Βελούδινη διέξοδος ή “άδειασμα” από τον Ιερώνυμο;- Οι επικοινωνιακοί χειρισμοί με την εγκύκλιο της ΙΣ

 Βελούδινη διέξοδος ή “άδειασμα” από τον Ιερώνυμο;- Οι επικοινωνιακοί χειρισμοί με την εγκύκλιο της ΙΣ

«Ιερός Πόλεμος»  ξέσπασε για το αν αποφάσισε με δική της πρωτοβουλία η Ιεραρχία ή μετά από συνεννοήσεις με το γραφείο του Πρωθυπουργού, την σύσταση προς τους ανεμβολίαστους πιστούς να προβαίνουν σε διαγνωστικό έλεγχο πριν προσέλθουν στις Θείες Λειτουργίες.

Της Στεφανία Μουρελάτου

Μια … «πατρική» προτροπή, που αν δεν λαμβάνεται υπόψη από τους ανεμβολίαστους πιστούς, δεν θα υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο ή κύρωση. Γιατί η Ιεραρχία προτρέπει.

Και αυτή η βελούδινη διέξοδος αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις για την εξαίρεση της εκκλησίας από τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα, που αποφάσισε η κυβέρνηση, και δεν  θίγει ούτε τους σκληροπυρηνικούς της Ιεραρχίας και των εκκλησιαστικών κύκλων, που χαϊδεύουν τα αυτιά στο αντιεμβολιαστικο κίνημα.

  • Επικοινωνιακά κυβέρνηση και ιεραρχία συζήτησαν, συνεργάστηκαν και κατέληξαν σε μια φόρμουλα που δείχνει αλληλοσεβασμό στις ιδιαίτερες λεπτές χορδές του καθένα.

Προχθές η Διαρκής Ιερά Σύνοδος στο ανακοινωθέν της έκανε αναφορά ότι:

  • «απευθύνει έκκληση σε όλους τους Κληρικούς Της, καθώς και στον πιστό λαό, ώστε κατά την προσέλευσή τους στους Ιερούς Ναούς να τηρούν επακριβώς όλα τα μέτρα προστασίας για την εξάπλωση της ασθένειας του κορωνοϊού και προτρέπει πατρικά όλους για τον εμβολιασμό τους, σύμφωνα με τις υποδείξεις της ιατρικής κοινότητος, ελεύθερα και αβίαστα, ως ουσιαστικό μέτρο προστασίας κατά της πανδημίας».

Το πρωί μετά την επικοινωνία συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εγκύκλιο, που κυκλοφόρησε στους ναούς προστέθηκε η παράμετρος: «ως και την διενέργειαν υπό των μη εμβολιασθέντων εισέτι διαγνωστικών ελέγχων (rapid test ή μοριακού).

  • «Σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν ισχύουν μέτρα απαγόρευσης εισόδου σε χώρους λατρείας λόγω υγειονομικών περιοριστικών μέτρων» επέμενε κυβερνητική πηγή εξηγώντας γιατί επελέγη να πατήσουν σε δυο βάρκες προκειμένου να μην ανοίξουν εσωκομματικά μέτωπα με την δεξιά πτέρυγα.

Η κίνηση αυτή εκ μέρους της ιεραρχίας λύνει και τον πολιτικό γόρδιο δεσμό για την δέουσα απάντηση στην πίεση της αντιπολίτευσης και στην τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ. “Το θέμα επιλύεται με ευαισθησία και διάθεση συνεργασίας ανάμεσα στους δύο θεσμούς, Πολιτεία και Εκκλησία” εξηγούσε κυβερνητικός αξιωματούχος.