Ο Μακρόν καταδικάζει την «ασυγχώρητη» σφαγή των Αλγερινών πριν από 60 χρόνια στο Παρίσι

 Ο Μακρόν καταδικάζει την «ασυγχώρητη» σφαγή των Αλγερινών πριν από 60 χρόνια στο Παρίσι

«Ασυγχώρητο έγκλημα» χαρακτήρισε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν την αιματηρή καταστολή της κινητοποίησης Αλγερινών διαδηλωτών, πριν από 60 χρόνια στο Παρίσι.

Στις 17 Οκτωβρίου 1961, η γαλλική αστυνομία στράφηκε κατά των διαδηλωτών της Αλγερίας. Άλλοι πυροβολήθηκαν, άλλοι πνίγηκαν.  Ο ακριβής αριθμός θυμάτων δεν είναι γνωστός, αλλά μερικοί εκτιμούν ότι αρκετές εκατοντάδες θα μπορούσαν να είχαν χάσει τη ζωή τους.

Ο Γάλλος πρόεδρος παρέστη σε τελετή στη μνήμη των θυμάτων στη γέφυρα Μπεζόν, στα δυτικά του Παρισιού, απ’ όπου είχαν ξεκινήσει την πορεία ορισμένοι διαδηλωτές. Σε εκείνο το σημείο ανασύρθηκαν πολλά πτώματα από τον Σηκουάνα. Ο Μακρόν είναι ο πρώτος Γάλλος πρόεδρος που παρευρέθηκε σε μνημόσυνο για τους νεκρούς εκείνης της ημέρας.

Για πολλά χρόνια οι γαλλικές αρχές αρνούνταν και αποσιωπούσαν τη σφαγή. Η πρώτη τελετή στη μνήμη των θυμάτων οργανώθηκε το 2001 από τον δήμο του Παρισιού. Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων δεν έχει εξακριβωθεί μέχρι σήμερα, ορισμένοι ιστορικοί όμως κάνουν λόγο για περισσότερους από 200 νεκρούς.

Ο Μακρόν είπε στους συγγενείς των θυμάτων κατά την 60ή επέτειο της αιματοχυσίας ότι «εγκλήματα» διαπράχθηκαν υπό τη διοίκηση του διαβόητου αρχηγού της αστυνομίας του Παρισιού  Μορίς Παπόν. Ο Παπόν, όπως αποκαλύφθηκε τη δεκαετία του 1980, είχε συνεργαστεί με τις δυνάμεις κατοχής των Ναζί στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο για τη μεταφορά Εβραίων στα ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου.

Η πορεία του 1961 καταστάλθηκε «βάναυσα, βίαια και αιματηρά», ανέφερε το γραφείο του Μακρόν σε ανακοίνωσή του. Περίπου 12.000 Αλγερινοί συνελήφθησαν, πολλοί τραυματίστηκαν και δεκάδες σκοτώθηκαν, πρόσθεσε.

Οι ακτιβιστές που ήλπιζαν σε μια ακόμη ισχυρότερη αναγνώριση της ευθύνης, απογοητεύτηκαν, αναφέρει το BBC.  Η δήλωση του προέδρου «είναι πρόοδος αλλά όχι πλήρης. Ελπίζαμε σε περισσότερα», δήλωσε στο AFP η Μιμούνα Χατζάμ από την αντιρατσιστική ένωση Africa93. «Ο Παπόν δεν ενήργησε μόνος του. Άνθρωποι βασανίστηκαν, σφαγιάστηκαν στην καρδιά του Παρισιού και όσοι ήταν ψηλά το γνώριζαν», πρόσθεσε , ζητώντας την αναγνώριση ενός «εγκλήματος του κράτους».

Σχετικά Άρθρα