Παγώνη στο libre: Όχι στις επιτάξεις, διορισμός γιατρών στα νοσοκομεία από τις λίστες υποψηφίων – Έκκληση στον κόσμο να εμβολιαστεί

 Παγώνη στο libre: Όχι στις επιτάξεις, διορισμός γιατρών στα νοσοκομεία από τις λίστες υποψηφίων – Έκκληση στον κόσμο να εμβολιαστεί

Τεράστια είναι τις τελευταίες εβδομάδες η πίεση στο δημόσιο σύστημα υγείας, με τη νέα έξαρση της πανδημίας, και με τα νοσοκομεία να σηκώνουν εδώ και σχεδόν δύο χρόνια το βάρος της πανδημίας, και αυτό να γίνεται όλο και πιο ασήκωτο, αφού πολλοί υγειονομικοί αποχωρούν από τα νοσοκομεία (λόγω συνταξιοδότησης, αναστολής, παραίτησης λόγω υπερβολικού φόρτου) και προσλήψεις για την κάλυψη οργανικών θέσεων δε γίνονται, ενώ οι ενώσεις των εργαζόμενων στα νοσοκομεία καταγγέλλουν συμβάσεις που λήγουν και δεν ανανεώνονται.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Στο ζοφερό αυτό τοπίο, η κυβέρνηση επέλεξε να δώσει μία κάποια λύση με το κάλεσμα ιδιωτών ιατρών για την κάλυψη των κενών θέσεων και, αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, με την επίταξή τους.

Πόσο πρόσφορη είναι αυτή η λύση για το γενικό καλό, όταν είναι εξαιρετικά δύσκολο σε συνθήκες ασφυκτικής πίεσης να αποδώσει άμεσα –χωρίς χρόνο προσαρμογής– ένας γιατρός που είναι συνηθισμένος να λειτουργεί σε άλλες συνθήκες και όταν για να ενταχθεί (προσωρινά) στο δημόσιο νοσοκομείο θα εγκαταλείψει το ιατρείο του και τους ασθενείς του, δηλαδή θα στερήσει τις υπηρεσίες του από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας; Τη στιγμή, μάλιστα, που οι πολίτες για τις χρόνιες και έκτακτες ανάγκες υγείας που παρουσιάζονται, διστάζουν να απευθυνθούν στα δημόσια νοσοκομεία, λόγω της πανδημίας.

Για την κατάσταση αυτή και τις καλύτερες δυνατές επιλογές για το ΕΣΥ μιλά στο libre η κα Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, δηλαδή της Ένωσης των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά.

«Καταρχάς, πρέπει να επισημάνουμε ότι αντιλαμβανόμαστε το δισταγμό των συναδέλφων μας, που είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, να έρθουν στα νοσοκομεία. Έχουν τα ιατρεία τους ή εργάζονται σε θεραπευτήρια και έχουν τους ασθενείς τους, που τους παρακολουθούν. Εκτός από τα έκτακτα περιστατικά, που δεν μπορούν να εγκαταλείψουν, πολλοί από αυτούς παρακολουθούν επί μακρόν κάποιες οικογένειες, αποτελούν τον οικογενειακό τους ιατρό. Είναι λογικό να είναι επιφυλακτικοί ή να μην επιθυμούν να τα εγκαταλείψουν όλα για να ενταχθούν, προσωρινά και υπό συνθήκες μεγάλης πίεσης σε ένα δημόσιο νοσοκομείο. Το Σύστημα Υγείας μπορεί να τους έχει ανάγκη αλλά δεν είναι παράλογη η άρνησή τους.

Από την άλλη μεριά, στο ΕΣΥ δεν έχουν γίνει οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία, που θα έπρεπε να έχουν γίνει. Όχι τώρα μόνο, εν μέσω πανδημίας, αλλά ούτε πριν, ούτε από αυτή την κυβέρνηση ούτε από τις προηγούμενες… Για αυτό βρισκόμαστε τώρα σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και υπάρχει η ανάγκη επίταξης ιατρικού προσωπικού. Αν οι κενές οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού γιατρών είχαν καλυφθεί, τα προηγούμενα χρόνια που φωνάζαμε (επί όλων των υπουργών…), δε θα είχαμε τώρα αυτό το πρόβλημα και δεν θα βρισκόμασταν και σε «αντιπαράθεση» με τους συναδέλφους, που τους αναγκάζει η κυβέρνηση να μπουν στο δημόσιο σύστημα υγείας ενώ έχουν επιλέξει άλλο τρόπο να ασκήσουν το Ιατρικό τους λειτούργημα».  

Σχολιάζοντας την περσινή εμπειρία συνεργασίας με όσους τελικά εντάχθηκαν -υπό παρόμοιες συνθήκες- στο δημόσιο σύστημα υγείας, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ επισημαίνει ότι:

«Είναι τελείως διαφορετικός ο τρόπος λειτουργίας των νοσοκομείων με τα ιατρεία. Για να ενταχθεί ένας γιατρός που δουλεύει σε ένα ιδιωτικό ιατρείο, στο δημόσιο νοσοκομείο, χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα προσαρμογής. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όμως αυτό δεν είναι δυνατό. Οι συνθήκες δουλειάς μας είναι ούτως ή άλλως πάρα πολύ δύσκολες. Πόσω μάλλον τώρα, που υπάρχει πάρα πολλή πίεση και μεγάλη ένταση. Είναι λογικό οι συνάδελφοι να αντιμετωπίσουν μεγάλες δυσκολίες, όπως αντιμετώπισαν, και την προηγούμενη χρονιά, όσοι ήρθαν να βοηθήσουν στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Η λύση αυτή τη στιγμή είναι να κληθούν από τις λίστες των υποψηφίων οι γιατροί που έχουν ήδη καταθέσει τα χαρτιά τους για να δουλέψουν σε νοσοκομείο, και οι οποίοι έχουν πρόσφατη την εμπειρία του νοσοκομείου. Επίσης, να πάρουν από αυτούς που είχαν συμβάσεις και έληξαν. Όπως, δηλαδή, όταν υπήρξε μεγάλη έλλειψη, πήραν τους αναισθησιολόγους, από τις λίστες των υποψηφίων και τους διόρισαν άμεσα, το ίδιο να γίνει και τώρα με τις ειδικότητες που υπάρχει μεγάλη ανάγκη αυτή τη στιγμή: παθολόγους, πνευμονολόγους, εντατικολόγους. Αυτούς πρέπει να διορίσει η κυβέρνηση, δεν έχει νόημα να ψάχνουμε άλλες λύσεις!».

Σχετικά με τις αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων ιατρών, η κα Παγώνη διευκρινίζει ότι:  

«Δεν είναι πολλοί οι γιατροί που δουλεύουν στα νοσοκομεία και έχουν βγει σε αναστολή. Κυρίως, το νοσηλευτικό προσωπικό είχε πολλούς ανεμβολίαστους και είχαμε τις αναστολές. Ειδικά στα νοσοκομεία της Αθήνας, δεν είχαμε ανεμβολίαστους γιατρούς. Στην περιφέρεια, υπάρχουν, βέβαια, και στο νοσηλευτικό προσωπικό πολλοί. Το θέμα, πάντως, είναι οι κενές οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού γιατρών…

Μια και μιλάμε για ανεμβολίαστους, θέλω να κάνω, για άλλη μία φορά, έκκληση να πάει ο κόσμος να εμβολιαστεί! Όχι μόνο οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, αλλά και όλοι οι πολίτες! Είναι το μόνο όπλο που έχουμε στα χέρια μας για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία! Δεν έχουμε τίποτα άλλο αυτή τη στιγμή και δεν θα σωθούμε αν δεν εμβολιαστούμε!
Το λέω με απόλυτη ειλικρίνεια. Δεν μπορεί να φανταστεί ο κόσμος τι γίνεται κάθε μέρα στο νοσοκομείο με τα ανεμβολίαστα περιστατικά. Κάνουμε έκκληση, παρακαλούμε τον κόσμο, κάθε μέρα, μέσα από κάθε μέσο, να πάνε να εμβολιαστούν! Όλες οι μελέτες που έχουμε στα χέρια μας δείχνουν την ασφάλεια των εμβολίων».

Σχετικά Άρθρα