“Αρχίζει η κυβέρνηση του λαού” στην Ονδούρα – Ορκίστηκε η αριστερή Σιομάρα Κάστρο

 “Αρχίζει η κυβέρνηση του λαού” στην Ονδούρα – Ορκίστηκε η αριστερή Σιομάρα Κάστρο

Σιομάρα Κάστρο ορκίστηκε σήμερα ως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ονδούρας, μέσω πολιτικής κρίσης που απειλεί τα σχέδιά της. Μιλώντας στην τελετή, η αριστερή πρόεδρος δήλωσε ότι αναλαμβάνει την ηγεσία μιας «διαλυμένης» χώρας, ωστόσο ορκίστηκε να επιδιώξει την κοινωνική δικαιοσύνη και τη διαφάνεια.

Η Κάστρο, 62 ετών, έχει υποσχεθεί να αντιμετωπίσει πολύ ισχυρές συμμορίες διακίνησης ναρκωτικών και να καταργήσει τους αυστηρούς νόμους για τις αμβλώσεις. Ωστόσο η πολιτική ατζέντα που είχε θέσει υπονομεύεται διαμάχη μέσα στο κόμμα της «Ελευθερία». Ο σύζυγος της,  Μανουέλ Ζελάγια, κυβέρνησε τη χώρα από το 2006 έως το 2009, όταν ανατράπηκε με πραξικόπημα. Κατέβηκε δύο φορές στις εκλογές τα χρόνια που ακολούθησαν την απομάκρυνσή του από την εξουσία, πριν από τη νίκη της στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

Το μήνυμα Τσίπρα

Ιστορική μέρα για την Ονδούρα και για το παγκόσμιο κίνημα κοινωνικής δικαιοσύνης, χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας την εκλογή της πρώτης γυναίκας που αναλαμβάνει την προεδρία της χώρας η αριστερή Σιομάρα Κάστρο.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαιρετίζει τη νίκη της και της εύχεται δύναμη και κουράγιο στον αγώνα της ενάντια στη φτώχεια και τη διαφθορά.

Πιο συγκεκριμένα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έγραψε στο twitter, «Μια ιστορική ημέρα για την Ονδούρα και το παγκόσμιο κίνημα για κοινωνική δικαιοσύνη.

Η Σιομάρα Κάστρο, είναι η πρώτη γυναίκα που ορκίστηκε Πρόεδρος της χώρας. Ένας αριστερός ηγέτης αποφασισμένος να πολεμήσει ενάντια στη φτώχεια και τη διαφθορά. Της εύχομαι δύναμη και κουράγιο».

Σχετικά Άρθρα