Μητσοτάκης – Πούτιν: Η “παγίδα” στην επικείμενη συνάντηση – Ποιες συμφωνίες θα υπογραφούν

 Μητσοτάκης – Πούτιν: Η “παγίδα” στην επικείμενη συνάντηση –  Ποιες συμφωνίες θα υπογραφούν

Την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι, το θέρετρο – καταφύγιο του Ρώσου προέδρου στην Μαύρη θάλασσα. Στο ίδιο μέρος όπου συχνά πυκνά λαμβάνουν χώρα τα τετ α τετ Πούτιν- Ερντογάν.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Η συνάντηση με την οποία η ελληνική κυβέρνηση ευελπιστεί να γυρίσει νέα σελίδα στις ελληνορωσικές σχέσεις, γίνεται υπό το βάρος των ανατιμήσεων στο φυσικό αέριο αλλά και την κρίση στην Ουκρανία (υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία συγκεντρώνει στρατιώτες στα σύνορα και σύμφωνα με τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες ετοιμάζει ευρείας κλίμακας στρατιωτική επέμβαση).

  • Ιδίως το δεύτερο ενδεχομένως να φέρει σε δύσκολη θέση τον Έλληνα πρωθυπουργό στην περίπτωση που ο Ρώσος πρόεδρος θελήσει μέσω του Κυριάκου Μητσοτάκη να ρίξει τα βέλη του στην ΕΕ και τη Δύση.

Στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, δεν αναμένονται θεαματικές αλλαγές στην ρωσική θέση μολονότι τις τελευταίες ημέρες το Κρεμλίνο πνέει τα μένεα με τα τουρκικά drones που ο Ερντογάν εξόπλισε την Ουκρανία.

Προεξοφλείται πάντως επανάληψη της πάγιας ρωσικής θέσης για την ισχύ του δικαίου της Θάλασσας. 

Ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ανέλαβε να προλειάνει το κλίμα και ήδη στο πλαίσιο της μικτής ελληνορωσικης επιτροπής που συνεδρίασε στη Μόσχα, συμφωνήθηκε να υπογραφούν:

  • Μνημόνιο για την εκμετάλλευση εγκαταστάσεων λέιζερ,  τουριστική συμφωνία για την περίοδο 2022-2024, τεχνική συνεργασία σε φορολογικά θέματα και θα επικαιροποιηθεί παλαιότερη συμφωνία  για τα θαλάσσια συμβάντα, διευκολύνοντας πρακτικά την διέλευση ρωσικών πλοίων στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου.

Σχετικά Άρθρα