Σάρα Γκίλμπερτ (Oxford-AstraZeneca): Η επόμενη πανδημία θα μπορούσε να είναι πιο θανατηφόρα από την Covid

 Σάρα Γκίλμπερτ (Oxford-AstraZeneca): Η επόμενη πανδημία θα μπορούσε να είναι πιο θανατηφόρα από την Covid

Οι μελλοντικές πανδημίες θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιο θανατηφόρες από την Covid-19, επομένως τα διδάγματα που αντλήθηκαν από το ξέσπασμα της παρούσας κρίσης δεν πρέπει να χαθούν και ο κόσμος θα πρέπει να διασφαλίσει ότι είναι προετοιμασμένος για την επόμενη ιογενή επιδημία, δήλωσε μία από τις δημιουργούς του εμβολίου Oxford-AstraZeneca, η Σάρα Γκίλμπερτ.

Ο νέος κοροναϊός SARS-COV-2 έχει σκοτώσει 5,26 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, εξαφάνισε τρισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομική απόδοση και ανέτρεψε τη ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

«Η αλήθεια είναι ότι η επόμενη θα μπορούσε να είναι χειρότερη. Θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική ή πιο θανατηφόρος ή και τα δύο», δήλωσε, πρόσφατα σε δίαλεξη, η Σάρα Γκίλμπερτ, σύμφωνα με το BBC. «Δεν θα είναι η τελευταία φορά που ένας ιός απειλεί τις ζωές μας και τα μέσα διαβίωσής μας», τόνισε.

«Η πρόοδος που έχουμε κάνει και η γνώση που έχουμε αποκτήσει, δεν πρέπει να χαθούν»

Η Σάρα Γκίλμπερτ, καθηγήτρια εμβολιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σημειώνει με έμφαση ότι ο κόσμος πρέπει να βεβαιωθεί ότι είναι καλύτερα προετοιμασμένος για τον επόμενο ιό.

Η Σάρα Γκίλμπερτ είπε ότι η πρωτεΐνη ακίδας της παραλλαγής Omicron περιείχε μεταλλάξεις που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τη μεταδοτικότητα του ιού.

«Υπάρχουν πρόσθετες αλλαγές που μπορεί να σημαίνουν ότι τα αντισώματα που προκαλούνται από τα εμβόλια ή από νόσηση από άλλες μεταλλάξεις, μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά στην πρόληψη της μόλυνσης με το Omicron», είπε η Σάρα Γκίλμπερτ.

«Μέχρι να μάθουμε περισσότερα, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να λάβουμε μέτρα για να επιβραδύνουμε την εξάπλωση αυτής της νέας παραλλαγής».

Οι προσπάθειες για τον τερματισμό της πανδημίας COVID-19 ήταν άνισες και κατακερματισμένες, χαρακτηρίζονται από περιορισμένη πρόσβαση σε εμβόλια σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, ενώ οι «υγιείς και πλούσιοι» στις πλούσιες χώρες λαμβάνουν και ενισχυτικές δόσεις, λένε ειδικοί στον τομέα της υγείας.

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων υγείας που συστάθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να επανεξετάσει τον χειρισμό της πανδημίας SARS-CoV-2 ζήτησε μόνιμη χρηματοδότηση και μεγαλύτερη ικανότητα για τη διερεύνηση των πανδημιών μέσω μιας νέας συνθήκης.

Μια πρόταση ήταν για νέα χρηματοδότηση τουλάχιστον 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για την ετοιμότητα για την πανδημία.

Ρούλα Σκουρογιάννη

Σχετικά Άρθρα