• 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Πολιτικές εξελίξεις με το βλέμμα στον γρίφο… του ανασχηματισμού – Ανακοινώνονται νέα μέτρα, κόντρα στη Βουλή για τις πυρκαγιές

 Πολιτικές εξελίξεις με το βλέμμα στον γρίφο… του ανασχηματισμού – Ανακοινώνονται νέα μέτρα, κόντρα στη Βουλή για τις πυρκαγιές

Εβδομάδα πολλαπλών πολιτικών συμβολισμών ξεκινά για την Κυβέρνηση, καθώς αφενός θα ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις της για την λειτουργία της οικονομικής ζωής μεσούντος του τέταρτου κύματος της πανδημίας και όντας κατά πολύ μακριά του επιθυμητού τείχους ανοσίας, ενώ αφετέρου η προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών την Τετάρτη θα φέρει ξανά στο προσκήνιο τις ευθύνες και τις αβλεψίες της κρατικής μηχανής κατά την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Την Τρίτη ανακοινώνεται το νέο πλαίσιο λειτουργίας του λιανεμπορίου και των χώρων ψυχαγωγίας βάσει της κεντρικής φιλοσοφίας της κυβέρνησης ότι η ψυχαγωγία είναι επιλογή και όχι ανάγκη όπως η εργασία και η προμήθεια αγαθών.

  • Αμιγείς χώροι θα εξακολουθήσουν να είναι το εσωτερικό των μπαρ, εστιατορίων και καφέ. Μόνο εμβολιασμένους και νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο θα δέχονται θέατρα, σινεμά και γήπεδα. Ελεύθερη θα είναι η πρόσβαση στα εμπορικά καταστήματα καθώς δεν προκρίθηκαν σκέψεις για είσοδο σε αυτά μόνο με green pass. Όμως θα μειωθούν οι ποσοστώσεις πελατών ανά τετραγωνικά μέτρα καταστήματος. Με την προσκόμιση ενός εργαστηριακού τεστ την εβδομάδα θα προσέρχονται στην εργασία τους οι ανεμβολίαστοι δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι. Το κόστος του θα επιβαρύνει τους ίδιους. Στην εκπαίδευση ανεμβολίαστοι δάσκαλοι, καθηγητές και διδακτικό προσωπικό πανεπιστημίων θα επιβαρύνονται με 2 εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα, ενώ οι μαθητές θα μπαίνουν στην σχολική αίθουσα με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή 2 self test την εβδομάδα, που θα συνεχίσει να προσφέρει δωρεάν το κράτος.

Η εικόνα επιβάρυνσης στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και οι προβλέψεις για περαιτέρω πίεση με την επιστροφή των εκδρομέων του Αυγούστου στα αστικά κέντρα, επιβάλλουν την εξάλειψη της εξαίρεσης που είχε θεσμοθετηθεί τον Ιούνιο για την χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους μόνο σε περιπτώσεις συνωστισμού.

Την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται στην Βουλή με νωπές τις μνήμες της κοινής γνώμης από την πύρινη λαίλαπα. Ο Πρωθυπουργός θα προτάξει τα άμεσα αντανακλαστικά στην εκταμίευση των προκαταβολών των αποζημιώσεων των πυρόπληκτων και το συνολικό σχέδιο ανασύστασης του φυσικού περιβάλλοντος στην Εύβοια από την επιτροπή υπό τον Σταύρο Μπένο. Όμως θα πρέπει να χαράξει και γραμμή επιχειρηματολογίας για το πυρ ομαδόν της αντιπολίτευσης αναφορικά με τα σχέδια της αντιπυρικής περιόδου και τις αποφάσεις των αρμόδιων την ώρα της κρίσης.

Aναπόδραστα τα σενάρια ανασχηματισμού φουντώνουν και όπως έχει επισημάνει το libre.gr προσφορότερος χρόνος φαίνεται ότι θα είναι οι αρχές Σεπτεμβρίου, αν και δεν αποκλείεται τίποτα,  και φαίνεται ότι θα επιχειρηθεί ένας ευρύς ανασχηματισμός.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εμφανίζεται στοχοποιημένος ενώ στην προοπτική ενός δομικού ανασχηματισμού ανακύπτουν ποικίλοι «πολιτικοί γρίφοι», που θα κληθεί να ξεδιαλύνει ο Πρωθυπουργός.

Όπως επί παραδείγματι τι θα πράξει με μια σειρά από Υπουργούς που θεωρούνται επιτυχημένοι όπως οι Νίκος Δένδιας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Κώστας Καραμανλής, Μάκης Βορίδης κλπ, καθώς όταν τα σχέδια αναδόμησης του υπουργικού συμβουλίου ξεκινούν με πολλούς αμετακίνητους, ατονεί και το στοιχείο της «πολιτικής έκπληξης».

Θα παραβιάζαμε, δε, ανοιχτές θύρες γράφοντας το αυτονόητο ότι μετά από δυο χρόνια στην διακυβέρνηση και όλο εγγύτερα στις κάλπες, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ θα έχει την τιμητική της ως δεξαμενή επιλογών.