Οι “ουρές” της Novartis πιστοποιούν το ρήγμα στο αντι- ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και… το διαζύγιο από πρόσωπα του κέντρου – “Μείζον λάθος” λέει στο libre ο Βενιζέλος

 Οι “ουρές” της Novartis πιστοποιούν το ρήγμα στο αντι- ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και… το διαζύγιο από πρόσωπα του κέντρου – “Μείζον λάθος” λέει στο libre ο Βενιζέλος

Η επιθετική απάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το άδειασμα του Πρωθυπουργού για μισά από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που βρέθηκαν κατηγορούμενοι σηματοδοτεί πλέον την αυτονόμηση που επιδιώκεται από τους γαλάζιους πρώην εμπλεκόμενους. Σηματοδοτεί όμως και την απόφαση του κ. Μητσοτάκη να πάρει οριστικό διαζύγιο από το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που όπως του θύμισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τον έκανε πρωθυπουργό και ξαναέφερε τη ΝΔ στην κυβέρνηση αλλά και στα ποσοστά του Ιουλίου του 2019.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της ολομέλειας και παρασυρμένος ίσως από τη σύγκρουση Πολάκη – Γεωργιάδη μετέτρεψε κατά τον κ. Βενιζέλο ένα μείζον ζήτημα θεσμικής και δημοκρατικής υπόστασης και αμιγώς κομματική υπόθεση. Κι αυτή ήταν η μια ερμηνεία που δίνει ο ίδιος ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επιχειρώντας να ερμηνεύσει τα όσα είπε αρχικά ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης και στη συνέχεια ο κ. Οικονόμου που προκάλεσαν και την οργισμένη αντίδραση του κ. Βενιζέλου.

«Είναι θεμελιώδες το λάθος του κ. Μητσοτάκη η μικροκομματική αντιμετώπιση της υπόθεσης της σκευωρίας της Novartis» λέει στο libre ο κ. Βενιζέλος.  

Στο ερώτημα μάλιστα αν πίσω από την στάση του αυτή να μιλήσει μόνο εξ ονόματος των γαλάζιων πολιτικών προσώπων που κατηγορήθηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ ως εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο της Novartis, υποκρύπτεται και άλλη πολιτική στόχευση, όπως το οριστικό διαζύγιό του από πρόσωπα του Κέντρου και αυτό ο κ. Βενιζέλος το χαρακτηρίζει «μείζον λάθος».

Στην ανακοίνωση – απάντησή προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ο κ. Βενιζέλος επιλέγει συνειδητά να κλιμακώσει κατακόρυφα τους τόνους θυμίζοντας ότι ήταν εκείνος από τους πρωτεργάτες του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου με τη σκληρή επισήμανση ότι κάποιοι στον αγώνα που κορυφώθηκε με την απόκρουση της σκευωρίας κάποιοι θυσιάστηκαν με κόστος και πολιτικό και προσωπικό για να φτάσει η ΝΔ στην πρωτοκαθεδρία.

«Η αντίδραση μου αφορά την έλλειψη κατανόησης και σεβασμού των θεμελίων της μεταβολής που συντελέστηκε τον Ιούλιο του 2019» ήταν η ευθεία και προσωπική αναφορά στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Χωρίζουν οι δρόμοι τους

Η κίνηση μάλιστα του Γιάννη Οικονόμου να παραπέμψει στον Νίκο Ανδρουλάκη για τους άλλους εμπλεκόμενους στην υπόθεση που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ ρίχνει βαρύ πέπλο μυστηρίου γύρω από τις δικαστικές εξελίξεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το ρήγμα στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο είναι τώρα περισσότερο από ποτέ εμφανές με τις όποιες πολιτικές προεκτάσεις του. Ίσως και σε αυτό να εδράζεται η εντεινόμενη πολεμική ρητορική εναντίον του Νίκου Ανδρουλάκη ο οποίος βρέθηκε στο στόχαστρο αλλεπάλληλων επιθέσεων από τη γαλάζια πτέρυγα για τη στάση του στην πρόταση μομφής.

Όσο κι αν γίνεται κατανοητή η στάση “καταψήφιση της κυβέρνησης” για ένα κόμμα που βρίσκεται στη θέση της αντιπολίτευση άλλο τόσο γίνεται δυσνόητη η εμμονή του ίδιου του κ. Μητσοτάκη να απαιτεί τρόπο τινά από το ΚΙΝΑΛ και την νέα του ηγεσία να δώσει έστω ανοχή στην κυβέρνησή του.

Το ζήτημα λοιπόν της αρχειοθέτησης των υποθέσεων για τους πρώην Υπουργούς Άδωνι Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο έρχεται εμφατικά στο προσκήνιο ακριβώς γιατί είναι η τελευταία πράξη του δράματος σε μια σειρά δικαστικών εξελίξεων που προηγήθηκαν και που βέβαια επίκεινται και πολλές ακόμη μέχρι την κάθαρση.

  • Έτσι δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία η φράση του Παύλου Πολάκη στο καφενείο της Βουλής ότι «οι υποθέσεις όπως μπαίνουν έτσι και βγαίνουν από το συρτάρι». Και αυτό που συνέβη στο καφενείο της Βουλής είχε μόλις προηγηθεί της στάσης του κ. Μητσοτάκη στην ολομέλεια.

Η ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ επομένως προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης και το αίτημα κατάθεσης εγγράφων για τα στοιχεία με τα οποία οδηγήθηκε στην απόφαση της διαγραφής η εισαγγελία μόνο τυχαία δεν είναι.

Από το ΣΥΡΙΖΑ έχουν βάσιμες υποψίες ότι η απόφασή της αυτή προέκυψε με αρκετές σελίδες της δικογραφίας να λείπουν και αυτά τα στοιχεία φαίνεται ότι ήθελε να αναπτύξει από το βήμα της Βουλής ο Παύλος Πολάκης από το βήμα της Βουλής με τον αντιπρόεδρο που βρισκόταν στην έδρα Χαράλαμπο Αθανασίου να απειλεί με μομφή τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και τον Άδωνη Γεωργιάδη να παρακολουθεί σιωπηλός καταγράφοντας την «κατάληψη» όπως την είπαν του βήματος.

Από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται λόγος για στημένο γεγονός κάτι που παρατήρησε και ο ίδιος ο κ. Πολάκης όταν άρχισαν οι υποδείξεις του κ. Αθανασίου ότι είναι εκτός θέματος και ότι θα του κλείσει τα μικρόφωνα αφαιρώντας του το λόγο γιατί μιλούσε για άσχετα με τον αναπτυξιακό νόμο ζητήματα.

Ο λόγος είναι καθαρά προσχηματικός και όπως σημειώνουν από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ το προεδρείο δεν είχε κανένα δικαίωμα να τον κόψει.

Μάλιστα δεν αποκλείεται στην ολομέλεια σήμερα να παρέμβει και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας για να υπερασπιστεί τον κ. Πολάκη, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί ότι κατάφερε παρά τα όσα συνέβησαν να εμφανιστεί πολύ μετριοπαθής στις αντιδράσεις και στο λόγο του απ’ ό,τι μας έχει συνηθίσει, αντιλαμβανόμενος την παγίδα που είχε στηθεί.  

Σωρευμένα λάθη

Όλα αυτά τα γεγονότα μαζί αφήνουν μια αχλή στη Δικαιοσύνη μαζί με την ευθεία παρέμβαση όπως επισημάνθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ του ίδιου του Πρωθυπουργού ότι πρόκειται για συμμορία αναφορικά με την δικαστική περιπέτεια την οποία υφίστανται οι Βαξεβάνης και Παπαδάκου αλλά και την προαναγγελία από τον κ. Μητσοτάκης της παραπομπής Παπαγγελόπουλου στο ειδικό δικαστήριο.

Από το περιβάλλον του κ. Βενιζέλου πάντως έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι μέσα σε όλη αυτή την αναστάτωση και την ανωμαλία που παρατηρείται γίνεται λόγος για σωρευμένα λάθη από την πλευρά της κυβέρνησης στον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η σκευωρία.

Δυόμιση χρόνια αδρανούν σημειώνουν, οι κουκουλοφόροι παραμένουν κουκουλοφόροι, η Τουλουπάκη παραμένει στη θέση της και η προκαταρκτική εξέταση για τον Άδωνι Γεωργιάδη κινήθηκε με μεγάλη βραδύτητα και ίσως μπορεί να προσθέσει κανείς πλέον με αμφίβολο τρόπο μια και ο κ. Γεωργιάδης δεν κλήθηκε να καταθέσει.

Κι αυτά την ώρα που ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος δεν έχει ακόμη ξεμπερδέψει με τη δική του δικαστική εκκρεμότητα.

Το ερώτημα που τίθεται πάντως από την πλευρά των μη γαλάζιων πολιτικών προσώπων σε σχέση και με τον τρόπο με τον οποίο τοποθετήθηκε ο κ. Μητσοτάκης είναι «τώρα θυμήθηκε τη Novartis» και αυτό ίσως και να απαντά και στην αιτία της ρήξης αλλά και στον τρόπο θα εξελιχθεί η υπόθεση πολιτικά και δικαστικά. 


Σχετικά Άρθρα