως “τα φιλολαϊκά μέτρα που εξαγγέλονται και θα εξαγγελθούν δεν προοιωνίζονται πρόωρες εκλογές αλλά προετοιμασία ώστε οι εκλογές να διεξαχθούν στην ώρα τους αλλά με τους καλύτερους δυνατούς όρους”.

Συγκεκριμένα, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αντιληφθεί πως δημοσκοπικά το σενάριο της αυτοδυναμίας απομακρύνεται (χρειάζεται ποσοστό 37-38% στην δεύτερη κάλπη με τον εκλογικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση) και, ταυτόχρονα, περιορίζονται σε σημείο εξαφάνισης οι δυνατότητες να βρεθεί πρόθυμος κυβερνητικός εταίρος. Με δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει κατηγορηματικά το δίλημμα της αυτοδυναμίας, η απώλεια αυτού του στόχου απειλεί να αλλάξει περαιτέρω τους συσχετισμούς δυνάμεων.

Ακόμα, λοιπόν, κι αν επιβεβαιωθεί το βασικό σενάριο στο οποίο φέρεται να επιμένει ο πρωθυπουργός, ήτοι για την διεξαγωγή εκλογών με το τέλος της θητείας (άνοιξη του 2023), η κυβέρνηση έχει την ανάγκη να μπει στην τελική ευθεία, μετά το καλοκαίρι, με όσο το δυνατόν πιο πιθανό το σενάριο αυτοδυναμίας. Άρα πρέπει να ανακόψει την δημοσκοπική φθορά και την εντεινόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια. Και σε αυτό αποσκοπεί η παρουσίαση της ατζέντας φιλολαϊκών μέτρων.

Το γεγονός, δε, πως όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων και το ΚΙΝ.ΑΛ, υποδέχθηκαν αρνητικά τις εξαγγελίες για μείωση του ΕΝΦΙΑ επιβεβαιώνει πως η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον απέναντι σε ένα μέτωπο που μπορεί να μην είναι συμπαγές και με κοινή τακτική, εντείνει, όμως, την πολιτική μοναξιά της.

Η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ

Αναλυτικά η ανακοίνωση Τομέα Οικονομικών για τις κυβερνητικές εξαγγελίες με τον ΕΝΦΙΑ έχει ως εξής:

«Το Κίνημα Αλλαγής είχε έγκαιρα επισημάνει την ανάγκη αναπροσαρμογής των φορολογικών συντελεστών ώστε να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι πολίτες από τους φόρους που συνδέονται με τα ακίνητα.

»Τονίσαμε την ανάγκη αναπροσαρμογής των ορίων, ώστε τα ευάλωτα νοικοκυριά να μην εξαιρεθούν από κοινωνικές παροχές όπως το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, το επίδομα στέγασης, το επίδομα θέρμανσης, καθώς και από τις όποιες εναπομείνασες μέριμνες προστασίας ευάλωτων νοικοκυριών στο νέο πτωχευτικό κώδικα.

»Έναντι αυτών, ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ υποσχόμενος ελάφρυνση για 8 στους 10 Έλληνες και ένα πιο δίκαιο σύστημα φορολόγησης.

»Ο διάβολος, όμως, κρύβεται στις λεπτομέρειες. Η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου ΕΝΦΙΑ ύψους 368 εκ. ευρώ το 2021 μαζί με τη μείωση των αντικειμενικών αξιών σε ορισμένες προνομιούχες περιοχές μπορεί να αποδειχθεί ένα ακόμα δώρο πολυτελείας.

»Και όλα αυτά, μετά τον προκλητικό μηδενισμό του φόρου στις γονικές παροχές ακινήτων αξίας πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, μέτρο που ευνοεί αρκετούς προνομιούχους, καθιστώντας έτσι αντιστρόφως προοδευτικό το σύστημα φορολόγησης ακινήτων.

»Επιπλέον, η κυβέρνηση δεν λέει κουβέντα για τους πάνω από 15 φόρους (φόρος διανομής, φόρος ανταλλαγής, πολεοδομικά πρόστιμα κ.α.) που συνδέονται με την ακίνητη περιουσία, επηρεάζονται από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών στο 60% των ζωνών και θα υπολογιστούν με τις νέες, αυξημένες αντικειμενικές αξίες.

»Η κυβέρνηση, βεβαίως επιχαίρει ότι βρίσκει δημοσιονομικό χώρο για φοροελαφρύνσεις που η ίδια θεωρεί ως κοινωνικά δίκαιες.

»Κωφεύει, όμως, προκλητικά όταν της ζητάμε να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τον αχαλίνωτο πληθωρισμό και τη συνεχιζόμενη ακρίβεια και να εφαρμόσει μέτρα ελάφρυνσης από τους δυσανάλογους φόρους κατανάλωσης σε είδη πρώτης ανάγκης και στην ενέργεια.

»Κατανοούμε την ανάγκη της κυβέρνησης να αλλάξει άμεσα την ατζέντα που έχει προκαλέσει η παταγώδης αποτυχία της στη διαχείριση της κακοκαιρίας, της πανδημίας και της ακρίβειας. Όσο, όμως, συνεχίζει την ίδια πολιτική, ο κατήφορος είναι μονόδρομος».

Η επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ

Την άποψη ότι «ακόμη και σ’ αυτή την περίοδο, που τα λαϊκά νοικοκυριά πλήττονται από γενικευμένη κρίση ακρίβειας, η παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη στον ΕΝΦΙΑ αφορά κυρίως τις μεγάλες ακίνητες περιουσίες» εκφράζει σε δήλωσή της η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Έφη Αχτσιόγλου.
Συγκεκριμένα, η Έ. Αχτσιόγλου τονίζει ότι «το κυρίαρχο στοιχείο των εξαγγελιών του είναι η ουσιαστική κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου για τις μεγάλες ιδιοκτησίες» και σχολιάζει πως «για ακόμη μια φορά η ΝΔ κάνει μια μονομερή επιλογή που ευνοεί τα ανώτερα εισοδήματα».

Επιπρόσθετα, σημειώνει πως «οι εξαγγελίες δεν μεταβάλλουν τα ισχύοντα για τις χαμηλές περιουσίες έως 60.000 ευρώ», επισημαίνοντας ότι «το δημοσιονομικό αποτύπωμα της ουσιαστικής κατάργησης του συμπληρωματικού φόρου ανέρχεται στα 360 εκατ., όσο δηλαδή και το συνολικό αποτύπωμα της παρέμβασης στον ΕΝΦΙΑ». «Ακόμη κι αν η παρέμβαση δεν εξαντλείται στον συμπληρωματικό φόρο, είναι προφανές ότι η μερίδα του λέοντος αφορά αυτόν, δηλαδή τα ανώτατα εισοδήματα», προσθέτει.

Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστηρίζει δε, πως «για να θολώσει την εικόνα η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη προβαίνει σε συγκρίσεις με το 2018 και οικειοποιείται τη μείωση στον ΕΝΦΙΑ που έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019». «Μόνο που τότε η μείωση αφορούσε κυρίως τις χαμηλές περιουσίες και η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη την αντέστρεψε ώστε και πάλι να ευνοηθούν οι μεγαλύτερες ακίνητες περιουσίες» υπογραμμίζει.

«Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης δεν ελαφρύνουν, απλώς επιχειρούν να μετριάσουν την επιβάρυνση στη φορολόγηση των ακινήτων από τη μεγάλη αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Το κόστος διαβίωσης για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα αυξάνεται δυσβάσταχτα μέρα με τη μέρα», αναφέρει και καταλήγει:

«Για την κυβέρνηση της ΝΔ δημοσιονομικά περιθώρια υπάρχουν όταν πρόκειται για τις μεγάλες περιουσίες, αλλά δεν υπάρχουν για τις ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών».

Πως υποδέχθηκαν την μείωση του ΕΝΦΙΑ οι εφημερίδες- Τα πρωτοσέλιδα

Η Καθημερινή
Τα Νέα
Η εφημερίδα των συντακτών
Αυγή
Ελεύθερος Τύπος
Kontra News
Δημοκρατία
Εστία

Σχετικά Άρθρα