Μεξικό: Δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 32 υποψήφιοι των εκλογών

 Μεξικό: Δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 32 υποψήφιοι των εκλογών

Την ερχόμενη Κυριακή 6 Ιουνίου διεξάγονται οι ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές στο Μεξικό. Από τον Απρίλιο που ξεκίνησε η προεκλογική εκστρατεία, έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 32 υποψήφιοι, θύματα δολοφονικών επιθέσεων από εγκληματικές ομάδες. Μέχρι στιγμής, καμία από αυτές τις δολοφονίες δεν έχει διαλευκανθεί.

Εκτός από τους 32 υποψηφίους που έχασαν τη ζωή τους, επιθέσεις έχουν δεχθεί εκατοντάδες άλλοι, που είτε τραυματίστηκαν είτε κατόρθωσαν να διαφύγουν σώοι. Συνολικά, έχουν καταγραφεί επισήμως 398 περιστατικά επιθέσεων ή απειλών εναντίον υποψηφίων.

Τα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά έχουν καταγραφεί στην πολιτεία Γκερέρο, στο νότο του Μεξικού, όπου οι συμμορίες συγκρούονται για τον έλεγχο διακίνησης του οπίου, ενώ επιδίδονται σε απαγωγές και άλλα εγκλήματα.

Ελάχιστα από αυτά τα περιστατικά έχουν διαλευκανθεί και είναι σχεδόν αδύνατο να αποτραπούν, παρά την προστασία που παρέχει το ομοσπονδιακό κράτος στους υποψηφίους.

Σύμφωνα με ειδικούς, οι συμμορίες δρουν ανενόχλητες και γνωρίζουν πως ό,τι και να κάνουν, επί της ουσίας δεν θα υπάρξει ποινή. «Αν δούμε τα αποτελέσματα των θεσμών της δικαιοσύνης στη διαλεύκανση φόνων πολιτικών προσώπων, είναι ουσιαστικά μηδενικά. Άρα οι εγκληματίες δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν», τόνισε ο Φάλκο Έρνστ, αξιωματούχος του International Crisis Group.

Πολλές από τις δολοφονικές επιθέσεις έχουν στόχο τοπικούς πολιτικούς, καθώς οι συμμορίες επιθυμούν να ενισχύσουν τον έλεγχο τους στις περιοχές όπου δρουν, μέσα από τον έλεγχο των τοπικών αρχόντων. Η συνήθης επιλογή που αφήνουν οι συμμορίες στους πολιτικούς είναι «ή θα πάρεις μίζα ή θα πεθάνεις».

Εξαιτίας της βίας έχουν ανακληθεί δεκάδες προεκλογικές εκστρατείες σε δήμους, ενώ το κυβερνών κόμμα Μορένα σταμάτησε την εκστρατεία του στην πολιτεία του Μεξικό, την πιο πολυπληθή της χώρας. Αιτία, η δολοφονία σε ενέδρα, 13 αστυνομικών.

Επίσης, ένοπλοι συνέλαβαν, απείλησαν και στη συνέχεια άφησαν ελεύθερους τρία στελέχη του κόμματος.

Και οι επιθέσεις γίνονται όλο και πιο θρασείς: πρώην γενικός εισαγγελέας δολοφονήθηκε στη μέση του δρόμου, ενώ έκανε προεκλογική εκστρατεία για τον δημαρχιακό θώκο στη Σονόρα, ενώ άλλος υποψήφιος δολοφονήθηκε στη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας στην πολιτεία Γουαναχουάτο.

Η κυβέρνηση του Αντρές Ομπραδόρ υποστηρίζει ότι παρέχει προστασία στους υποψηφίους αλλά κατηγορεί τα ΜΜΕ ότι υπερβάλλουν στην παρουσίαση των περιστατικών, πλήττοντας το κύρος της κυβέρνησης.

Σχετικά Άρθρα