Ανασχηματισμός: Νέο σενάριο με Μηταράκη στο υπ.Προστασίας του Πολίτη- Σκέψεις για υπερυπουργείο-Υπό μετακίνηση για λόγους υγείας ο Χαρδαλιάς

 Ανασχηματισμός: Νέο σενάριο με Μηταράκη στο υπ.Προστασίας του Πολίτη- Σκέψεις για υπερυπουργείο-Υπό μετακίνηση για λόγους υγείας ο Χαρδαλιάς

Καθώς πυκνώνει πλέον ο πολιτικός χρόνος και πλησιάζει η ώρα που ο πρωθυπουργός πρέπει να ανακοινώσει -πιθανότατα πριν την άνοδό του στη Θεσσαλονίκη για την ομιλία του στη ΔΕΘ που θα σημάνει και την εκκίνηση της νέας πολιτικής περιόδου- τις αποφάσεις του, ολοένα και νέα σενάρια σχετικά με τον προαναγγελθέντα ανασχηματισμό διακινούνται από κυβερνητικές πηγές.

“Σημείο μηδέν” για τις κυβερνητικές αλλαγές είναι, δίχως άλλο, η έμμεση απόδοση ευθυνών σχετικά με το μεγάλο έλλειμμα συντονισμού σχετικά με την πρόληψη αλλά, κυρίως, την κατάσβεση των πυρκαγιών που κατέκαψαν πάνω από 1.000.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων. Όλοι γνωρίζουν πως δεν νοούνται πολιτικές πρωτοβουλίες χωρίς αλλαγές στους συγκεκριμένους τομείς ευθύνης, και φυσικά στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν πως αυτές δεν μπορεί να περιοριστούν μόνο στην ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Η αντικατάσταση του Στέφανου Κολοκούρη, άλλωστε, θα αντιμετωπιστεί πιθανότατα με έκτακτες κρίσεις εντός του φθινοπώρου και με την ανακοίνωση σχεδίου για την πρόληψη και την πυρόσβεση. Η τοποθέτηση του Σταύρου Μπένου στο νέο φορέα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πυρκαγιάς στη Βόρεια Εύβοια δεν είναι αρκετή ως πράξη ανάληψης ευθύνης, οπότε εκ των πραγμάτων στο στόχαστρο θα βρεθεί ολόκληρο το σύστημα της Πολιτικής Προστασίας εν τη ευρεία έννοια του όρου.

Χαρδαλιάς: Κλείνουν τα περίπτερα τα μεσάνυχτα - Ανοιχτά φαρμακεία,  βενζινάδικα | Έθνος

Οι πληροφορίες του libre θέλουν τον Νίκο Χαρδαλιά να ζητά ο ίδιος την μετακίνησή του σε άλλη θέση, δεδομένων των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει μετά το πρόσφατο ισχαιμικό επεισόδιο. Οι γιατροί του έχουν συστήσει να αποφεύγει τις αγχώδεις καταστάσεις και να ακολουθεί ηπιότερο πρόγραμμα εργασίας. Παρά το γεγονός πως το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί επιτυχημένο τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας σε όλο το φάσμα των έως τώρα αρμοδιοτήτων του (πανδημία, αντιμετώπιση πυρκαγιών κλπ.), με τα λάθη, βεβαίως, που έγιναν να επισημαίνονται, ο κ. Χαρδαλιάς ενδέχεται να μετακινηθεί σε άλλο πόστο-ακούγεται έντονα ότι ίσως οριστεί ως υφυπουργός Εσωτερικών.

Πολιτικές εξελίξεις με το βλέμμα στον γρίφο… του ανασχηματισμού – Ανακοινώνονται νέα μέτρα, κόντρα στη Βουλή για τις πυρκαγιές

Έτσι, το πρόσωπο στο οποίο εστιάζεται ο ανασχηματισμός είναι εκ των πραγμάτων ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο οποίος συγκεντρώνει τα πυρά της αντιπολίτευσης (το ΚΙΝΑΛ, παρότι χώρος από τον οποίο προέρχεται πολιτικά, ζήτησε την αποπομπή του) αλλά και της κοινής γνώμης. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις ίδιες πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχουν εισηγήσεις για μία δομική αλλαγή που θα περιλαμβάνει την ενοποίηση -εκ νέου- του υπουργείου Μετανάστευσης και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σε ένα υπερυπουργείο που θα συντονίζει ολόκληρο το φάσμα αρμοδιοτήτων από την μετανάστευση μέχρι τη δημόσια τάξη και την πολιτική προστασία.

Μηταράκης: Θα γίνουν νέες προσλήψεις - Συνοριοφύλακες και λιμενικοί | Έθνος

Για τον ρόλο αυτό ακούγεται το όνομα του Νότη Μηταράκη, ο οποίος θεωρείται πως κλείνει επιτυχώς τον κύκλο του σχετικά με το μεταναστευτικό και θεωρείται πως μπορεί να αναλάβει τον ευρύτερο αυτό ρόλο με την προσθήκη, βεβαίως, επιχειρησιακών και πολιτικών παραγόντων σε θέσεις αναπληρωτή και υφυπουργών.

Οι φήμες περί μετακίνησης του Κώστα Τσιάρα από το υπουργείο Δικαιοσύνης στην Κατεχάκη δεν φαίνεται να ευσταθούν, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, επειδή δεν θεωρείται επαρκής επιχειρησιακά, ενώ ατονεί και το σενάριο μετακίνησης από το Μέγαρο Μαξίμου του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη.

Σχετικά Άρθρα