Ingeborg Beugel: Ποια είναι η Ολλανδή δημοσιογράφος που εξόργισε τον πρωθυπουργό – Η ανάρτηση μετά το επεισόδιο

 Ingeborg Beugel: Ποια είναι η Ολλανδή δημοσιογράφος που εξόργισε τον πρωθυπουργό – Η ανάρτηση μετά το επεισόδιο

Στην επικαιρότητα βρέθηκε για μία ακόμη φορά η Ολλανδή δημοσιογράφος Ingeborg Beugel, η οποία προκάλεσε την αυστηρή απάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη συνέντευξη Τύπου στο Μέγαρο Μαξίμου. Η ίδια, ζει 4 δεκαετίες στην Ελλάδα και καλύπτει θέματα που αφορούν το προσφυγικό, είχε ουσιαστικά κάνει γνωστές τις προθέσεις της με ένα tweet λίγη ώρα πριν από την έναρξη της κοινή συνέντευξης Τύπου, ωστόσο και μετά από αυτή δείχνει να… απολαμβάνει τις διαστάσεις που πήρε το περιστατικό.

Στους λογαριασμούς της στα social media ανάμεσα σε εικόνες που έχει αναρτήσει με πρόσφυγες ανά την Ευρώπη και τις πραγματικά δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν, έχει κοινοποιήσει και μια δική της, όπως την τράβηξε Έλληνας φωτογράφος.

Τη δείχνει μόνο ως σκιά πίσω από μια κλειστή πόρτα στο Μαξίμου με το καπέλο που φορά να επιβεβαιώνει την ταυτότητα της φιγούρας. Και συνοδεύει η ίδια τη φωτογραφία με ένα σχόλιο στο οποίο αναφέρει: Όποια κακά σχόλια και αν υπάρχουν, απάνθρωπα, που με κατηγορούν για παραμύθια, παράλογα, σουρεαλιστικά, φανταστικά πράγματα, αυτή η φωτογραφία είναι ΤΕΧΝΗ».

Είναι ανταποκρίτρια ολλανδικών ΜΜΕ που ζει εδώ και περίπου 40 χρόνια στην Ύδρα. Η Ολλανδή δημοσιογράφος, στην οποία απάντησε ο πρωθυπουργός, έχει απασχολήσει ξανά τα ελληνικά ΜΜΕ το καλοκαίρι του 2021, καθώς συνελήφθη στις 13 Ιουνίου για «διευκόλυνση παράνομης διαμονής ξένου πολίτη» στο νησί. Ηταν αντιμέτωπη με έως ένα χρόνο φυλάκισης και πρόστιμο 5.000 ευρώ αν καταδικαζόταν με την ίδια να κατηγορεί την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση, λέγοντας πως είναι απαράδεκτο να θεωρείται κάποιος εγκληματίας, επειδή προσφέρει στέγη σε αβοήθητους ανθρώπους.

Η ίδια δήλωσε στον Guardian ότι συνελήφθη επειδή ντόπιοι ειδοποίησαν την αστυνομία για την παρουσία του Φρίντον, ενός 23χρονου αιτούντα άσυλο από το Αφγανιστάν. Ο Φρίντον μένει μαζί της ενώ έχει κάνει έφεση για την αρνητική απόφαση στην αίτησή του για άσυλο. «Διάφοροι θυμωμένοι νησιώτες τους κάλεσαν την αστυνομία, λέγοντας ότι είχα μια “ύποπτη” σχέση με κάποιον “παράνομο” στο σπίτι μου», είχε δηλώσει η Μπέουχελ στον Guardian.

«Με έθεσαν υπό κράτηση σαν να ήμουν κάποιου είδους φονικός τρομοκράτης. Δεν με άφηναν ούτε να πάω στο σπίτι μου για να πάρω τα χάπια μου και αποσμητικό», συμπλήρωσε, λέγοντας ότι φιλοξενεί και βοηθά και άλλους ανθρώπους που χρειάζονται ανάγκη, όχι μόνο ξένους, αλλά και Έλληνες.

Η Μπέουχελ και ο Φρίντον κρατήθηκαν εκείνη τη νύχτα στην Ύδρα και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην Αθήνα, με χειροπέδες, ανέφερε τότε η βρετανική εφημερίδα. Η δημοσιογράφος δήλωσε ότι δεν ήταν μυστικό ότι ο Φρίντον έμενε μαζί της και ότι είχε καλύψει την υπόθεσή του ως δημοσιογράφος.

Η Μπέουχελ είχε πει ότι η σύλληψή της συμβαδίζει με άλλα παράπονα για την αστυνομία και τις ελληνικές Αρχές για παρενόχληση δημοσιογράφων. Η κατηγορία που απαγγέλθηκε στην περίπτωσή της χρησιμοποιείται πιο συχνά στη δίωξη υποθέσεων παράνομης διακίνησης, είχε δηλώσει ο δικηγόρος της δημοσιογράφου, Βασίλης Παπαδόπουλος. Είναι μητέρα δύο παιδιών.

Η ίδια πριν την ερώτηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου είχε προαναγγείλει την παρουσία της στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μαρκ Ρούτε και μάλιστα φαινόταν ότι ήθελε να προκαλέσει επεισόδιο με τον Ελληνα πρωθυπουργό, καθώς ρωτούσε τους διαδικτυακούς της φίλους στο Twitter τι ερώτηση να κάνει.

Και μετά το επεισόδιο απάντησε εκ νέου στην ερώτηση «έχετε πάει στη Σάμο;», Έκανε, μάλιστα, και ένα tweet.

Ολα ξεκίνησαν όταν η Ολλανδή δημοσιογράφος ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί δεν απαντά ευθέως ότι η Ευρώπη «τους άδειασε» στο προσφυγικό και «η χώρα μας κάνει σκληρά και βάρβαρα pushbacks».

Αμέσως, ο πρωθυπουργός της απάντησε: «Σε αυτό το γραφείο δεν θα προσβάλλετε εμένα και τους Ελληνες πολίτες με κατηγορίες που δεν υποστηρίζονται από στοιχεία». Ο πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός: «Δεν θα κουνάτε το δάκτυλο στην Ελλάδα», είπε και της παρέθεσε μια σειρά από στοιχεία για τις διασώσεις που γίνονται στο Αιγαίο.

  • Ολλανδή δημοσιογράφος: Γιατί δεν λέτε ότι η Ευρώπη σας άφησε μόνους και κάνετε, σκληρά, βάρβαρα pushbacks;
  • Μητσοτάκης: Καταλαβαίνω ότι στην Ολλανδία έχετε μια κουλτούρα να θέτετε ευθείες ερωτήσεις. Αυτό που δεν δέχομαι είναι ότι σε αυτό το γραφείο θα προσβάλλετε εμένα και τους Έλληνες πολίτες με κατηγορίες και εκφράσεις που δεν υποστηρίζονται από στοιχεία. Όταν αυτή η χώρα διαχειρίζεται μια μεταναστευτική κρίση τεράστιας έντασης, έχει εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα.

(Στο βίντεο που ακολουθεί το επεισόδιο ανάμεσα στον πρωθυπουργό και την Ολλανδή δημοσιογράφο ξεκινά από το 20:35 έως 25:09. Εκεί μπορείτε να δείτε την ηχηρή απάντηση που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δημοσιογράφο).

Σήμερα μόλις σώσαμε 250 ανθρώπους σε κίνδυνο να πνιγούν ανοιχτά της Κρήτης. Το κάνουμε κάθε μέρα, όταν την ίδια ώρα ανακόπτουμε βάρκες που έρχονται από την Τουρκία, όπως έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Αντί να ρίχνετε τις ευθύνες στην Ελλάδα, θα έπρεπε να ρίχνετε την ευθύνη σε αυτούς που εργαλειοποιούν τη μετανάστευση συστηματικά, ωθώντας ανθρώπους σε απελπισμένη κατάσταση από μια χώρα στην οποία δεν κινδυνεύουν και είναι ασφαλής. Έχουμε μια σκληρή, αλλά δίκαιη πολιτική για τη μετανάστευση, έχουμε επεξεργαστεί και έχουμε δώσει άσυλο σε 50.000 ανθρώπους.

Η Ολλανδή δημοσιογράφος άρχισε να ουρλιάζει και να μιλά χυδαία στον πρωθυπουργό μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου.

  • Μητσοτάκης: Έχετε πάει στη Σάμο;
  • Ολλανδή: Ναι, έχω πάει.
  • Μητσοτάκης: Παρακαλώ. Δεν έχετε… Κοιτάξτε, δεν θα έρχεστε σε αυτό το κτίριο και θα με προσβάλλετε. Είμαι σαφής; Απαντώ και δεν θα με διακόπτετε, κατά τον ίδιο τρόπο που σας άκουσα. Στη Σάμο θα βρείτε έναν εξαιρετικό κέντρο υποδοχής, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Δεν θα δεχθώ κανέναν να κουνάει το δάχτυλο σε αυτή την κυβέρνηση και να την κατηγορεί για απάνθρωπη συμπεριφορά.

Σχετικά Άρθρα