Φόρουμ των Πρεσπών:Συναντήσεις Τσίπρα με Ζάεφ,Μπράμπιτς και Ρίκερ

 Φόρουμ των Πρεσπών:Συναντήσεις Τσίπρα με Ζάεφ,Μπράμπιτς και Ρίκερ

Στην Βόρεια Μακεδονία θα βρεθεί σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, ως ο πλέον σημαντικός προσκεκλημένος στο «Prespa Forum Dialogue» (Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών). Το θέμα του forum είναι «Δυτικά Βαλκάνια: το κομμάτι που λείπει για την ολοκλήρωση της Ευρώπης» και διοργανώνεται με την συμμετοχή σημαντικών βαλκάνιων ηγετών.

Ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ θα «ανοίξουν» τις εργασίες του forum. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να αναφερθεί στην ομιλία του αφενός στην κομβική σημασία που έχει η ειρηνική διευθέτηση των διακρατικών διαφορών αλλά και στην ανάγκη εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση συγκαταλέγει στα επιτεύγματα της διακυβέρνησης της, που επιβεβαιώθηκε στην συνέχεια με εμφατικό τρόπο.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται επίσης να τονίσει πως η επιδίωξη του διαλόγου και της ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών στην ευρύτερη περιοχή συνιστά –ιστορικά- την διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην πρόοδο και την συντήρηση. Επισημαίνοντας ότι οφείλει να χαρακτηρίζει την προοδευτική παράταξη που αναζητά λύσεις και όχι στασιμότητα δίχως όμως παράλληλα να χαρακτηρίζεται από αφέλεια η από την απουσία «κόκκινων γραμμών». Ως αποτέλεσμα μιας τέτοιας προσέγγισης ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί την Συμφωνία των Πρεσπών, γι’ αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας θα επαναλάβει την πεποίθησή του για την ανάγκη της άμεσης εφαρμογής της. Επισημαίνοντας τον κίνδυνους που εγκυμονεί μια πρακτική στασιμότητας που αντικειμενικά οδηγεί σε ανάσχεση της δυναμικής της συμφωνίας και λειτουργεί «διαβρωτικά».

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί και θα έχει συνομιλίες τόσο με τον Ζόραν Ζάεφ, όπως επίσης με την πρωθυπουργό της Σερβίας, Άννα Μπράμπιτς ΄πως και με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Φίλιπ Ρίκερ, αρμόδιο για ευρωπαϊά και ευρασιατικά ζητήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Φόρουμ Διαλόγου θα βρεθούν εκτός από τους προαναφερθέντες οι πρωθυπουργοί της της Αλβανίας και του Κοσόβου όπως οι πρόεδροι της Σλοβενίας και του Μαυροβουνίου. Επίσης θα είναι εκεί ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Επίτροπος Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιοχάνες Χαν και η πρώην Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι. Θα παραβρεθεί ο Μάθιου Νίμιτς που είχε οριστεί στο παρελθόν διαμεσολαβητής για το θέμα του ονόματος της τότε ΠΓΔΜ.

Από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για ζητήματα οικονομικής διπλωματίας Γιώργος Φραγκογιάννης. Δηλαδή –συγκριτικά- θα υπάρξει μία υποβαθμισμένη αντιπροσωπεία σε σχέση με τις υπόλοιπες. Γεγονός που πιθανότατα εξηγείται από τις δυσκολίες διαχείρισης που παρουσιάζει η υπόθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Κυρίως λόγω των αντιθέσεων που καταγράφονται στο εσωτερικό της προερχόμενες κυρίως από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Πηγή: news247.gr

Σχετικά Άρθρα