Συρίγος:Παρωχημένο το 97% της Συνθήκης της Λωζάνης – Δεν έχουν καμία αξία στο σήμερα (vid)

 Συρίγος:Παρωχημένο το 97% της Συνθήκης της Λωζάνης – Δεν έχουν καμία αξία στο σήμερα (vid)

Ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ χαρακτήρισε, κόντρα στην πάγιες ελληνικές θέσεις, τη Συνθήκη της Λωζάνης ως «παρωχημένη σε σχέση με την αποστρατικοποίηση».

Ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο είπε χαρακτηριστικά:

«Σήμερα θεωρώ ότι πρέπει να περάσουμε στην επόμενη φάση και να πούμε την πραγματικότητα. Η συνθήκη της Λωζάνης είναι μια συνθήκη παρωχημένη σε σχέση με την αποστρατικοποίηση».

Δείτε από το 21:47

Ο ίδιος σε ερώτηση για το αν πρέπει να αλλάξει η Συνθήκη και στην  επισήμανση  των  δημοσιογράφων  ότι ο Ερντογάν λέει για αναθεώρηση, σημείωσε ότι «η Συνθήκη της Λωζάνης είναι ένα τεράστιο πράγμα. Είναι μια βασική συμφωνία, έχει άλλες 14 συμφωνίες, παραρτήματα κ.λπ. Το 97% όλων αυτών στο σήμερα δεν έχει καμία αξία».

  • «Τα μόνα που έχουν αξία στο σήμερα είναι αυτά που ορίζουν σύνορα της Τουρκίας έναντι των γειτονικών χωρών» πρόσθεσε ο ίδιος και επεσήμανε ότι «υπάρχει κάποια θεωρητική σημασία για το θέμα της παρουσίας των δύο μειονοτήτων στη Θράκη και στην Κωνσταντινούπολη».

Τέλος, σε μια προσπάθεια να μαζέψει τα ασυμμάζευτα ο Αγγ. Συρίγος δήλωσε ότι δεν λέει ότι πρέπει να ξαναδούμε της συνθήκη της Λωζάνης αλλά ότι είναι παρωχημένο το να μιλάς για την αποστρατικοποίηση.

Ο κ.  Συρίγος προχώρησε αργότερα σε διευκρινίσεις (σε δηλώσεις του στο Militaire) αναφέροντας ότι ότι ειναι παρωχημένο δεν θεωρείται και αναθεωρητέο: «Άλλο πράγμα να είναι κάτι παρωχημένο και άλλο  κάτι που πρέπει να αναθεωρηθούν. Ενα από αυτά είναι η αποστρατικοποίηση»

Σχετικά Άρθρα