Ασφυξία από ακρίβεια και ενεργειακή κρίση – Δυσκολεύουν τα περιθώρια για νέο δημοσιονομικό χώρο – Κρίσιμη συνάντηση με Θεσμούς

 Ασφυξία από ακρίβεια και ενεργειακή κρίση – Δυσκολεύουν τα περιθώρια για νέο δημοσιονομικό χώρο – Κρίσιμη συνάντηση με Θεσμούς

Στο πλαίσιο της 12ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης η συνάντηση με τους Θεσμούς σήμερα Τρίτη αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς το οικονομικό επιτελείο επιθυμεί να βρει νέο δημοσιονομικό χώρο ώστε να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για την ακρίβεια σε ενέργεια και προϊόντα που έχει δημιουργήσει μεγάλο κύμα δυσαρέσκειας στην κοινωνία. Ειδικά την ώρα που το πρώτο πακέτο μέτρων φαίνεται ότι είναι “ψίχουλα” ενώ και η διάρκεια της κρίσης δείχνει να είναι πολύ μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα υπάρξουν σχετικά μέτρα σε επίπεδο Ε.Ε., κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη και την Παρασκευή, 21 και 22 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Συμβουλίου, οι ηγέτες της Ε.Ε. θα συζητήσουν την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και θα αξιολογήσουν ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων αυτής της αύξησης των τιμών.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ολοκληρώνεται η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, καθώς σήμερα Τρίτη θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, στην οποία θα συζητηθεί το θέμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας: μια ενέργεια που θα οδηγήσει σε πλήρη ιδιωτικοποίηση τη μεγαλύτερη στρατηγική επιχείρηση στην Ελλάδα. Όλα αυτά εν μέσω της παρούσας συγκυρίας, στην οποία μία κρατική ΔΕΗ θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό (και ανακουφιστικό για τα νοικοκυριά) ρόλο στο θέμα της ενεργειακής κρίσης.

Καθώς οι αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης καίνε ήδη τις τσέπες των καταναλωτών, κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα η δυσαρέσκεια των πολιτών για τις ανεπαρκείς κυβερνητικές αποφάσεις.

Μάλιστα, δεν λείπουν και οι φωνές αποδοκιμασίας που προέρχονται από το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Χαρακτηριστική ήταν σήμερα η αναφορά του βουλευτή της Ν.Δ. και αντιπρόεδρου της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος αμφισβήτησε ανοιχτά τα μέτρα που έλαβε πρόσφατα η κυβέρνηση. «Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν μειώνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα», δήλωσε ξεκάθαρα ο κ. Κακλαμάνης, εκθέτοντας το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο.

Εύλογες είναι και οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να καλεί την κυβέρνηση να δράσει άμεσα, τονίζοντας παράλληλα πως «το αδιέξοδο… έχει την υπογραφή του κ. Μητσοτάκη». Παράλληλα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Dion TV», τόνισε πως «αυτό που χρειάζεται άμεσα είναι η μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο», προσθέτοντας πως αυτά τα μέτρα «υπάρχουν μέχρι και στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ ως μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας». Επίσης ζήτησε «να αυξηθεί άμεσα» ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

«Μητσοτάκης – Γεωργιάδης απλά παρατηρούν έκρηξη ακρίβειας και εμπαίζουν τους πολίτες για αδικαιολόγητο πανικό»

Ο κ. Γεωργιάδης που μαζί με τον κ. Μητσοτάκη απλά παρατηρούν την έκρηξη τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης και ενέργεια, εμπαίζει τους πολίτες μιλώντας για αδικαιολόγητο πανικό.

Είναι οι ίδιοι που πριν από έναν μήνα διαβεβαίωναν στη ΔΕΘ πως με 150 εκατ. θα αντιμετώπιζαν την ενεργειακή κρίση και πως είναι παροδική, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιούσε από τον Ιούνιο.

Οι πολίτες θα βρίσκονται αντιμέτωποι με δραματική μείωση της αγοραστικής τους δύναμης και οι επιχειρήσεις με την αδυναμία πληρωμών, όσο η κυβέρνηση απορρίπτει:

  • την πρόταση για άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ ώστε να αυξηθεί το εισόδημα των πολιτών,
  • τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα που καταψήφισε στη Βουλή,
  • την αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΗ ώστε να συμπαρασύρει και τους ιδιώτες παρόχους και εξαντλητικούς ελέγχους από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Το αδιέξοδο με την έκρηξη της ακρίβειας έχει την υπογραφή του κ. Μητσοτάκη.

ΜέΡΑ25: Η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο και στην οικονομία

Το ΜέΡΑ25 κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «έχει χάσει τον έλεγχο και στην οικονομία» και «ανακοινώνει συνεχώς τα ίδια μέτρα σε μια προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης του κύματος ακρίβειας». Πρόκειται, προσθέτει, για «μέτρα που ούτε στο ελάχιστο δεν είναι ικανά να ανακουφίσουν τα νοικοκυριά και η λογική τους είναι «καλλωπισμός» της αφαίμαξης των πολιτών κι όχι κατάργησή της».

Το ΜέΡΑ25 επαναφέρει τις 4 προτάσεις του για την ανάσχεση του κύματος ακρίβειας, «μέχρι η Κυβέρνηση να αντιληφθεί πως με ημίμετρα δεν αντιμετωπίζεται». Συγκεκριμένα προτείνει:

  • Ανώτατο συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 15%.
  • Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή σε κατώτατο μισθό και επιδόματα, χρησιμοποιώντας όχι τον επίσημο πληθωρισμό αλλά δείκτη τιμών των μικρομεσαίων νοικοκυριών (εξαιρούμενου του εισοδηματικά ανώτατου 30% του πληθυσμού).
  • Ακύρωση όλων των αυξήσεων στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, κοινωνικοποίηση της τέως ΔΕΗ (ακύρωση της πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ και σταδιακή επανεθνικοποίηση της ΔΕΗ). Και επιβολή προστίμων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στα σουπερμάρκετ για το διαχρονικό άνοιγμα της ψαλίδας των τιμών σουπερμάρκετ και των τιμών των προμηθευτών τους.

Σχετικά Άρθρα