Συνεδριάζει η επιτροπή Υγείας για την Όμικρον – Όλα τα δεδομένα για την επιδημιολογική εικόνα

 Συνεδριάζει η επιτροπή Υγείας για την Όμικρον – Όλα τα δεδομένα για την  επιδημιολογική εικόνα

Συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων με τα επιδημιολογικά στοιχεία για την Όμικρον να είναι δυσοίωνα. Ο χαμηλός εμβολιασμός με την τρίτη δόση, οι σχεδόν κατά 93% γεμάτες ΜΕΘ λόγω κοροναϊού και η διάθεση για έντονη κινητικότητα λόγω των γιορτών, εκτιμάται ότι θα επιτρέψουν την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον και δυστυχώς θα φέρουν το ΕΣΥ σε πρωτόγνωρες συνθήκες πίεσης.

Πιο συγκεκριμένα οι ειδικοί θα πρέπει σήμερα να εισηγηθούν ένα συγκεκριμένο πλαίσιο μέτρων με γνώμονα το ΕΣΥ υπό το βάρος των συγκεκριμένων παραμέτρων:

Σύμφωνα με την Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου η ικανότητα της παραλλαγής Όμικρον, να διαφεύγει από τους αμυντικούς μηχανισμούς των εμβολιασμένων αποτελεί το φλέγον θέμα των τελευταίων εβδομάδων.

“Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων από μία μελέτη διαπιστώθηκε ότι στις 25 εβδομάδες, δηλαδή στο εξάμηνο μετά τον εμβολιασμό με δύο δόσεις, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της Όμικρον είναι 35%, ενώ ήταν 64% για την Δέλτα. Όμως, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση της 3ης δόσης, για την Όμικρον ήταν 76% ενώ για τη Δέλτα υπερέβαινε το 90%. Δηλαδή, η 3η δόση επαναφέρει στην υψηλή θέση την αρχική άμυνα του κάθε οργανισμού έναντι του ιού SARS”, σημείωσε η κα Θεοδωρίδου.

Όμως στη χώρα μας μόνο το 30% του πληθυσμού έχει προχωρήσει σε τρίτη δόση και άρα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού (40%-50%) θεωρείται εντελώς απροστάτευτο έναντι της μόλυνσης από την Παραλλαγή Όμικρον.

Όπως σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, οι δικαιούχοι για την αναμνηστική δόση είναι 5.770.000, ποσοστό 83,7% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 2.900.000 εμβολιασμοί, 50% των δικαιούχων. Και ακόμη 1.317.400 συμπολίτες μας έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, ποσοστό 23% των δικαιούχων. Συνολικά, δηλαδή, 72,4%.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι αν το χωρίσουμε σε δυο μεγάλες κατηγορίες, στους άνω των 60 ετών από τους δικαιούχους της αναμνηστικής δόσης έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει το ραντεβού του το 88,6% ενώ κάτω από 60 ετών το 60,1%.

Φαίνεται λοιπόν ότι μεγάλο τμήμα του πληθυσμού είναι ανοχύρωτο.

Αν και βρισκόμαστε στην αποδρομή του τέταρτου κύματος, οι διασωληνωμένοι βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα ενώ μεγάλος εξακολουθεί να είναι ο αριθμός των νοσηλευομένων.

Ειδικότερα, ο ημερήσιος μέσος όρος νέων κρουσμάτων σε επίπεδο εβδομάδας έχει πλέον υποχωρήσει από τα υψηλά των 6.700 στις περίπου 4.500. Βέβαια δεν είναι ένας χαμηλός αριθμός καθώς “παράγει” νέες εισαγωγές και φυσικά διασωληνώσεις και θανάτους.

Χρειάζεται πάνω από ένα μήνα για να πούμε ότι θα δούμε ουσιαστική αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών και για να μιλάμε για ολοκλήρωση του 4ου κύματος. Πρέπει λοιπόν να εξασφαλίσουμε στο χρόνο αυτό τη θωράκιση της ελληνικής κοινωνίας από την παραλλαγή Όμικρον.

Σήμερα στα νοσοκομεία νοσηλεύονται περίπου 4000 ασθενείς με το 55% των απλών κλινών covid-19 να είναι κατειλημμένες και το 93% των κλινών ΜΕΘ. Οι δε διασωληνωμένοι βρίσκονται ιδιαίτερα υψηλά στους 670.

Αν μας βρει με αυτά τα νούμερα η παραλλαγή Όμικρον τα πράγματα θα είναι δύσκολα.

Μεγάλο είναι επίσης το ενδεχόμενο κάποιος που έχει ήδη νοσήσει με κοροναϊό να ξανακολλήσει. Όπως επισημαίνεται από τους Έλληνες επιστήμονες, περίπου 8-9% των νέων διαγνώσεων ήδη αφορά επαναμολύνσεις με το στέλεχος Δέλτα.

Μελέτη μάλιστα αποδεικνύει ότι η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί 5 φορές περισσότερες επαναμολύνσεις.

Σύμφωνα δε με την κυρία Θεοδωρίδου, για το θέμα της επαναλοίμωξης, τα άτομα που έχουν νοσήσει από άλλη μετάλλαξη του ιού, από την Δέλτα, διαπιστώνεται ότι η προστασία από την προηγούμενη νόσηση δεν τα προστατεύει από την Όμικρον. Δηλαδή, νοσούν για δεύτερη φορά, πεντέμισι φορές πιο συχνά από ότι αν δεν υπήρχε η μετάλλαξη Όμικρον.

Από όλα τα παραπάνω η ανάγκη για τακτικό έλεγχο όλων μας φαίνεται αυτή τη στιγμή η βασική παράμετρος να ανακόψουμε την επέλαση του ιού. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί πιθανότατα και με περιορισμό των μετακινήσεων και δη όταν αυτές συνοδεύονται με συγχρωτισμό.

H τρίτη δόση εμβολίου, τα rapid test και η χρήση της μάσκας είναι τα όπλα μας για να πολεμήσουμε την νέα μετάλλαξη Όμικρον, η οποία έχει δυναμική να μετατραπεί σε “πανευρωπαϊκή επιδημία τεραστίων διαστάσεων”, όπως επισήμανε χθες στην ενημερωτική εκδήλωση του ΕΚΠΑ, ο Καθηγητής Παθολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην κατεύθυνση να κερδηθεί χρόνος, ο οποίος θα αξιοποιηθεί στην αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού με τρίτη δόση, κάτι που σύμφωνα με την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου –ομιλήτρια στην ίδια εκδήλωση- προστατεύει από την βαριά νόσηση όσον αφορά την Όμικρον.

“Ποιος είναι ο στόχος; Να καθυστερήσουμε την Όμικρον και να προλάβουμε να εμβολιαστούμε. Πώς γίνεται αυτό; Με ιχνηλάτηση σε περιοχές που βλέπουμε αυξημένα νούμερα κρουσμάτων, ενώ γνωρίζουμε ήδη πως η τρίτη δόση επαναφέρει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σχεδόν στα επίπεδα που είχαμε και έναντι της μετάλλαξης Δέλτα”, επισήμανε στην ίδια εκδήλωση ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Καθηγητής Παιδιατρικής Θεοκλής Ζαούτης.

«Ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και τη διασπορά της Όμικρον, ενδέχεται να χρειαστούν νέα μέτρα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Με πληροφορίες: news247.gr

Σχετικά Άρθρα