Επτά συμφωνίες υπέγραψε ο Ερντογάν στα Τίρανα

 Επτά συμφωνίες υπέγραψε ο Ερντογάν στα Τίρανα

Με την υπογραφή επτά συμφωνιών στρατιωτικού, εμπορικού και εκπαιδευτικού περιεχομένου ολοκλήρωσε απόψε την επίσημη επίσκεψή του στα Τίρανα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ράμα και Ερντογάν μετά την υπογραφή των συμφωνιών έδωσαν κοινή συνέντευξη τύπου με τον Τούρκο πρόεδρο να δηλώνει ότι η χώρα του είναι από τις ισχυρότερες στρατιωτικά στο ΝΑΤΟ και τον Αλβανό πρωθυπουργό να υπογραμμίζει το ρόλο της Τουρκίας για την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων. Ο Ράμα από την πλευρά του υπογράμμισε επίσης την πολύπλευρη στήριξη της Τουρκίας προς την Αλβανία.

Τον Ερντογάν υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο Ρίνα ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, και αμέσως μετά παρέστη στην πόλη Λιάτσι, βορειοδυτικά των Τιράνων, σε τελετή παράδοσης 520 διαμερισμάτων που κατασκευάστηκαν με κονδύλια της τουρκικής κυβέρνησης για τους πληγέντες από τον καταστροφικό σεισμό του Νοεμβρίου του 2020. Προς τιμή του Τούρκου προέδρου αποφασίστηκε να δοθεί το όνομά του στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Η εκδήλωση, την οργάνωση και τον συντονισμό της οποίας είχε αναλάβει η τουρκική πλευρά, αξιοποιήθηκε από τον Τούρκο πρόεδρο και τον Αλβανό πρωθυπουργό να ανταλλάξουν φιλοφρονήσεις περί αδελφικών σχέσεων μεταξύ των δύο λαών και χωρών.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέδειξε στην ομιλία του τον πρωταγωνιστικό, όπως τον χαρακτήρισε, ρόλο της Τουρκίας στο πλευρό του αλβανικού λαού ενώ ο Ράμα δήλωσε “περήφανος που έχει φίλο τον Ερντογάν”.

Ακολούθησε η ομιλία του στη Βουλή στη διάρκεια της οποίας ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στις άριστες διμερείς σχέσεις έξι αιώνων, υποστηρίζοντας πως αυτές οι σχέσεις δεν είναι απλώς διακρατικές και πολιτικές, αλλά και ανθρώπινες, “σκαλισμένες και στις πέτρες”.

Πηγές: Ahval, Anadolu Agency