Γκάγκα στο libre για το Παίδων Πεντέλης: Δεν καταλαβαίνω γιατί γίνεται όλο αυτό, θα ξαναγυρίσει σε πλήρη λειτουργία

 Γκάγκα στο libre για το Παίδων Πεντέλης: Δεν καταλαβαίνω γιατί γίνεται όλο αυτό, θα ξαναγυρίσει σε πλήρη λειτουργία

Στην απόφαση της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας να παύσουν οι απογευματινές εφημερίες, καθώς και η εφημερία της Κυριακής στο Παίδων Πεντέλης, οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο απάντησαν με 24ωρη απεργία, συμπεριλαμβανομένου και του εμβολιαστικού κέντρου, χτες, Πέμπτη 13 Ιανουαρίου, διαμαρτυρόμενοι για τη μετατροπή ολόκληρου του νοσοκομείου σε Mega εμβολιαστικό κέντρο για παιδιά. Οι υγειονομικοί αντιδρούν λέγοντας πως δεν γίνεται ένα ολόκληρο νοσοκομείο Παίδων να μη συμμετέχει στις εφημερίες.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Το υπουργείο Υγείας άμεσα προσέφυγε κατά της απεργίας των εργαζομένων στο νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης και σε λίγες ώρες, με την υπ. Αριθμ. 33/2022 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, κήρυξε παράνομη και καταχρηστική την απεργία των εργαζομένων στο νοσοκομείο. «Οι εμβολιασμοί των παιδιών μας και η λειτουργία της δομής συνεχίζεται κανονικά», τόνισε ο κ. Πλεύρης.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), που πραγματοποιεί σήμερα Παρασκευή, από τις 9 πμ, συγκέντρωση στο Παίδων Πεντέλης, τονίζοντας σε ανακοίνωσή της ότι είναι «ντροπή, απαράδεκτο, αντιδημοκρατικό, ο υπουργός Υγείας να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη να βγάλει παράνομη και καταχρηστική την απεργιακή κινητοποίηση του Σωματείου και των εργαζομένων του Παίδων Πεντέλης».

Προσθέτει ότι είναι «λάθος να αφήνεται μία περιοχή χωρίς παιδιατρική κάλυψη» και «ήδη στα ΤΕΠ των δύο άλλων Παιδιατρικών Νοσοκομείων αυξήθηκε η αναμονή των παιδιών που περιμένουν ώρες να εξυπηρετηθούν».

Για το ζήτημα αυτό, το libre ρώτησε την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, κα Μίνα Γκάγκα, κατά την ενημέρωση της Πέμπτης από το υπουργείο Υγείας, πόσο βοηθητικό μπορεί να είναι το σταμάτημα των εφημεριών στο Παίδων Πεντέλης για λίγες έστω εβδομάδες, ειδικά αυτή την εποχή που άνοιξαν πάλι τα σχολεία και αναμένεται αύξηση κρουσμάτων Covid στα παιδιά, αλλά έξαρση περιστατικών γρίπης. Ρωτήθηκε η κα Γκάγκα και για την επιβάρυνση στα υπόλοιπα παιδιατρικά νοσοκομεία, από την παύση εφημεριών σε ένα νοσοκομείο που η θέση του εξυπηρετεί όχι μόνο πολίτες πολλών περιοχών του λεκανοπεδίου αλλά και των γύρω νομών. Ρωτήθηκε τέλος, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας γιατί δε ζητήθηκε η συνδρομή των ιδιωτών παιδιάτρων προκειμένου να εντατικοποιηθούν οι εμβολιασμοί Covid.

«Όπως ξέρετε από την αρχή της πανδημίας χρειάστηκε να γίνει ένας επανασχεδιασμός του ποια νοσοκομεία θεραπεύουν τι.

Παραδείγματος χάρη, το Σωτηρία μετατράπηκε από τον Μάρτιο του 2020  -κλείνει σχεδόν δυο χρόνια δηλαδή- σε νοσοκομείο Covid. Όλοι οι γιατροί, σταματήσαμε να κάνουμε εφημερίες άλλου είδους, δεν βλέπουμε δηλαδή τα πνευμονολογικά περιστατικά και ασχολούμαστε μόνο με Covid. Και οι ειδικευόμενοι που είναι εκεί από τον Μάρτιο του 2020 ασχολούνται μόνο με Covid. Θεωρήσαμε ότι αυτό είναι επιταγή των καιρών και το κάνουμε. 

Το Σισμανόγλειο ήδη έχει μετατραπεί ξανά για δεύτερη φορά σε νοσοκομείο Covid γιατί αυτό χρειάζονται οι συμπολίτες μας αυτή τη στιγμή. Και δεν λειτουργεί στο πλαίσιο αυτό σε αυτή την περιοχή της Αττικής σαν νοσοκομείο για τις υπόλοιπες παθήσεις, λειτουργεί μόνο για Covid.

Για το Παίδων Πεντέλης έγινε μια πρόταση από την ΥΠΕ, γιατί υπάρχει επιτακτική ανάγκη για τον εμβολιασμό των παιδιών, αυτή τη στιγμή. Γίνονταν καθημερινά, μέχρι εχθές, στο Αγία Σοφία 600 εμβολιασμοί την ημέρα, στο Αγλαΐα Κυριακού 400 εμβολιασμοί την ημέρα και στο Παίδων Πεντέλης 300.

Το Παίδων Πεντέλης δεν εφημερεύει τη Δευτέρα, δηλαδή πρωινή εφημερία εφημέρευε και εφημερεύει και θα εφημερεύει όλο αυτό το διάστημα. Εφημέρευε Κυριακή παρά Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη δεν εφημέρευε, Τετάρτη δεν εφημέρευε, Πέμπτη εφημέρευε, Παρασκευή δεν εφημέρευε, Σάββατο δεν εφημέρευε.

Είπαμε, λοιπόν, αυτές τις δυο ημέρες που εφημερεύει και κάθε δεύτερη Κυριακή για έξι εβδομάδες, το βραδινό μόνο να μην εφημερεύει, που ούτως ή άλλως τις 5 ημέρες της εβδομάδας δεν εφημέρευε για να μπορέσουμε να κάνουμε μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο, προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τους γονείς και τα παιδιά γιατί βολεύει πάρα πολύ.

Έχει ένα μεγάλο παρκινγκ, είναι ένα πολύ ωραίο νοσοκομείο, έχει εύκολη πρόσβαση.  Έχει κάνει μια δωρεά η οικογένεια Μαρτίνου και έχει κάνει πολύ καλή την πρόσβαση στο εμβολιαστικό κομμάτι.

Άρα, θεωρήσαμε ότι αυτή ήταν μια πολύ καλή λύση. Πριν τη βάλουμε σε εφαρμογή ανέβηκα στο νοσοκομείο, ήταν παρούσα η Δήμαρχος της Πεντέλης, η υφυπουργός Υγείας, η διοίκηση του νοσοκομείου, η Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας, η Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και μιλήσαμε.

Και τελείωσε όλο σε ένα καλό κλίμα. Πήραμε λοιπόν την απόφαση και την υπέγραψα εχθές και γίνεται όλο αυτό, που ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω.

Δηλαδή, τα παιδιά εξυπηρετούνται κάθε μέρα εκεί, όλα τα παιδιά. Τα πράγματα γίνονται κανονικά και το νοσοκομείο θα ξαναγυρίσει στην πλήρη του λειτουργία.

Αυτό που μου είπαν από το προσωπικό ότι τους έκανε να έχουν κάποιο άγχος είναι ότι εδώ και δέκα χρόνια ακούνε ότι το νοσοκομείο μπορεί να κλείσει.

Τους διαβεβαίωσα ότι το νοσοκομείο δε θα κλείσειΤο νοσοκομείο βεβαίως θέλουμε να το υποστηρίξουμε. Βεβαίως κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά.

Η αλλαγή είναι πάρα πολύ μικρή. Έχουμε κάνει τεράστιες αλλαγές σε άλλα νοσοκομεία, χωρίς να γίνει όλο αυτό. Επομένως, πραγματικά, προσωπικά δεν το καταλαβαίνω.

Και σας λέω έγινε και μετά από συνεννόηση. Δεν έγινε, δηλαδή, ούτε εν αιθρία, ούτε χωρίς να έχουμε μιλήσει με το προσωπικό. Η Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας είπε σαφώς «εγώ χρειάζομαι κάποια άλλη αλλαγή για να μπορέσω να έχω αυτό το προσωπικό στις εμβολιαστικές γραμμές».

Έχουμε μιλήσει με το Πανεπιστήμιο, μπορούμε να έχουμε εθελοντές από τους μαθητευόμενους νοσηλευτές. Έχουμε ανοίξει τις λίστες των επικουρικών. Αλλά αυτά μπορεί να τα έχουμε σε 15 μέρες και να αλλάξουμε την πορεία των πραγμάτων.

Αυτή την στιγμή η ανάγκη η μεγάλη είναι για τα εμβόλια. Και πραγματικά το νοσοκομείο μας ενδιαφέρει, το υποστηρίζουμε, λειτουργεί κανονικά», τόνισε καταλήγοντας η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Σχετικά Άρθρα