Ο Συρίγος για το δημοσίευμα στα “ΝΕΑ”: Το σχέδιο για την πανεπιστημιακή αστυνομία προχωράει κανονικά

 Ο Συρίγος για το δημοσίευμα στα “ΝΕΑ”: Το σχέδιο για την πανεπιστημιακή αστυνομία προχωράει κανονικά

Το σχέδιο για την πανεπιστημιακή αστυνομία προχωράει κανονικά, τόνισε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, σχολιάζοντας δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο αναβάλλεται η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου.

Ο κ. Συρίγος σημείωσε ότι ήδη έχουν βγει επιτροπές ασφαλείας, και μάλιστα ορισμένα πανεπιστήμια έχουν ήδη κάνει διαγωνισμούς και έχουν δώσει τα σχέδια ασφαλείας.

Ο υφυπουργός σημείωσε ότι οι συγκεκριμένες αστυνομικές δυνάμεις θα είναι άοπλες, και θα έχουν σταθερή παρουσία μέσα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Πολλά πανεπιστήμια έχουν ζητήσει τις προδιαγραφές για να εφαρμοστεί το μετρό της κάρτας εισόδου για να μπαίνουν υπό έλεγχο οι φοιτητές. Εκτίμησε ότι το μέτρο αυτό θα λειτουργήσει από το Νοέμβριο και μετά. 

Τι αναφέρουν ΤΑ ΝΕΑ

Όπως αναφέρει σήμερα η εφημερίδα “τα Νέα”, η κυβέρνηση “παγώνει” τον νόμο Χρυσοχοϊδη-Κεραμέως για την ίδρυση αστυνομικού σώματος στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά.

  • Όπως αναφέρει η εφημερίδα “στον πάγο μπαίνει μέχρι νεωτέρας ο θεσμός της αστυνομίας των ΑΕΙ”, κάτι που, όπως λέει, γίνεται για “διεκπεραιωτικούς λόγους” που έχουν να κάνουν με τις προσλήψεις που εξαγγέλθηκαν, ωστόσο κατά βάση θα συμβεί για την εξασφάλιση “ειρήνης στο εσωτερικό των ιδρυμάτων”.

Κατά την εφημερίδα, η φύλαξη ανατίθεται στις διοικήσεις τους και εγκαθίστανται μόνο συστήματα επιτήρησης του χώρου (κάμερες).

Τα Νέα

Η είδηση δημιουργεί εύλογα πολλά ερωτηματικά καθώς ο συγκεκριμένος νόμος, που είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της συνόδου πρυτάνεων, των φοιτητών και της μεγαλυτερης μερίδα των κομμάτων της αντιπολίτευσης με πρώτον τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είχε παρουσιαστεί ως μία εμβληματική κυβερνητική μεταρρύθμιση στον χώρο της ανώτατης παιδείας. Η κυβέρνηση επί μακρόν παρουσίασε τα πανεπιστημιακά ιδρύματα ως χώρους ανομίας και “ορμητήρια” ταραχοποιών στοιχείων και ήρθε σε σύγκρουση με μεγάλη μερίδα της κοινωνίας, παρότι επικαλούνταν τις δημοσκοπήσεις που έδειχναν πως η πρωτοβουλία της συγκέντρωνε αποδοχή.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως με εντολή πρωθυπουργού ο νόμος “παγώνει” αφού εκ των υστέρων θεωρείται εξαιρετικά δύσκολα εφαρμόσιμος και υπό τον φόβο πως με την επιστροφή των φοιτητών στα πανεπιστήμια θα προκληθούν εστίες αντιπαράθεσης και πολιτικών συγκρούσεων, ιδιαίτερα από τον Σεπτέμβριο, που θα διαταρράξουν την προβαλλόμενη επιστροφή στην κανονικότητα.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν το κυβερνών κόμμα να υφίσταται σημαντική μείωση επιρροής στους νέους, με αντίστοιχη ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργεί την ανάγκη να προβληθεί περισσότερο η ηρεμία παρά η επιβολή ενός μέτρου που θα προκαλέσει αντιδράσεις.

Η υποχώρηση, πάντως, εφόσον επιβεβαιωθεί και δια στόματος της κυβερνητικής εκπροσώπου και αρμοδίων υπουργών, συνιστά και σοβαρή ρωγμή στην εικόνα των δύο υπουργών που υπερασπίστηκαν τον συγκεκριμένο νόμο (Κεραμέως-Χρυσοχοϊδης).

Γενικότερα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, πως ο πρωθυπουργός επιθυμεί να προωθήσει μέτρα αποκατάστασης της σχέσης της κυβέρνησης με τις νεότερες ηλικίες ψηφοφόρων και έγινε αντιληπτό πως η εφαρμογή του νόμου για την αστυνομία στα πανεπιστήμια δεν θα βοηθούσε, τουναντίον θα έφερνε νέο γύρο συγκρούσεων.

Πηγή: skai.gr

Σχετικά Άρθρα