Δύο γραμμές στη ΝΔ: Ξεκάθαρη καταδίκη των ακροδεξιών από Δένδια και Θεοδωρικάκο-Ίσες αποστάσεις από Συρίγο, Μπογδάνο, Γεωργιάδη, Σιμόπουλο

 Δύο γραμμές στη ΝΔ: Ξεκάθαρη καταδίκη των ακροδεξιών από Δένδια και Θεοδωρικάκο-Ίσες αποστάσεις από Συρίγο, Μπογδάνο, Γεωργιάδη, Σιμόπουλο

Τα βίαια επεισόδια στο ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης επανέφεραν στο προσκήνιο την θεωρία των δύο άκρων αναδεικνύοντας ταυτόχρονα και τις διαφορετικές προσεγγίσεις εντός της ΝΔ.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Επισήμως βάσει της τοποθέτησης και του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε κανένα περιθώριο ανάδειξης και μετάδοσης φασιστικών συμπεριφορών οποιουδήποτε χρώματος», η εκμετάλλευση καταστάσεων και η εισχώρηση ακροδεξιών θυλάκων που παρατηρήθηκε σε σχολικές μονάδες με αποκορύφωμα στην περίπτωση της Σταυρούπολης αντιμετωπίζεται με την λογική των ίσων αποστάσεων.

  • Η απόπειρα συμψηφισμού αριστερής και ακροδεξιάς βίας μάλιστα αποδυναμώνει και  το πολιτικό επιχείρημα ότι επί ημερών της ΝΔ ξεδιπλώθηκε το δικαστικό κουβάρι και αποδόθηκε δικαιοσύνη με την ολοκλήρωση της δίκης Φύσσα, υπό την έννοια ότι μετά από αυτά δεν χωρούν στο λόγο “παράθυρα”.

Δεν μάσησε αντίθετα τα λόγια του παίρνοντας καθαρές αποστάσεις από την υπόγεια δράση της Χρυσής Αυγής και των ακροδεξιών θυλάκων ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Ως υπουργός Δημόσιας Τάξης είχε ομαδοποιήσει τις δικογραφίες κατά των μελών και βουλευτών της Χρυσής Αυγής ανοίγοντας το δρόμο για την δικαστική της αντιμετώπιση ως εγκληματική οργάνωση με το μανδύα πολιτικού κόμματος.

  • Δεν φοβήθηκε εξάλλου ποτέ την ευθεία σύγκρουση με τους βουλευτές του ναζιστικού μορφώματος όταν ήταν εντός κοινοβουλιου. Από το βήμα του συνεδρίου Athens democracy forum επανέλαβε με νόημα ότι τα τάγματα εφόδου δεν θα γίνουν ανεκτά ούτε τότε ούτε τώρα ούτε ποτέ.

Στον αντίποδα της καθαρής χωρίς αστερίσκους θέσης Δένδια και Θεοδωρικάκου, ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε «ήταν και άλλοι από έξω οι οποίοι κοπανάγανε κόσμο. Η βία είναι καταδικαστέα από όπου κι αν προέρχεται. Δεν υπάρχει καλή αριστερή και κακή ακροδεξιά» προκαλώντας την αντίδραση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι ξεπλένει την βία των ακροδεξιών ψαρεύοντας στα θολά νερά ψήφους.

Αντίστοιχες εικόνες είδε στις τηλεοράσεις όπως είπε και ο Άδωνης Γεωργιάδης, ενώ ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος μίλησε από την πλευρά του σε διάλογο στο Twitter για επιλεκτικές ευαισθησίες της Δικαιοσύνης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Στράτος Σιμόπουλος ο οποίος υποστήριξε: «Η αριστερά και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ χύνουν κροκοδείλια δάκρυα αλλά κάνουν ό,τι μπορούν να δυναμιτίσουν το κλίμα, φροντίζοντας να συγκεντρωθούν έξω από το σχολείο διαμαρτυρόμενοι συνδικαλιστές και συνταξιούχοι. Η δράση αυτή της αριστεράς γεννά την απαράδεκτη αντίδραση της άλλης πλευράς».

Σχετικά Άρθρα