Mike Ryan (ΠΟΥ): “Υποτιμήσαμε τον Covid, με συγκλονίζει η απώλεια εμπιστοσύνης προς τις κυβερνήσεις”- Ο τρόμος για τις επόμενες πανδημίες

 Mike Ryan (ΠΟΥ): “Υποτιμήσαμε τον Covid, με συγκλονίζει η απώλεια εμπιστοσύνης προς τις κυβερνήσεις”- Ο τρόμος για τις επόμενες πανδημίες

Το Statnews.com συνομίλησε με τον Mike Ryan, επικεφαλής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης για την υγεία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σε μια de profundis συνέντευξη για την πανδημία, τα εμβόλια και την διάρρηξη της εμπιστοσύνης των πολιτών με τις κυβερνήσεις. Πρόκειται για μια “κατάθεση” από το ανώτερο στέλεχος του ΠΟΥ που θέτει ουσιαστικά το δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων. Ο Michael Joseph Ryan είναι Ιρλανδός επιδημιολόγος και πρώην χειρουργός τραύματος, που ειδικεύεται στις μολυσματικές ασθένειες και τη δημόσια υγεία.

Ο Mike Ryan αναδεικνύει το μεγαλύτερο πολιτικό, υγειονομικό και κοινωνικό πρόβλημα πίσω από την πανδημία, τις ανισότητες στον εμβολιασμό και τα προβλήματα που δεν επιλύσαμε και θα τα συναντήσουμε ξανά στις επόμενες πανδημίες που τις θεωρεί δεδομένες. “Η λύση δεν είναι τεχνολογική ή υγειονομική, είναι πρωτίστως κοινωνική”, επισημαίνει το στέλεχος του ΠΟΥ.

«Αυτό που με συγκλόνισε περισσότερο σε αυτή την πανδημία ήταν αυτή η απουσία ή η απώλεια εμπιστοσύνης», είπε σχετικά με την απροθυμία των ανθρώπων να ακολουθήσουν τις συμβουλές των ηγετών της δημόσιας υγείας και τις πολιτικές περιορισμού που ορίζονται από τις κυβερνήσεις”.

Διαβάστε τα σημαντικότερα αποσπάσματα από την συνέντευξη:

Ερώτηση: Εάν διαπιστωθεί ότι το εμβόλιο πρέπει να ενημερωθεί και χρειαζόμαστε ένα εμβόλιο ειδικό για την Omicron, πιστεύετε ότι οι πλούσιες χώρες θα αγοράσουν άλλον έναν γύρο ενισχυτών (boosters) για να εμβολιάσουν τους ανθρώπους τους για τέταρτη φορά; Αυτό θα σήμαινε ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες που ακόμη περιμένουν να εμβολιάσουν τους περισσότερους από τους ανθρώπους τους θα πρέπει να περιμένουν ακόμη περισσότερο;

Δυνητικά, ναι. Αυτό έγινε την τελευταία φορά. Δεν βλέπω μεγάλη διαφορά στον τρόπο που το προσεγγίζει ο κόσμος αυτή τη στιγμή.

Και το άλλο ζήτημα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι ότι μπορεί να πάρετε ένα αναμνηστικό ή άλλο εμβόλιο για την Omicron, που προστατεύει από την Omicron, αλλά δεν θα προστατεύει από τη μόλυνση Delta. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση γιατί αυτός ο ιός ήταν πολύ διαφορετικός.

Είναι μια μεγάλη απόφαση να προχωρήσουμε στη μετάβαση αυτής της παραγωγής εμβολίων σε μια ολοκαίνουργια παραλλαγή. Έτσι, θα υπάρξουν πολλές, πολλές και πολλές συζητήσεις γύρω από το πώς θα συμβεί αυτό και ποια είναι η καλύτερη ακολουθία για χρήση ή ποιος είναι ο καλύτερος ιός που πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να το δημιουργήσετε. Και τότε θα υπάρξουν ερωτηματικά σχετικά με το αν πρέπει ή όχι να συνεχίσετε την παραγωγή δύο τύπων. Αν πρέπει να συνδυάζουμε εμβόλια. Αν πρέπει να πάμε σε έναν τρίτο δρόμο και να έχουμε μια ακολουθία κάπου ανάμεσα στην Omicron και το άλλο. Και υπάρχουν πάρα πολλά άγνωστα εκεί και πάρα πολλά εργαστηριακά τεστ και δοκιμές που θα έπρεπε να γίνουν για να ληφθούν αυτές οι απαντήσεις. Πιστεύουμε ότι αυτές θα είναι μεγάλες αποφάσεις και θα έχουν πραγματικές συνέπειες. Πρέπει να γίνουν γρήγορα αλλά πρέπει επίσης να γίνουν προσεκτικά.

Είναι πολύ δύσκολο να βρεις τη σωστή απάντηση. Και επομένως, πρέπει να υπάρχει κάποια συλλογική σοφία που οδηγεί σε αυτό. Δεν μπορεί να είναι καθαρά η απόφαση ενός κατασκευαστή να πει, «Λοιπόν, αυτό θα κάνουμε και αυτό θα αγοράσετε».

Είτε οι κατασκευαστές θέλουν να συμβαδίσουν με αυτό είτε όχι, δεν είμαι ο φύλακας ή ο κύριος τους, ούτε ο ΠΟΥ. Θα υποστηρίζαμε μόνο ότι υπάρχουν μερικά μεγάλα άγνωστα ζητήματα εδώ και όλοι προσπαθούμε πραγματικά να πάρουμε αυτές τις απαντήσεις. Απλώς πρέπει να είμαστε πραγματικά συγκεντρωμένοι σε αυτό το σημείο, στο να συγκεντρώσουμε τα καλύτερα δεδομένα που μπορούμε, τα καλύτερα στοιχεία και να πάρουμε μαζί καλές αποφάσεις.

Coronavirus: WHO says Wuhan lab link to COVID-19 'speculative'
Ξανά και ξανά οι κυβερνήσεις προσπάθησαν να επιστρέψουν στην κανονικότητα και ξεπέρασαν αυτόν τον διάδρομο ανοίγοντας πολύ νωρίς. Η άρση των περιορισμών έγινε πολύ νωρίς

Εάν αφεθεί να είναι καθαρά μια εμπορική απόφαση, δεν είμαι τόσο σίγουρος ότι αυτή η απόφαση θα είναι απαραίτητα η καλύτερη.

Η συλλογική αποτυχία

Η μεγαλύτερη συλλογική αποτυχία ήταν ότι υποτιμήσαμε αυτό το μικρόβιο. Πάντα κάναμε κρίσεις υποθέτοντας το καλύτερο σενάριο. Και δεν είμαι αυτός που υποθέτει τα χειρότερα σενάρια ως τρόπο λειτουργίας, γιατί διαφορετικά, μπορείς να στραγγαλίσεις την κοινωνία. Αλλά νομίζω ότι σε κάθε ευκαιρία φαίνεται ότι έχουμε λάβει το καλύτερο σενάριο ως βάση για την πολιτική μας. Και αυτός ο ιός, νομίζω, το έχει εκμεταλλευτεί διαδοχικά.

Τελικά, ο ιός δεν έχει εγκέφαλο. Απλώς, από εξελικτική άποψη, είναι η εκμετάλλευση ευκαιριών. Και φαίνεται ότι του δίναμε σταθερά και επίμονα την ευκαιρία.

Η ανάγκη για επιστροφή στην κανονικότητα

…Υπήρξε τεράστια κοινωνική, οικονομική και πολιτική πίεση για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Ξανά και ξανά οι κυβερνήσεις προσπάθησαν να επιστρέψουν στην κανονικότητα και ξεπέρασαν αυτόν τον διάδρομο ανοίγοντας πολύ νωρίς. Η άρση των περιορισμών έγινε πολύ νωρίς. Δεν έπεισαν πραγματικά τους ανθρώπους ή δεν ενδυνάμωσαν τους ανθρώπους να συνεχίσουν με αυτά τα βασικά μέτρα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης. Νομίζω ότι αυτό ήταν ένα πρόβλημα, σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Δεν εννοώ να απαλλαγούμε από τα lockdown. Για μένα τα lockdown ήταν μέτρα τελευταίας λύσης στις περισσότερες περιπτώσεις. Πολλές χώρες στην Ανατολή κατάφεραν να παραιτηθούν από τα lockdown. Αλλά έχουν διατηρήσει αρκετά αυστηρά μέτρα όσον αφορά τη χρήση μάσκας, όσον αφορά τα πλήθη, όσον αφορά τις δοκιμές και άλλα πράγματα. Έτσι, έχουν υιοθετήσει μια πολύ πιο ολοκληρωμένη, πολυεπίπεδη στρατηγική. Διατήρησαν την ένταση των μέτρων ελέγχου χωρίς ποτέ να προχωρήσουν σε πλήρες lockdown, χωρίς ποτέ να προχωρήσουν σε πλήρες άνοιγμα.Έχουν κάνει τους ανθρώπους να συμφωνήσουν με την ιδέα ότι θα πάρει πολύ χρόνο και ότι θα πρέπει να είναι μια συνεχής προσπάθεια. Νομίζω ότι αν το είχαν κάνει όλοι ίσως θα ήμασταν σε καλύτερη θέση.

Αλλά νομίζω ότι για εμένα προσωπικά ως γιατρό δημόσιας υγείας, η μεγαλύτερη τραγωδία ήταν το ζήτημα της ισότητας των εμβολίων. Ήταν πραγματικά φρικτό. Φρικιαστικό . Ο κόσμος απλώς δεν συμβιβάστηκε ποτέ με το γεγονός ότι ο πρώτος εμβολιασμός των πιο ευάλωτων ανθρώπων θα ήταν καλύτερο στοίχημα, όχι μόνο επιδημιολογικά αλλά και μόνο από την άποψη της ισότητας…

WHO: Controlling COVID-19 Needs Personal Sacrifice, Tough Restrictions
Αυτό που με συγκλόνισε περισσότερο σε αυτή την πανδημία ήταν η απουσία ή η απώλεια εμπιστοσύνης.

Η απουσία εμπιστοσύνης

Η ιδέα της συνοχής, του συντονισμού και της αλληλεγγύης — όλα αυτά είναι υπέροχα λόγια. Αλλά είναι πολύ δύσκολο να προσφέρει αυτό σε κοινωνίες που δεν εμπιστεύονται τις κυβερνήσεις, [δεν εξαργυρώνουν] αυτό το κοινωνικό συμβόλαιο, αυτή την εγγενή εμπιστοσύνη που πρέπει να έχει μια κοινότητα στην κυβέρνησή της για να πει: «Ναι, είστε εκεί για να με προστατεύσετε .»

Αυτό που με συγκλόνισε περισσότερο σε αυτή την πανδημία ήταν η απουσία ή η απώλεια εμπιστοσύνης.

Είναι συγκλονιστικό να διαβάζεις για το προσωπικό δημόσιας υγείας που εγκαταλείπει τη δουλειά του και δέχεται απειλές θανάτου κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας. Αντιμετωπίζουν το μίσος και την οργή από τους ανθρώπους που προσπαθούν να προστατεύσουν.

Είναι τραγικό. Και είναι τραγικό να πιστεύει κανείς ότι υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι αυτή τη στιγμή στο βόρειο ημισφαίριο που δεν έχουν εμβολιαστεί επειδή δεν πιστεύουν στην κυβέρνησή τους. Όποιοι και αν είναι οι λόγοι για αυτό, είτε επειδή οι κυβερνήσεις δεν έχουν καλή απόδοση στην οικοδόμηση αυτής της εμπιστοσύνης είτε έχουν υπονομευθεί ενεργά από την παραπληροφόρηση και από άλλα πράγματα, ιστορικοί και κοινωνικοί ιστορικοί θα μιλούν για αυτό εδώ και δεκαετίες.

Οι επόμενες πανδημίες

Αν εξετάζουμε την ετοιμότητα για την πανδημία για το μέλλον, δεν πρόκειται να είναι όλα σχετικά με την τεχνολογία και τις μηχανές που κάνουν ιχνηλάτηση και τα συστήματα επιτήρησης και την τεχνητή νοημοσύνη και όλα αυτά τα πράγματα. Χρειαζόμαστε μια κοινωνική λύση για μελλοντικές πανδημίες, πολύ περισσότερο από ό,τι χρειαζόμαστε μια τεχνολογική λύση. Γιατί έχουμε να κάνουμε με έναν κατακερματισμένο κόσμο, διασπασμένες κοινότητες. Έχουμε να κάνουμε με παραβίαση και παρατεταμένη κατάρρευση της εμπιστοσύνης.

Ανατριχιάζω όταν σκέφτομαι ότι μπορεί να οδηγηθούμε σε μια πιο σοβαρή πανδημία με αυτό το επίπεδο δυσπιστίας της κοινότητας. Είχε πραγματικό αρνητικό αντίκτυπο στην ευαισθητοποίηση και την προθυμία των πολιτών να διατηρήσουν μέτρα. Επειδή μπορούν να βρίσκουν συνεχώς λόγους για να μην κάνουν αυτό που τους ζητείται, επειδή υπάρχουν τόσα πολλά εκεί έξω που τους λένε ότι αυτό που συμβαίνει εκεί είναι μια κυβερνητική συνωμοσία, αυτό που συμβαίνει και τους βλάπτει.

Σχετικά Άρθρα