Επιμένει ο Συρίγος για τη Συνθήκη της Λωζάνης: Εξηγεί γιατί την θεωρεί παρωχημένη κατά 97% – Επίθεση από Κασσελάκη- Κουμουνδούρου

 Επιμένει ο Συρίγος για τη Συνθήκη της Λωζάνης: Εξηγεί γιατί την θεωρεί  παρωχημένη κατά 97% – Επίθεση από Κασσελάκη- Κουμουνδούρου

Ο Άγγελος Συρίγος μιλώντας στον ΑΝΤ1, υποστήριξε ότι κανείς δεν κατάλαβε τι είπε και επιτέθηκε στον Στέφανο Κασσελάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, λέγοντας ότι δεν μίλησε ο ίδιος για αναθεώρηση αλλά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο πρώην υπουργός της ΝΔ, επιμένοντας και προσπαθώντας υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του «συνειδητά διαστρεβλώθηκαν από ένα τμήμα ακροδεξιών και τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Συνεχίζοντας ο Άγγελος Συρίγος, υποστήριξε ότι η Συνθήκη της Λωζάνης είναι «νεκρή» και τα μόνα ενεργά κομμάτια της είναι αυτά που αναφέρονται στα σύνορα και τις μειονότητες.

Μάλιστα για να υποστηρίξει ότι κατέχει την απόλυτη αλήθεια, ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ισχυρίστηκε ότι με τις δηλώσεις του «εκφράζω απολύτως τις εθνικές θέσεις».

Ο Στέφανος Κασσελάκης νωρίτερα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση αναφέροντας: «Όταν κάνεις τέτοιο δώρο στον Ερντογάν, τα ‘δεν εννοούσα αυτό’ περιττεύουν”.

Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:

“Αμέσως μετά την επανεκλογή του, το 2023, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για ‘υποχωρήσεις’. Μετά ακολούθησαν οι ‘υποκλίσεις’ και τη 2η μόλις μέρα του 2024, περνάμε σε ‘Συνθήκη χωρίς αξία’»

Αναλυτικά, στην ανάρτηση του ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρει:

«Πλάι σε έναν Ερντογάν που προσπαθεί εδώ και καιρό να αναθεωρήσει τη Συνθήκη της Λωζάνης, ήρθε σήμερα ο βουλευτής της ΝΔ κ. Συρίγος να υπερθεματίζει ότι «η Συνθήκη της Λωζάνης είναι παρωχημένη και το 97% της δεν έχει καμία αξία»!

Όταν κάνεις τέτοιο δώρο στον Ερντογάν, τα «δεν εννοούσα αυτό» περιττεύουν.

Αμέσως μετά την επανεκλογή του, το 2023, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «υποχωρήσεις». Μετά ακολούθησαν οι «υποκλίσεις» και τη 2η μόλις μέρα του 2024, περνάμε σε «Συνθήκη χωρίς αξία».

Να γνωρίζουν ότι όσο και αν προετοιμάζουν τον ελληνικό λαό μέσω τέτοιων δηλώσεων, θα τον βρουν σύσσωμο απέναντί τους.

Και βεβαίως, η Πατριωτική Αριστερά δεν πρόκειται να επιτρέψει παρέκκλιση ούτε κατά ένα εκατοστό από την πάγια θέση των ελληνικών κυβερνήσεων ως προς τη Συνθήκη της Λωζάνης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Ο Άγγελος Συρίγος μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι η «η Συνθήκη της Λωζάνης είναι μια συνθήκη παρωχημένη σε σχέση με την αποστρατικοποίηση», ενώ στην επισήμανση δημοσιογράφων πως και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλά για αναθεώρηση, ο ίδιος απάντησε ότι «η Συνθήκη της Λωζάνης είναι ένα τεράστιο πράγμα. Είναι μια βασική συμφωνία, έχει άλλες 14 συμφωνίες, παραρτήματα κλπ. Το 97% όλων αυτών στο σήμερα δεν έχει καμία αξία».

«Τα μόνα τα οποία έχουν αξία στο σήμερα είναι αυτά που ορίζουν σύνορα της Τουρκίας έναντι των γειτονικών χωρών. Αυτό έχει αξία στο σήμερα. Οι Τούρκοι εμμένουν ότι έχει αξία στο σήμερα το καθεστώς αποστρατικοποιήσεως, το οποίο όμως είναι παρωχημένο εκ των πραγμάτων» πρόσθεσε, μεταξύ άλλων.

Ωστόσο, επανήλθε μιλώντας στo militaire.gr, λέγοντας ότι «εάν κάτι είναι παρωχημένο δεν σημαίνει ότι αναθεωρείται». «Εκείνο το οποίο είπα ρητώς είναι ότι η Συνθήκη της Λωζάνης, στο σύνολο σχεδόν των διατάξεών της, δεν έχει καμία σημασία στο σήμερα, είναι παρωχημένη», συμπλήρωσε.

Επιπλέον, προχώρησε και σε μία ανάρτηση στα social media όπου κάνει λόγο για παρερμηνεία και διαστρέβλωση των δηλώσεών του, προκειμένου να απαξιωθεί η εκφορά του λόγου του για εθνικά θέματα, όπως αναφέρει.

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Να πάρει άμεσα θέση η Κυβέρνηση για τις επικίνδυνες δηλώσεις του πρώην Υπουργού, Άγγελου Συρίγου, περί αποστρατιωτικοποίησης

Η δήλωση του βουλευτή της ΝΔ και πρώην Υπουργού, Άγγελου Συρίγου, ο οποίος χαρακτηρίζει “παρωχημένη” τη Συνθήκη της Λωζάννης “σε σχέση με την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών” επιβεβαιώνει τις σοβαρές ανησυχίες που έχει εκφράσει εδώ και καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη στάση της Κυβέρνησης στο εξαιρετικά κρίσιμο αυτό θέμα.

Ο κ. Συρίγος αντιβαίνει τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας και αφήνει περιθώρια για εκμετάλλευση της δήλωσής του από την Τουρκία στο πλαίσιο της απαράδεκτης θέσης της περί αναθεώρησης της Συνθήκης. Επιπλέον αποπροσανατολίζει τον ελληνοτουρκικό διάλογο από τον στόχο της προσφυγής στην Χάγη για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ, ανοίγοντας από τηλεοπτική εκπομπή, ένα θέμα που δεν είναι και δεν πρέπει να είναι στην ατζέντα.

Πρέπει η Κυβέρνηση να αποσαφηνίσει άμεσα, εάν υιοθετεί την επικίνδυνη αυτή δήλωση.

Σχετικά Άρθρα