Γιάννης Αναστασάκος: Ποιος είναι ο σύμβουλος του Χρυσοχοϊδη που του έπεσε ο Πικάσο

 Γιάννης Αναστασάκος: Ποιος είναι ο σύμβουλος του Χρυσοχοϊδη που του έπεσε ο Πικάσο

Ο Γιάννης Αναστασάκος είναι ο στενός συνεργάτης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη που έγινε γνωστός διεθνώς όταν του έπεσε ο πίνακας του Πικάσο κατά την διάρκεια του επικοινωνιακού σώου που ο ίδιος είχε εισηγηθεί και στήσει για την προβολή της επιτυχίας της σύλληψης του δράστη της “κλοπής του αιώνα”.

Η τεράστια γκάφα που διέσυρε τη χώρα και έγινε κεντρικό θέμα ακόμα και στην ιστοσελίδα του BBC News αλλά προκάλεσε και “επικά” τρολαρίσματα από εταιρείες, όπως η ΠΛΑΣΙΟ και η ΙΚΕΑ, αποφασίστηκε από το επικοινωνιακό επιτελείο του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη υπό τον κ. Αναστασάκο εν αγνοία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, όπως αποκάλυψε η ίδια σε συνέντευξή της στο δελτίο ειδήσεων του Ant1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, το σώου της φωτογράφησης των πινάκων έγινε πριν την συνέντευξη Τύπου στην οποία παραβρέθηκε η ίδια στο πλευρό του κ. Χρυσοχοϊδη. Και είναι ακριβές. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πανταχόθεν βαλλόμενος για τις “επιδόσεις” της αστυνομίας κ. Χρυσοχοϊδης (προ ημερών ο βουλευτής Κων. Μπογδάνος τον κατηγόρησε ότι έχει μετατρέψει την Αθήνα σε…Ισλαμαμπάντ εξαιτίας της γενικευμένης ανομίας και της δράσης των εγκληματιών) αποφάσισε να προβάλλει ως δικό του επίτευγμα την ανεύρεση των πινάκων του Πικάσο και του Μοντριάν. Ο Γιάννης Αναστασάκος ανέλαβε την παρουσίαση στα μέσα ενημέρωσης αλλά με προχειρότητα και επιπολαιότητα δεν σκέφτηκε να καλέσει τους ειδικούς για έργα τέχνης του ΥΠΠΟ και της Εθνικής Πινακοθήκης για στοιχειώδεις λόγους προστασίας των έργων τέχνης.

Το αποτέλεσμα αποτυπώθηκε στο βίντεο της ντροπής που ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο. Σε αυτό φαίνεται ο κ. Αναστασάκος να πιάνει με τα χέρια του τον πίνακα για να τον σηκώσει από το δάπεδο.

Ο κ. Αναστασάκος είναι πολλά χρόνια δίπλα στον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Αν και μηχανολόγος, η θητεία του στην AGB (τηλεμετρήσεις), αλλά και στο υπουργείο υποδομών επί κυβέρνησης Παπανδρέου (με υπουργό τον σημερινό υπουργό Προστασίας του Πολίτη), τον καθιέρωσε ως σύμβουλο στρατηγικής και επικοινωνίας.

Το 2019, μάλιστα, είχε δεχθεί άνανδρη επίθεση από αγνώστους στο Χαλάνδρι και είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο με θλαστικά τραύματα. Η υπόθεση δεν έλαβε δημοσιότητα, οι δε δράστες δεν έγιναν γνωστοί παρά το ανθρωποκυνηγητό που είχε εξαπολύσει η αστυνομία.

Το βιογραφικό

Ο Γιάννης Αναστασάκος γεννήθηκε στον Πειραιά το 1955.

Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων-ΥπΥΜεΔ (2013), καθώς και σύμβουλος επικοινωνίας από το 2011.

Έχει διατελέσει Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της AGB Hellas/Nielsen Media Research (1988-2011).

Επίσης, κατείχε σημαντικές θέσεις σε εταιρίες διαφήμισης και έρευνας αγοράς, καθώς και σε ερευνητικά κέντρα στην Ελλάδα και τη Γαλλία (1981-1990).

Έχει σπουδάσει μηχανολόγος-ηλεκτρολόγος στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ). Κατέχει μεταπτυχιακό (DEA) και διδακτορικό τίτλο (PhD) από το Université Pierre et Marie Curie στη στατιστική, καθώς και μεταπτυχιακό τίτλο στην κοινωνιολογία από το Université de Paris-Sorbonne.

Ο Γιάννης Αναστασάκος είναι Μέλος της Ολομέλειας της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) από το Δεκέμβριο του 2013.

Σχετικά Άρθρα