Μετά την αποθέωση η… αποκαθήλωση

 Μετά την αποθέωση η… αποκαθήλωση

Τον Δεκέμβριο του 2019 το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης (ΚΕΦίΜ), στο πλαίσιο των βραβείων «Προμηθέας», ξεχώρισε και τίμησε τον Δημήτρη Λιγνάδη, που σήμερα κατηγορείται για συρροή βιασμό κατά συρροή, ως καλλιτέχνη της χρονιάς.

Όμως, μετά τον σάλο, το ΚΕΦίΜ, έσπευσε να ανακαλέσει το βραβείο. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η ανάκληση δε συνιστά θέση αλλά θα το βραβείο θα του αφαιρεθεί οριστικά εάν αποδειχθεί από τα αρμόδια όργανα ότι επέδειξε αξιόποινη, αντιδεοντολογική ή ανήθικη συμπεριφορά: «Η ανάκληση δεν συνιστά θέση η έκφραση γνώμης της επιτροπής για την ουσία της υπόθεσης, αλλά λήφθηκε με κριτήριο ότι αν ήταν γνωστό κατά την βράβευση ότι ο τότε υποψήφιος ελέγχεται για τέτοιας ηθικής και νομικής απαξίας συμπεριφορές, δεν θα του είχε δοθεί το βραβείο, το οποίο και θα του αφαιρεθεί οριστικά αν αποδειχθεί από τα αρμόδια θεσμικά όργανα, δηλαδή τα δικαστήρια ή τα πειθαρχικά όργανα που δικαιούνται να τον ελέγξουν, ότι επέδειξε αξιόποινη, αντιδεοντολογική ή ανήθικη συμπεριφορά», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Τα βραβεία Προμηθέας απονέμονται σε διακεκριμένα πρόσωπα από τον χώρο των επιχειρήσεων, της τέχνης και της συγγραφής, όχι για το έργο τους, αλλά για τη συνεισφορά τους στην προώθηση των ιδεών της ελευθερίας με την στάση τους και τη συμπεριφορά τους. Μετά την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του κ. Δημήτρη Λιγνάδη, που σημαίνει ότι υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις ότι διέπραξε ποινικά αδικήματα που ευθέως στρέφονται κατά της ελευθερίας και των δικαιωμάτων του ατόμου, η επιτροπή των βραβείων «Προμηθέας 2019» ανακαλεί το βραβείο «Καλλιτέχνης της χρονιάς 2019» μέχρι να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση αυτή. Η ανάκληση δεν συνιστά θέση η έκφραση γνώμης της επιτροπής για την ουσία της υπόθεσης, αλλά λήφθηκε με κριτήριο ότι αν ήταν γνωστό κατά την βράβευση ότι ο τότε υποψήφιος ελέγχεται για τέτοιας ηθικής και νομικής απαξίας συμπεριφορές, δεν θα του είχε δοθεί το βραβείο, το οποίο και θα του αφαιρεθεί οριστικά αν αποδειχθεί από τα αρμόδια θεσμικά όργανα, δηλαδή τα δικαστήρια ή τα πειθαρχικά όργανα που δικαιούνται να τον ελέγξουν, ότι επέδειξε αξιόποινη, αντιδεοντολογική ή ανήθικη συμπεριφορά.»

Η Επιτροπή των βραβείων Προμηθέας 2019:

Λένα Δραγούμη | Αρχιτέκτονας, Μέλος ΔΣ ΚΕΦίΜ

Νίκος Δρανδάκης | Ιδρυτής BEAT, Βραβευμένος «Επιχειρηματίας της χρονιάς» 2017

Αντύπας Καρίπογλου | Δικηγόρος

Δημήτρης Κατσούδας | Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος ΚΕΦίΜ

Πάσχος Μανδραβέλης | Δημοσιογράφος, Βραβευμένος «Δημοσιογράφος της χρονιάς» 2018

Στέφανος Μάνος | Ιδρυτής της Δράσης, τ. Υπουργός Οικονομικών, βραβείο για την «Συνολική του προσφορά στην ελευθερία» 2017

Αλεξάνδρα Χαριτάτου | Ιστορικός & Μουσειολόγος

Σχετικά Άρθρα