Θέμα σε Guardian και Politico η…Ικαρία: “Κριτική στον πρωθυπουργό για γεύμα με 40 άτομα”

 Θέμα σε Guardian και Politico η…Ικαρία: “Κριτική στον πρωθυπουργό για γεύμα με 40 άτομα”

Η αντιπαράθεση που προκάλεσε το περιστατικό της Ικαρίας με πρωταγωνιστή τον πρωθυπουργό σχολιάζεται σε ρεπορτάζ του βρετανικού Guardian και σε ανταπόκριση της Helena Smith από την Αθήνα υπό τον τίτλο “Ο Έλληνας πρωθυπουργός δέχεται κριτική για γεύμα με 40 άτομα”.

Ανάλογο θέμα δημοσιεύει και η ιστοσελίδα Politico.eu.

Η ανταπόκριση του Guardian (Helena Smith) από την Αθήνα:

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αντιμετωπίζει ολοένα και περισσότερο θυμό για ισχυρισμούς ότι παρευρέθηκε σε γεύμα για 40 άτομα την ίδια μέρα που οι περιορισμοί είχαν γίνει αυστηρότεροι για να αποτραπεί η μετάδοση του ιού.

«[Πρέπει] να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς η κριτική για το περιστατικό αυξήθηκε. «Είναι ακόμη χειρότερο όταν συνέβη την ημέρα που η κυβέρνηση ζήτησε από τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους από τις 18:00.»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στη γραμμή της φωτιάς αφού εντοπίστηκε μαζί με την συνοδεία του απολαμβάνοντας το μεσημεριανό γεύμα στη βεράντα του σπιτιού (μπροστά από το λιμάνι) ενός βουλευτή στην Ικαρία. Οι αναφορές των ΜΜΕ περιέγραψαν 40 άτομα που συγκεντρώνονται – υπερβαίνουν κατά πολύ το όριο των εννέα ατόμων που συγκεντρώνονται όπως προβλέπεται από τα ισχύοντα μέτρα.

Ο κεντροδεξός ηγέτης επισκέφτηκε το μακρινό νησί του Αιγαίου και νησίδες στο παρακείμενο αρχιπέλαγος για να συναντήσει το ιατρικό προσωπικό και να παρακολουθήσει από πρώτο χέρι το πρόγραμμα εμβολιασμού της χώρας.

Αλλά το ταξίδι επισκιάστηκε γρήγορα από την είδηση ​​ότι η ομάδα είχε παραβιάσει έναν βασικό κανόνα στο οπλοστάσιο της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της πανδημίας κατά τη διάρκεια ενός γεύματος στο σπίτι του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Χριστόδουλο Στεφανάδη.

Σε χρόνο μηδέν, εικόνες και βίντεο από την εκδήλωση κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο.

Σε ένα νησί γνωστό για την αριστερή πολιτική του κουλτούρα – οι αριστεροί εκδιώχθηκαν στο φυλάκιο κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου του 1946-49 και του επακόλουθου καθεστώτος των συνταγματάρχων του 1967-74 – δεν πέρασε πολύς χρόνος και το γεγονός προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση στην Αθήνα.

Ο ηγέτης του Σύριζα και πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέβασε το βίντεο στο λογαριασμό του στο Instagram, καταδικάζοντας την κυβέρνηση για «βαθιά αλαζονεία».

Ο Στεφανάδης, καρδιολόγος, αναγνώρισε ότι το πλήθος είχε μαζευτεί αυθόρμητα έξω από το κτίριο για να δει τον πρωθυπουργό «από κοντά», αλλά επέμεινε ότι κατά τη διάρκεια του σύντομου χρόνου οι άνθρωποι βρίσκονταν μέσα στο σπίτι του.

«Κατά τη διάρκεια του γεύματος, όλα τα μέτρα τηρήθηκαν», είπε…

Σεραφείμ Κοτρώτσος