CDU: Στήριξη σε Λάσετ για την Καγκελαρία- Δημοφιλής ο Ζέντερ στην κομματική βάση- Νεφελώδης η επόμενη μέρα

 CDU: Στήριξη σε Λάσετ για την Καγκελαρία- Δημοφιλής ο Ζέντερ στην κομματική βάση- Νεφελώδης η επόμενη μέρα

Το προεδρείο των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) εκφράστηκε υπέρ της υποψηφιότητας του προέδρου του κόμματος και πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Άρμιν Λάσετ, για το αξίωμα του καγκελαρίου στις εκλογές το Σεπτέμβριο.

Στην έκτακτη συνεδρίαση του που πραγματοποιήθηκε στο διαδίκτυο και διήρκεσε σχεδόν επτά ώρες το προεδρείο των Χριστιανοδημοκρατών επιβεβαίωσε τη νύχτα με 31 ψήφους υπέρ του Α. Λάσετ, 9 υπέρ του Μ. Ζέντερ και 6 λευκά την απόφαση, στην οποία είχε καταλήξει τη Δευτέρα πριν μια εβδομάδα. Η όμόφωνη απόφαση τότε είχε προκαλέσει σειρά αρνητικών αντιδράσεων στις γραμμές των Χριστιανοδημοκρατών, ενώ οι Χριστιανοκοινωνιστές αρνήθηκαν να την αποδεχθούν. Δεκάδες βουλευτές του CDU αλλά και ένας αυξανόμενος αριθμός στελεχών και κομματικών οργανώσεων εξέφραζαν δημόσια τη στήριξη τους για τον Μάρκους Ζέντερ. Συνέπεια αυτής της εξέλιξης, αλλά και της επιμονής του βαυαρού πρωθυπουργού στην υποψηφιότητά του, ήταν, ο κ. Λάσετ να συγκαλέσει το πρωί της Δευτέρας για το βράδυ το προεδρείο του CDU σε έκτακτη συνεδρίαση προκειμένου να συζητήσει αλλά και να αποφασίσει, αν θα παραμείνει υποψήφιος του κόμματος για την καγκελαρία ή όχι.

Deutschland Berlin | Armin Laschet CDU Kanzlerkandidat
Ο Άρμιν Λάσετ θα είναι ο διάδοχος της Άγκελα Μέρκελ;

Πόλωση στο προεδρείο

Η συζήτηση διεξήχθη, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης ανάμεσα στους υποστηρικτές του Άρμιν Λάσετ και του Μάρκους Ζεντερ. Την υποψηφιότητα Ζέντερ υποστήριξαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ, ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Νόρμπερτ Ρέτγκεν, αλλά και αρκετοί εκπρόσωποι των ανατολικογερμανικών κρατιδίων. Βασικό τους επιχείρημα ήταν ότι η πλειοψηφία της κομματικής βάσης του CDU προτιμά τον βαυαρό πρωθυπουργό. Σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν μια απόφαση του προεδρείου υπέρ του κ. Λάσετ πρότειναν να μην διεξαχθεί ψηφοφορία αλλά να συγκληθεί προηγουμένως συνέλευση των νομαρχιακών οργανώσεων του κόμματος. Την πρόταση απέρριψε το προεδρείο με 29 ψήφους έναντι 14.

Την υποψηφιότητα του Άρμιν Λάσετ υποστήριξαν η Υπουργός Άμυνας και πρώην πρόεδρος του κόμματος, Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, σειρά πρωθυπουργών αλλά και ο πρόεδρος της βουλής, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Στην παρέμβασή του ο τελευταίος επισήμανε ότι την Τρίτη θα πρέπει οι πρόεδροι των δύο χριστιανικών κομμάτων να ανακοινώσουν το όνομα του κοινού υποψήφιου καγκελαρίου. Λογικά αυτός δεν μπορεί να είναι άλλος από τον κ. Λάσετ. Χθες το μεσημέρι ο Μάρκους Ζέντερ είχε διαβεβαιώσει ότι το CSU ως μικρότερο κόμμα θα δεχτεί την απόφαση του μεγαλύτερου αδελφού κόμματος. Παρόμοια διαβεβαίωση είχε δώσει όμως και πριν μια εβδομάδα για να την αθετήσει στη συνέχεια – παρ’ ότι το προεδρείο των Χριστιανοδημοκρατών είχε ομόφωνα εκφραστεί υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Λάσετ. Πάντως, η αβεβαιότητα παραμένει αν οι βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές τηρήσουν αυτή τη φορά τη δέσμευσή τους. Πέραν αυτού, ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Έσσης, Φόλκερ Μπουφιέ, αν και σθεναρός υποστηρικτής του Άρμιν Λάσετ, προειδοποίησε ότι η απόφαση υπέρ του κ. Λάσετ δεν θα γίνει αποδεκτή από «πολλούς» στο ίδιο το CDU.

Το προφίλ του Λάσετ

Ο Άρμιν Λάσετ ήταν φαβορί για το χρίσμα από τις 16 Ιανουαρίου, όταν εξελέγη πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU). Αλλά η επίσημη υποψηφιότητα για την καγκελαρία καθυστερούσε, καθώς έτρεφε φιλοδοξίες και ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και επικεφαλής του «αδελφού κόμματος» των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Μάρκους Ζέντερ. Τελικά μετά από μαραθώνια και επεισοδιακή συνεδρίαση το Προεδρείο των Χριστιανοδημοκρατών έδωσε απόψε το χρίσμα με σαφή πλειοψηφία στον Λάσετ.

Κι έτσι ο Άρμιν Λάσετ κέρδισε, όπως κέρδιζε πάντα: Ακολουθώντας πιστά τον στόχο του, με μετριοπάθεια, αλλά και με στοχευμένες κινήσεις ή δηλώσεις που τιμωρούσαν όσους έκαναν το λάθος να τον υποτιμήσουν. Χαρακτηριστικό δείγμα ήταν η τελευταία συνέντευξή του στην Bild όταν, κληθείς να σχολιάσει την τακτική Ζέντερ, είπε ότι ο ίδιος πιστεύει στην ομαδική προσπάθεια και δεν καταφεύγει σε «βρωμιές» (Schmutzeleien). Η δήλωση δεν ήταν τυχαία. Για «βρωμιές» κατηγορούσε τον Ζέντερ ο προκάτοχός του στην ηγεσία των Χριστιανοκοινωνιστών και σημερινός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ το 2012, καθώς υποπτευόταν ότι ο ανερχόμενος Μάρκους Ζέντερ πριόνιζε την καρέκλα του.

Όχι «βρωμιές» λοιπόν. Κατά τα άλλα τι πρεσβεύει ο Άρμιν Λάσετ; Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας θεωρείται συνεχιστής της μετριοπαθούς, κεντρώας γραμμής που ακολουθεί σήμερα η καγκελάριος. Προ ετών η συντηρητική εφημερίδα Die Welt τον αποκαλούσε «πραιτωριανό» της Άνγκελα Μέρκελ. Ανοιχτό πνεύμα είχε επιδείξει και στο πρώτο του κυβερνητικό χαρτοφυλάκιο μετά τις εκλογές του 2005 στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, όταν οι Χριστιανοδημοκράτες εκθρόνισαν τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) στην τοπική κυβέρνηση του Ντίσελντορφ για πρώτη φορά μετά από 39 χρόνια. Ο Λάσετ ορκίζεται υπουργός αρμόδιος για την ενσωμάτωση των αλλοδαπών και οι άσπονδοι φίλοι του θα του κολλήσουν το παρατσούκλι «Τουρκο-Άρμιν», αν και δεν είχε σχέση με την Τουρκία. Παρουσιάζοντας μία πρόσφατη βιογραφία του Λάσετ, ο Ρόλαντ Πρόις σημείωνε στην Süddeutsche Zeitung ότι το «Τουρκο-Άρμιν» υποδηλώνει μία διάθεση χλευασμού. Ο Λάσετ το αντιμετώπισε με ψυχραιμία και το 2010 οι δημοσκοπήσεις τον ανέδειξαν «δημοφιλέστερο υπουργό» της τοπικής κυβέρνησης.

Μετριοπαθής γραμμή στο προσφυγικό;

Ήταν μία πολιτική υποθήκη που θα του χρειαζόταν στο μέλλον. Το 2017 o Λάσετ οδηγεί τους Χριστιανοδημοκράτες σε νέα, μεγάλη νίκη στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Στον προεκλογικό αγώνα αγνόησε τις παραινέσεις να επιδείξει σκληρή γραμμή στο προσφυγικό ζήτημα και να κρατήσει αποστάσεις από την καγκελάριο. Το 2020 πάντως, όταν η Άγκυρα άνοιγε τα σύνορα στον Έβρο για όσους ήθελαν να περάσουν στην ΕΕ μέσω Ελλάδας, ο Λάσετ πήρε ξεκάθαρη θέση: «Όποιος παραβιάζει τα σύνορα παράνομα, θα επιστρέφει στην Τουρκία, όπου θα πρέπει να τον φροντίζουν, όχι να τον καταδιώκουν. Όταν τελειώσει ο εμφύλιος πόλεμος, μπορεί να επιστρέψει στη Συρία. Αυτό ορίζει η προσφυγική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας».

Τον Αύγουστο του 2020 ο Άρμιν Λάσετ βρέθηκε στη Μόρια της Λέσβου, αλλά η επίσκεψη δεν εξελίχθηκε σύμφωνα με το πρόγραμμα, καθώς μετανάστες άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα, η αστυνομία επενέβη και τελικά οι επισκέπτες από τη Γερμανία απομακρύνθηκαν για να μεταφερθούν στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ. Κάποιοι είπαν ότι είχε διαδοθεί μεταξύ των μεταναστών η εσφαλμένη πληροφορία ότι θα έφτανε στη Μόρια «ο καγκελάριος της Γερμανίας» κι εκείνοι θέλησαν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία για να διαδηλώσουν την οργή τους…

Πολιτικός με ταπεινή καταγωγή

Ο νέος ισχυρός άνδρας της CDU δεν έχει σχέση με πολιτικά «τζάκια». Ο πατέρας του ήταν ανθρακωρύχος, η μητέρα του νοικοκυρά. Μεγάλωσε στην πόλη του Άαχεν, σπούδασε Νομικά στη Βόννη και στο Μόναχο, είχε ενεργό συμμετοχή στην καθολική ενορία της γειτονιάς του, αλλά και σε συλλόγους καρναβαλιστών. Εργάστηκε για λίγα χρόνια ως δημοσιογράφος, μεταξύ άλλων ως αρχισυντάκτης του εκκλησιαστικού εντύπου Kirchenzeitung . «Εκτός από τον καθολικισμό, ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της ιδιαίτερης πατρίδας του σημάδεψε τον Λάσετ», γράφει ο Στέφαν Μαρξ σε άρθρο του για το πολιτικό ίδρυμα Κόνραντ Άντεναουερ. «Από μικρός κατανόησε τι σημαίνει να σκέφτεσαι πέρα από εθνικά σύνορα, να πηγαίνεις για μπάνιο στο Βέλγιο ή για ψώνια στην Ολλανδία. Η Ευρώπη των ανοιχτών συνόρων είναι το νήμα που διατρέχει την πολιτική του σταδιοδρομία».

Πηγή: DW

Σχετικά Άρθρα