Αντίποινα στην Ρωσία με απελάσεις διπλωματών από Γερμανία, Πολωνία και Σουηδία- Η αντίδραση της Μόσχας

 Αντίποινα στην Ρωσία με απελάσεις διπλωματών από Γερμανία, Πολωνία και Σουηδία- Η αντίδραση της Μόσχας

Βερολίνο, Βαρσοβία και Στοκχόλμη ανακοίνωσαν σχεδόν ταυτόχρονα σήμερα το απόγευμα τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών σε αντίποινα παρόμοιας κίνησης της Μόσχας την περασμένη εβδομάδα.

Την Παρασκευή, η Μόσχα ανακοίνωσε την απέλαση τριών Ευρωπαίων διπλωματών από τη Γερμανία, τη Σουηδία και την Πολωνία, με την κατηγορία ότι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις συμπαράστασης προς τον φυλακισθέντα ηγέτη της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, οι οποίες δεν είχαν την έγκριση των αρχών.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών γνωστοποίησε σήμερα πως κήρυξε «ανεπιθύμητο πρόσωπο» έναν εργαζόμενο της ρωσικής πρεσβείας στο Βερολίνο, σημειώνοντας πως η απέλαση των Ευρωπαίων διπλωματών δεν αιτιολογήθηκε με τον οποιοδήποτε τρόπο.

Θέμα σε Guardian και Politico η…Ικαρία: “Κριτική στον πρωθυπουργό για γεύμα με 40 άτομα”

Το πολωνικό ΥΠΕΞ από την πλευρά του ανέφερε σε tweet ότι ζήτησε από έναν εργαζόμενο στο ρωσικό προξενείο στην δυτική πόλη Πόζναν να εγκαταλείψει την χώρα.

«Το υπουργείο Εξωτερικών έλαβε σήμερα αυτή την απόφαση με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας και σε συντονισμό με τη Γερμανία και τη Σουηδία να χαρακτηρίσει ανεπιθύμητο πρόσωπο έναν εργαζόμενο στο γενικό προξενείο της Ρωσίας στο Πόζναν», υπογράμμισε το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Συμπληρωματικά, η Στοκχόλμη ενημέρωσε τη Μόσχα πως θα ζητηθεί από ένα μέλος του προσωπικού της ρωσικής πρεσβείας να εγκαταλείψει την Σουηδία.

«Αυτή είναι μια ξεκάθαρη απάντηση στην απαράδεκτη απόφαση απέλασης ενός Σουηδού διπλωμάτη που απλώς εκτελούσε τα καθήκοντά του», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε.

Η αντίδραση της Μόσχας

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι οι απελάσεις διπλωματών της από Γερμανία, Σουηδία και Πολωνία είναι αδικαιολόγητες και μη φιλικές.

Η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, αναφερόμενη στις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών είπε ότι «είναι αδικαιολόγητες, μη φιλικές και συνιστούν συνέχεια της ίδια σειράς ενεργειών στις οποίες προβαίνει η Δύση σε σχέση με την χώρα μας, τις οποίες αξιολογούμε ως επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις».

Η ίδια υπογράμμισε ότι οι ενέργειες του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ήταν δικαιολογημένες και ελήφθησαν «βάσει αποδεικτικών στοιχείων». «Όταν δικαιολογήσαμε τις αποφάσεις μας, παρουσιάσαμε συγκεκριμένα στοιχεία. Είπαμε ότι δεν είναι απλώς μια πολιτική χειρονομία, αλλά μια απόλυτα δικαιολογημένη (…) απόφαση», είπε η Ζαχάροβα.

Οι τρεις Ρώσοι διπλωμάτες απελάθηκαν ως απάντηση μετά την απέλαση τριών Ευρωπαίων διπλωματών από την Ρωσία, την περασμένη εβδομάδα με την κατηγορία ότι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις συμπαράστασης υπέρ του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι.