Oι υποψήφιοι διάδοχοι της Μέρκελ στο CDU- Ποιοι “ονειρεύονται” την Καγκελαρία

 Oι υποψήφιοι διάδοχοι της Μέρκελ στο CDU- Ποιοι “ονειρεύονται” την Καγκελαρία

Αργά το απόγευμα της Παρασκευής ξεκινάει το συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών (Χριστιανοδημοκρατική Ένωση – CDU) της Γερμανίας, το οποίο πρόκειται πρακτικά να αναδείξει τον διάδοχο της Άγκελα Μέρκελ στην διεκδίκηση της ψήφου των πολιτών στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Η Μέρκελ έχει αποχωρήσει από την προεδρία του κόμματος από το 2018, την οποία ανέλαβε η Άνεγκρετ Κραμπ- Καρενμπάουερ, ωστόσο διατήρησε την θέση της καγκελαρίου, σε ένα σχήμα διαρχίας μέχρι τις κάλπες. Το αν αυτή η πρακτική θα διατηρηθεί και μετά την «εποχή Μέρκελ» θα κρίνει πρώτα η διαδικασία ανάδειξης του νέου προέδρου και στη συνέχεια φυσικά οι ίδιες οι εκλογές, όπου θα φανεί αν το κόμμα μπορεί να διατηρήσει τα σκήπτρα της πολιτικής σκηνής της χώρας.

Στο συνέδριο, που θα συμμετάσχουν ενεργά 1.001 σύνεδροι, ανοίγει με απολογιστική ομιλία της απερχόμενης προέδρου Άνεγκρετ Κραμπ – Καρενμπάουερ σε ψηφιακή πλατφόρμα. Θα ακολουθήσει ομιλία της Άγκελα Μέρκελ, πιθανώς η τελευταία εμφάνιση σε κομματική διαδικασία με την ιδιότητα της καγκελάριου.

Οι τακτικές διεργασίες του συνεδρίου θα ξεκινήσουν το Σάββατο με ομιλίες κορυφαίων στελεχών του CDU και του «αδερφού» κόμματος της Βαυαρίας, της της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), αλλά της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία προέρχεται από το CDU. Η πρωτοτυπία της ψηφιακής διαδικασίας για την εκλογή προέδρου, που απαίτησε ειδική νομοθετική ρύθμιση, θα ακολουθήσει αμέσως μετά. Θα εισαχθούν οι επιλογές των συνέδρων στο σύστημα και ο νικητής θα ανακοινωθεί άμεσα (πιθανώς στις 13.00 ώρα Ελλάδας περίπου). Θα γίνει ωστόσο παράλληλα επικύρωση του αποτελέσματος με επιστολική ψήφο, που θα στείλουν οι σύνεδροι, θα καταμετρηθούν και το επίσημο πλέον αποτέλεσμα θα είναι επικυρωμένο στις 22 Ιανουαρίου. Αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθηθεί και για την εκλογή των αντιπροέδρων.

Ποιοι διεκδικούν την προεδρία του CDU…

Φρίντριχ Μερτς, πρώην επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU. Διατηρεί ξεκάθαρο προβάδισμα στη δημοφιλία και σε περίπτωση που εκλεγεί και στη συνέχεια οδηγήσει το κόμμα σε εκλογική νίκη, θεωρείται ότι θα επιλέξει να αναλάβει και την καγκελαρία. Μετά την ήττα του στις προηγούμενες εκλογές του CDU από την διάδοχο της Μέρκελ, θεωρείται ότι θα έχει μία τελευταία ευκαιρία να επιστρέψει στο προσκήνιο της γερμανικής πολιτικής σκηνής. Έχει μακρά θητεία σε συμβούλια πολυεθνικών κολοσσών (BlackRock, Deutsche Bank, Bosch κλπ) και θεωρείται «εκλεκτός» τόσο του κεφαλαίου όσο και της συντηρητικότερης πτέρυγας των Χριστιανοδημοκρατών που θέλουν ανάκτηση των ψηφοφόρων που τους «έκλεψε» το ακροδεξιό AfD. Οι επιλογές του στην οικονομία περιγράφονται ίσως λακωνικά από το ότι είχε μέντορα τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και έβλεπε θετικά την πιθανότητα αποχώρησης χώρας από την Ευρωζώνη.

Άρμιν Λάσετ, πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας. Θεωρείται «ο υποψήφιος του κέντρου» και έμπιστος της Μέρκελ μέχρι την διαφοροποίησή του στην πανδημία υπέρ πιο «χαλαρής» εκδοχής μέτρων περιορισμού που του κόστισε σε κομματική στήριξη. Είχε διαφοροποιηθεί και για το προσφυγικό, αυτή την φορά ζητώντας συντηρητικότερες επιλογές. Αποτελεί την προτίμηση της απερχόμενης προέδρου του κόμματος Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ και κατεβαίνει ως «δίδυμο» με τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν, ο οποίος θα είναι υποψήφιος αντιπρόεδρος.

Νόρμπερτ Ρέτγκεν, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου. Ο πιο «μοντέρνος» εκ των τριών, αιφνιδίασε πολλούς με την απόφαση του να διεκδικήσει την ηγεσία. Θεωρείται ανανεωτής και δεν βλέπει αρνητικά την εκδοχή της διαρχίας που εισήγαγε η Μέρκελ το 2018. Η θητεία του στο υπουργείο Περιβάλλοντος «ανοίγει» δρόμο συνεργασιών με τους Πράσινους.

…και ποιοι «ονειρεύονται» αποκλειστικά την Καγκελαρία

Μία πιθανή εκλογή Μερτς θεωρείται ότι θα βάλει τέλος στα σενάρια συνέχισης του μοντέλου διαρχίας εάν οι Χριστιανοδημοκράτες κρατήσουν τα ηνία στο πολιτικό σκηνικό μετά τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο ένα διαφορετικό αποτέλεσμα (Λάσετ ή Ρέτγκεν) μπορεί να οδηγήσει σε επανάληψη αυτής της πρακτικής και υπάρχουν ήδη ονόματα στο τραπέζι.

Στις πολιτικές και παραπολιτικές στήλες καταγράγεται ως βασικός ενδιαφερόμενος ο Μάρκους Σέντερ, επικεφαλής του μικρότερου από τα δύο κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης, που προς το παρόν έχει αποφύγει να ανοίξει τα χαρτιά του, αναμένοντας το αποτέλεσμα του Σαββάτου.

Αντίστοιχα, πληροφορίες θέλουν και τον υποψήφιο αντιπρόεδρο και «δίδυμο» με τον Λάσετ, υπουργό Υγείας Γενς Σπαν, που εν μέσω πανδημίας κατάφερε να ξεπεράσει σε δημοτικότητα ακόμη και την ίδια την Μέρκελ.

Κλειδί δεν είναι η δημοφιλία, αλλά η αντεπίθεση προς τα δεξιά

Η απώλεια της Άγκελα Μέρκελ, που αποτέλεσε το θεμέλιο της μεγάλης διείσδυσης του CDU στους ψηφοφόρους, αποτελεί τεράστιο πονοκέφαλο για τους Χριστιανοδημοκράτες.

Βασικό κριτήριο για τα κομματικά στελέχη που θα αποφασίσουν θα είναι το ποιος μπορεί να φέρει το καλύτερο δυνατό εκλογικό αποτέλεσμα, στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση χωρίς την Μέρκελ. Και ελλείψει «μαγνήτη» αντίστοιχης ισχύος, πολλοί βλέπουν νέες απώλειες προς το ακροδεξιό AfD εάν δεν κάνει και το CDU μία στροφή προς πιο συντηρητικές πολιτικές και ρητορική.

Η ομιλία της Μέρκελ προς τους συνέδρους είναι κατά συνέπεια πολύ πιθανό όχι μόνο να δώσει «κατευθύνσεις» για το μέλλον, αλλά πιθανώς να θέσει και το πλαίσιο στο οποίο αυτές θα κινηθούν, εάν η απερχόμενη καγκελάριος το επιλέξει…

Πηγή: avgi.gr

Σχετικά Άρθρα